Varannan vecka presenteras tips på artiklar kopplade till Registercentrum Syds register, kansliet för nationella kvalitetsregister, andra registercentrum samt nationell media.
Nedan följer tipsen gällande de senaste veckorna.
Reportage från årets CPUP-dagar. Vilka var där och vad sa de?
”Vad hände under CPUP (Uppföljningsprogram för Cerebral Pares)-dagarna förra veckan? Vilka var där och vad handlade föreläsningarna om? Nu kan du ta del av reportage där några besökare och utställare intervjuas och där en del föreläsningar refereras.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Uppföljningsprogram för Cerebral Pares
(2024-10-14)
1 501 personer räddades till livet med HLR 2023!
”Årsrapporten från det Svenska HLR (hjärt-lungräddning)-registret visar att totalt 1 501 personer räddades till livet efter hjärtstopp i Sverige år 2023. Detta motsvarar en person var sjätte timme eller fyra räddade människoliv per dygn.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Svenska rådet för hjärt-lungräddning
(2024-10-15)
Rapport från AmbuRegs användarmöte 2024
”Den 16 september höll AmbuReg (Ambulansregistret) sitt årliga användarmöte. Platsen för mötet denna gång var Kalmarsalen i Kalmar. Dagen inleddes med att AmbuRegs registerhållare Håkan Klementsson och biträdande registerhållare Glenn Larsson hälsade alla välkomna. Därefter presenterade sig även övriga styrgruppen och alla mötesdeltagarna. Ett extra stort välkomnande gavs till Carl Magnusson som är ny medlem i arbetsgruppen. Carl, som till vardags arbetar inom Region Västra Götaland, kommer att förstärka arbetsgruppens IT-kompetens och vara extra behjälplig kopplat till datauttag.”
Programmet på användarmötet innehöll bland annat presentation av 2023 års data, automatisk informationsförsörjning samt registerstudie om smärtskattning.
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Nationellt kvalitetsregister för ambulanssjukvård
(2024-10-15)
Karolinska Universitetssjukhuset koordinerar ny Vinnova-stödd innovationsmiljö för precisionsmedicin inom reumatologi
”Karolinska Universitetssjukhuset har tillsammans med flera partners beviljats ett anslag på 16 miljoner kronor från Vinnova för att skapa en innovationsmiljö inom precisionsmedicin för reumatiska sjukdomar. Genom att kombinera ny diagnostik med digitala lösningar och avancerad forskning hoppas projektet kunna erbjuda riktade förebyggande insatser, tidigare diagnoser, och botande behandlingar. /…/ Projektet är ett samarbete mellan Region Stockholm, Karolinska Institutet, Uppsala universitet, Omda Health Analytics och Reumatikerförbundet. Inom Region Stockholm engagerar projektet flera funktioner inom Karolinska Universitetssjukhuset, Centrum för reumatologi, samverkan med primärvården, och svensk reumatologis kvalitetsregister.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Karolinska Universitetssjukhuset
(2024-10-15)
Oro för ökad arbetsbelastning för läkare när 191 tjänster ska bort
”191 tjänster inom hälso- och sjukvården i Region Sörmland ska bort eller kommer inte tillsättas på nytt. Beslutet fastställdes under regionfullmäktigemötet på tisdagen. ”Det känns förstås jättetrist och beklämmande”, säger Marie Engman, tillförordnad ordförande i Sörmlands läkarförening. /…/ Medicinska sekreterare är en vårdkategori där antalet tjänster kan behöva minska, vilket Magnus Johansson tidigare aviserat. Det kommer att påverka läkare. – Vi kanske i så fall kommer att behöva prioritera bort en del kvalitetsregister. Det viktiga är ju att prioritera att journalerna fungerar, annars kan det bli farligt, säger Marie Engman.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Läkartidningen
(2024-10-16)
Fler patienter diagnostiseras med njursjukdom
”Just nu pågår en satsning för att fler patienter med kronisk njursjukdom ska få rätt diagnos, behandling och läkemedel i tid, meddelar Region Stockholm. Ett samarbete mellan regionalt programområde njursjukdomar, informationsläkare och vårdcentraler som visat resultat i ökat antal registrerade diagnoser. /…/ – Effekterna märks redan genom att allt fler patienter får diagnos kronisk njursjukdom och att diagnoskoder i kvalitetsregistret PrimärvårdsKvalitet ökar. /…/ säger Christer Norman, specialistläkare allmänmedicin och informationsläkare vid APC (Akademiskt primärvårdscentrum).”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Dialäsen
(2024-10-17)
”Hög tid att skärpa till endometriosvården”
”Det tar åtta år att få en diagnos och lidandet är ofta stort. Okunskap gör att många som söker stöd hos sjukvården inte får rätt hjälp i tid. Det är dags att stärka vården för de som drabbas av endometrios och öka kunskapen. /…/ För fyra år sedan utvärderades de första nationella riktlinjerna och en rad brister hittades där flera problem kvarstår enligt Endometriosföreningen i Sverige /…/ Efter drygt fyra år menar vi att det är dags för en ny ordentlig utvärdering som också kan ge svar på hur bristerna /…/ kan åtgärdas! Ett nationellt kvalitetsregister för hela endometriosvården behöver också införas. Att upp till var tionde kvinna i fertil ålder lever med detta är skäl nog!”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Barometern
(2024-10-19)
Vårdtiden av betydelse efter en höftfraktur? Ja, men avhängigt vem man är.
”En tidigare studie visade att patienter som vårdades kortare tid än 10 dygn på sjukhus efter en höftfraktur hade en tydligt ökad risk att avlida inom en månad efter utskrivning från sjukhuset, jämfört med patienter som får en längre vårdtid /…/ I en senare studie /…/ visades i ett material från Rikshöft att risken för död efter utskrivning ökade enbart hos den grupp sköra patienter som skrevs ut till så kallade korttidsboenden efter en kort tids sjukhusvård /…/ Senare studier /…/ visade dock att dödligheten minskade med en kort vårdtid för de friskaste patienterna /…/ och att återinskrivningen inte ökade trots kort vårdtid jämfört med en längre /…/ sammanfattningsvis talar detta för att en kort vårdtid sannolikt är av godo för de friskaste patienterna medan de sjukaste med kort vårdtid på akutsjukhuset har en ökad dödlighet.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: RIKSHÖFT
(2024-10-20)
Färsk forskning på HAKIR-data
”Två intressanta artiklar som innehåller data från HAKIR (Handkirurgiskt kvalitetsregister har nyligen publicerats!
- Range of Motion Following Flexor Tendon Repair: Comparing Active Flexion and Extension With Passive Flexion Using Rubber Bands Followed by Active Extension /…/ I denna studie används HAKIR-data från HAKIRs första 10 år för att jämföra rörelseomfång (ROM) för patienter som rehabiliterats antingen enligt tidig aktiv träning (EAM) eller enligt en Kleinertregim efter böjsenskada i zon 1 och 2.
- Long-term subjective and objective outcomes after digital nerve repair; a cohort study /…/ I denna studie undersöktes handfunktionen hos 86 patienter, 3–10 år efter digital nervreparation, med hjälp av Mini Sollerman-testet.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Handkirurgiskt kvalitetsregister
(2024-10-21)
Sverige först att nå FN-mål mot hiv
”Sverige har, liksom många andra länder, strävat efter att uppnå /…/ att minst 95 procent av alla som lever med hiv (humant immunbristvirus) har diagnosticerats, 95 procent av dessa har tillgång till behandling samt att 95 procent får en välfungerande behandling med nedtryckta virusnivåer. En ny vetenskaplig studie som publicerats i tidskriften Eurosurveillance visar att Sverige nu klarar dessa mål med råge. Vid slutet av 2022 hade 96 procent alla personer med hiv i Sverige diagnosticerats, 99 procent av dessa är under behandling och 98 procent av dem får en välfungerande behandling med nedtryckta virusnivåer, enligt studien. /…/ Studien baseras på data från det svenska nationella kvalitetsregistret InfCareHIV /…/”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Läkartidningen
(2024-10-21)
”Informera om betydelsen av att registrera i Rikssvikt”
”Den låga täckningsgraden kan medföra att Rikssvikt förlorar sin certifiering som nationellt kvalitetsregister varnar medlemmar i Rikssvikts styrgrupp och forskargrupp.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Dagens Medicin
(2024-10-21)
Bättre uppföljning av socialtjänstinsatser med ny lag
”Regeringen har presenterat nya lagförslag som ska förbättra den nationella statistiken över socialtjänstens insatser. SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) ställer sig överlag positivt till lagförslagen, som bör leda till bättre uppföljning av socialtjänsten. SKR har tidigare lyft behovet av just en förbättrad nationell statistik över socialtjänstens insatser. – Med ett sådant här register blir det enklare att följa upp insatser bakåt i tid. Registret kan också bidra till målet att nå en jämlik, jämställd och kunskapsbaserad socialtjänst, i linje med omställningen till en ny socialtjänstlag, säger Erik Pelling, ordförande i SKR:s beredning för socialpolitik och individomsorg.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Sveriges Kommuner och Regioner
(2024-10-21)
Capio får fortsatt förtroende att driva S:t Görans sjukhus
”Region Stockholm har beslutat att tilldela Capio driften av S:t Görans sjukhus. Upphandlingen gäller från 2026 och i åtta år framåt, med möjlighet till fyra års förlängning. /…/ S:t Görans sjukhus är med i ett stort antal nationella kvalitetsregister som jämför resultat för vård och behandling på olika sjukhus. I jämförelse med regionens och landets övriga sjukhus uppvisar S:t Görans sjukhus generellt mycket goda resultat. Sjukhusets årliga patientenkät visar att mer än 9 av 10 av patienterna är nöjda med vården som helhet.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Capio
(2024-10-23)
Aktuell statistik tillgänglig på hemsidan
”SMR (Svenska Makularegistret) har skapat en sida där alla intresserade kan se en öppen redovisning av dynamisk statistik från registret /…/ Fortsatt uppbyggnad sker under hösten.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Svenska Makularegistret
(2024-10-23)
SQRTPA nu på Vården i siffror (VIS)
”SQRTPA (Scandinavian Quality Register for Thyroid, Parathyroid and Adrenal Surgery) finns nu på vården i siffror med 6 indikatorer. /…/ Gå in på respektive indikator, använd menyn till vänster och tryck på ’Rapporterande enheter’ så får ni upp alla sjukhus/vårdenheter som har registrerat ingreppen /…/”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Scandinavian Quality Register for Thyroid, Parathyroid and Adrenal Surgery
(2024-10-23)
Undersökning av psykisk hälsa hos föräldrar till barn med ryggmärgsbråck i Sverige: en populationsbaserad studie
”Melinda Rocchi har i sin masteruppsats i folkhälsovetenskap vid Lunds universitet, studerat förekomst av psykisk ohälsa hos föräldrar till barn och ungdomar med ryggmärgsbråck. /…/ Registeruppgifter från 682 föräldrar till barn med ryggmärgsbråck jämfördes med 4 205 personer i en kontrollgrupp. Resultatet visade att det inte fanns signifikanta samband mellan att ha ett barn med ryggmärgsbråck och föräldrarnas psykiska hälsa. Det är dock mer sannolikt att mödrar till barn med ryggmärgsbråck, med lägre utbildning och med ett psykiskt tillstånd vid baslinjen uppvisar psykiska hälsoutfall.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Kvalitetsregistret för ryggmärgsbråck och annan neuralrörsdefekt
(2024-10-23)
Barncancerfonden kräver förtydligat statistikuppdrag till myndigheter gällande statistik om barncancer
”Barncancerfonden har skickat en skrivelse till Socialdepartementet och Utbildningsdepartementet med en önskan om ett förtydligat statistikuppdrag för de nationella registren Socialstyrelsen ansvarar för liksom den statistik som förs av Läkemedelsverket och Etikprövningsmyndigheten för att följa utvecklingen av klinisk forskning och kliniska prövningar. /…/ Barncancerfonden finansierar idag det kvalitetsregister som finns inom barnonkologin, vilket numera är sökbart via databaserna för kvalitetsregister. Genom skrivelsen vill Barncancerfonden särskilt lyfta fram behovet av att Socialstyrelsen, som ansvarar för de nationella registren över cancerfall och dödsorsaker, ska redovisa data om barn.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Barncancerfonden
(2024-10-23)
Första nationella vårdprogrammet för bröstcancerscreening – ett verktyg för utvärdering och jämlik screening
”Det första nationella vårdprogrammet för bröstcancerscreening har publicerats. Det beskriver hur de olika stegen i screeningprocessen går till och hur de kan utvärderas på ett systematiskt vis. /…/ Syftet är att ge huvudmännen och Kristina Långverksamhetsansvariga goda förutsättningar för att bedriva screeningen på ett säkert och jämlikt vis i Sveriges regioner. /…/ – Det är viktigt att fler regioner ansluter sig till kvalitetsregistret för mammografi. Det ger oss bättre möjligheter att utvärdera bröstcancerscreeningens olika delar systematiskt för att säkerställa att vi håller en fortsatt hög kvalitet över hela landet, säger Kristina Lång, ordförande i vårdprogramgruppen.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Regionala cancercentrum i samverkan
(2024-10-24)
Statligt stöd för arbete med nationella kvalitetsregister
”Regeringen har beslutat att ge Socialstyrelsen i uppdrag att förbereda fördelningen av medel till regioner för att främja arbetet med nationella kvalitetsregister. Uppdraget innefattar att ta fram en plan för hur medlen ska fördelas, med målet att säkerställa kontinuiteten i arbetet med dessa register.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Regeringskansliet
(2024-10-24)
Klicka här för att komma till föregående periods artikeltips.
Vill du få artikeltipsen direkt i din mailkorg? Hör av dig till richard.bjorkman@regionblekinge.se.