Förbättringsarbete och kunskapsstyrning
Ett huvudsyfte för ett nationellt kvalitetsregister är att ge möjlighet att följa upp och förbättra vårdens kvalitet. Data från registren kan användas för att följa resultatutvecklingen i den egna verksamheten, men också för att jämföra med andras verksamheter. Med stöd av data från registren går det att skapa tydligare riktlinjer, förbättrade rutiner och arbetssätt.
Traditionellt utvecklas vården genom att professionen och professionens metoder i utförande av vård, diagnostisering och behandling utvecklas. Detta görs genom fortbildning och kompetensutveckling. Inom förbättringskunskap ligger fokus på kunskaper och färdigheter i förståelse av system, att lyfta fram variation, förändringspsykologi och metoder och verktyg för ett lärandestyrt förbättringsarbete.
PDSA (Plan-Do-Study-Act)-cirkeln är en för många välkänd bild av hur förbättringsarbete kan fungera. I denna följer man stadierna planera-göra-studera-agera i en återkommande process. Registerdata behövs både för att värdera ett utgångsläge och för att senare mäta de effekter man åstadkommit.
Samtliga registercentra i Sverige har i uppdrag att stödja verksamhetsnära förbättringsarbete med hjälp av kvalitetsregister, att vara ett stöd för register när de ska omsätta registerdata i praktiskt förbättringsarbete i vardagen samt att utveckla sjukvårdens verksamheter.
RC Syd stöder registrens utveckling och verksamhetens förbättringsteam för att
- uppnå förbättringar i vården och för patienterna
- utveckla ett strukturerat och hållbart sätt för hur man arbetar med uppföljning av vårdens resultat med hjälp av registerdata
- inhämta kunskap för att bedriva ett kontinuerligt förbättringsarbete i den kliniska vardagen.
Genom åren har flera förbättringsarbeten med hjälp av registerdata genomförts där RC Syd verkat som organisatör, projektledare och/eller handledare i samarbete med exempelvis Region Blekinge och Region Skåne.
Kontakta RC Syd vid intresse av råd om vad vi kan bistå med i förbättringsarbeten och för att få veta mer om genomförda förbättringsarbeten.
Mer information
Hos Vårdgivarguiden finns en verktygslåda som innehåller flera olika verktyg och metoder som är till hjälp vid förbättringsarbete. Verktygen har olika svårighetsgrad, från enkla man kan använda direkt utan större förberedelse eller kostnad till sådana som kräver lite mer resurser och tid. Tips finns gällande när det är lämpligt att använda verktyget, hur man gör, hur många personer som involveras, svårighetsgrad och flera goda exempel.
Klicka här för att komma till verktygslådan hos Vårdgivarguiden.
Du kan även ladda ner guiden Kvalitetsregister som stöd i förbättringsarbete via nedladdningsboxen på sidan du nu befinner dig.
2016 producerade Registercentrum Norr en animerad informationsfilm om kvalitetsregisterbaserat förbättringsarbete.
Klicka här för att komma till filmen på YouTube. Observera att filmen inte är syntolkad.
Senast uppdaterad: 15 januari 2025