Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av RC SYD:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Gå direkt till textinnehållet
10 oktober 2024

Artikeltips 12 september till 10 oktober

 

Varannan vecka presenteras tips på artiklar kopplade till Registercentrum Syds register, kansliet för nationella kvalitetsregister, andra registercentrum samt nationell media.

På grund av sjukdom har artikeltipsen haft ett litet extra långt uppehåll sedan sist. Nedan följer tipsen gällande de senaste fyra veckorna.

 

Karolinska tillbakavisar anklagelser om korruption

”Karolinska har inte köpt it-tjänster av ett privat bolag utan giltigt avtal. Det skriver Karolinska universitetssjukhusets ledning till Konkurrensverket, i ett brev undertecknat av tillförordnade sjukhusdirektören Patrik Rossi. Därmed tillbakavisar sjukhusledningen delar av innehållet i den polisanmälan som SR (Sveriges Radio) Ekot rapporterat om, som ska ha upprättats av sjukhusets rättskansli. /…/ I centrum står flera svenska kvalitetsregister som Karolinska är drift- och upphandlingsansvarig för. Bolaget som har hand om registren startades på 90-talet av två läkare på sjukhuset och såldes vidare år 2021 till en utlandsägd koncern. Bolaget har levererat plattformar och utvecklingstjänster kopplat till flertalet svenska kvalitetsregister.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Dagens Nyheter
(2024-09-13)

Anmälan öppen till digitalt QRC Forum 17/10 kl. 14–16. Tema för forumet är ”Klinisk nytta med hjälp av kvalitetsregister”

”Alla intresserade av kvalitetsregisteranvändning och förbättringsarbete är välkomna att anmäla sig. /…/ Program: Uppföljning och förbättrad intensivvård med AUDIT (ett strukturerat stöd för självgranskning av intensivvården) och Svenska intensivvårdsregistret” /…/ Användning av Svenska neuroregister vid Centrum för Neurologi /…/”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: QRC Stockholm
(2024-09-17)

Internationella samarbeten på Registercentrum

”Genom kvalitetsregistret BRIMP (Bröstimplantatregistret) är Registercentrum en del av det internationella samarbetsprojektet ICOBRA (International Collaboration of Breast Registry Activities). Förra veckan var representanter från Australien, Irland, Tyskland, Holland, Italien och Sverige här hos oss för ett mycket uppskattat besök.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Registercentrum Västra Götaland
(2024-09-17)

DN Debatt: ”Politiken har satt vårdens kvalitetsregister på svältkur”

”De nationella kvalitetsregistren utvärderar och förbättrar hälso- och sjukvården, men har successivt fått mindre pengar att röra sig med. Verksamheterna tycks gradvis upphöra, trots att de lett till både stora medicinska framsteg och besparingar för samhället. Vi kräver en ny ekonomisk satsning, skriver sju företrädare för kvalitetsregistren.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Dagens Nyheter
(2024-09-17)

Intensivvårdsregistrets roll vid riskbedömning och prioritering

”Registerdata kan bidra till en helhetsbedömning. /…/ Svenska intensivvårdsregistret samlar in och analyserar data avseende intensivvård i Sverige. Data från registret kan ge en överblick gällande tillgängliga vårdplatser och beläggning på svenska intensivvårdsavdelningar samt patienternas demografiska och kliniska karakteristika och i vilken grad de överlever. Därigenom kan patientgrupper med sämre prognos identifieras, vilket kan vara en del i ett underlag för den enskilda patientens prognos och ger möjlighet till reflektion kring rimligheten av intensivvård och invasiva åtgärder som potentiellt kan innebära obehag för patienterna.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Läkartidningen
(2024-09-18)

Kurs: Användning av register i klinisk forskning och kvalitetsuppföljning

”QRC Stockholms kurs om hur kvalitetsregister och andra nationella register kan användas i klinisk forskning och kvalitetsuppföljning arrangeras den 18–19 november 2024. Kursen som vänder sig till forsknings- och kvalitetsuppföljningsintresserad vårdpersonal, forskarstuderande samt registerintresserade från läkemedels- och medtechindustrin ger en genomgång av tillgängliga nationella register, hur de kan och får användas samt olika möjliga projektupplägg med olika samverkanspartners. Kursen innehåller även övningar med praktiska handfasta råd för planering av en registerstudie.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Registerforskning.se
(2024-09-20)

Sköldkörtelförbundet intervjuas i TV4-nyheterna om högkostnadsskyddet

”Den 19 september var vår förbundsordförande Anna Bergkvist med på TV4-nyheterna och kommenterade regeringens höjning av högkostnadsskyddet i sin budgetproposition. Anna sa: ’Jag tänker att det drabbar många och det drabbar kanske framförallt våra äldre. Ungefär en av fem kvinnor över 65 har sköldkörtelsjukdom och är man äldre så kanske man också äter andra mediciner. Vi vet lite för lite om det idag eftersom det inte finns några kvalitetsregister för sköldkörtelsjukdom. Då går det heller inte att göra den typen av jämförelser, men vi kan ändå titta på forskning och härleda det den vägen.’ Behovet av ett kvalitetsregister är också något vi lyft under lång tid!”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Sköldkörtelförbundet
(2024-09-20)

400 anmälda till årets CPUP-dagar!

”Trots kärv ekonomi i flera regioner som medfört restriktioner för resor till utbildningsmöten har glädjande många anmält sig till årets CPUP (Uppföljningsprogram för Cerebral Pares)-dagar.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Uppföljningsprogram för Cerebral Pares
(2024-09-23)

Hur hanterar Sveriges regioner sin hälsodata?

”I en rapport från Health Data Sweden har majoriteten av Sveriges regioner intervjuats om hur arbetet med hälsodata, inte minst utlämningen av hälsodata, fungerar idag. Rapporten syftar till att ge en bild av läget i Sveriges regioner idag gällande hälsodata, utan att jämföra regioner eller peka ut några som starka eller svaga.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Registerforskning.se
(2024-09-25)

PREM-enkät 0–12 år

”Nu har utskicken av vår PREM-enkät för yngre patienter kommit igång. Det innebär att alla våra opererade patienter inklusive barn/ungdomar får en upplevelseenkät 3 v efter sin handkirurgiska operation. /…/ Vi inom handkirurgin vill kunna erbjuda den bästa möjliga vård och hoppas enkäten ska komma till nytta i våra förbättringsarbeten! PREM är en förkortning av Patient Reported Experience Measures.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Handkirurgiskt kvalitetsregister
(2024-09-26)

ANCR-konferensen 2024: ”Ett jättebra tillfälle att få nya insikter”

”Registeradministratörer och statistiker från RCC (Regionala cancercentrum) deltog på ANCR-konferensen i Bodö, Norge. En årlig samling för de nordiska cancerregistren, där fokus ligger på att utbyta kunskap och erfarenheter mellan länderna. ANCR (Association of the Nordic Cancer Registries) fungerar som ett samarbetsorgan mellan cancerregistren i de nordiska länderna och syftar till att förbättra metoder för dataregistrering, forskning och analys. Årets konferens, innehöll presentationer där deltagarna fick visa upp projekt där cancerregisterdata använts och diskutera dess kodningsmetoder samt dela med sig av olika forskningsinitiativ. Det anordnades även workshops med fokus på olika teman i syfte till att stärka kunskapsutbytet och nätverk inom viktiga områden som prevention, kodning och registrering.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Regionala cancercentrum i samverkan
(2024-09-26)

Swedish Register-Based Research Summit 2024

”On 2 December 2024 The Swedish Register-Based Research Summit will be hosted in Stockholm by The Swedish Network for Register-Based Research (SWE-REG). The conference will be devoted to exploring the rich diversity of research using register data in Sweden, other Nordic countries, and elsewhere.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Registerforskning.se
(2024-09-27)

SKR och regeringen stärker dialogen om hälsodata

”SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) och staten har ingått en överenskommelse om att skapa Forum för framtidens hälso- och sjukvård och socialtjänst. Syftet är att nyttja digitaliseringens möjligheter för att förbättra arbetsförhållanden och tjänster för medarbetare inom vård och omsorg, patienter och brukare. – Det finns en stor potential i förbättrade möjligheter att dela information inom hälso- och sjukvård och omsorg. Regeringens tydliga ambition är att hälsodata ska bli tillgängliga i hela vårdkedjan för att öka vårdkvaliteten, förbättra patientsäkerheten och minska den administrativa bördan, säger socialminister Jakob Forssmed.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Sveriges Kommuner och Regioner
(2024-09-27)

Kontinuerlig hemsyrgas var inte bättre än 15 timmar per dygn

”Vi har nu genomfört en registerbaserad randomiserad kontrollerad prövning av effekten av långtidsbehandling med hemsyrgas ordinerad 24 timmar jämfört med 15 timmar per dygn, som publicerats i New England Journal of Medicine. 241 patienter som påbörjade behandling för svår kronisk syrebrist vid 20 svenska enheter randomiserades genom det nationella kvalitetsregistret Swedevox (Andningssviktregistret) till endera behandlingen. Alla patienter rekommenderades att använda syrgas när de sov, och 15-timmarsgruppen ordinerades att vara utan behandlingen upp till 9 timmar dagtid. /…/ Detta är den första registerbaserade randomiserade kontrollerade prövningen inom lungmedicin och den första randomiserade studien av svår syrebrist på över 40 år /…/ Sammantaget visar studien att långtidsbehandling med hemsyrgas ordinerad 24 jämfört med 15 timmar/dygn inte minskar risken för sjukhusinläggning eller död inom 1 år. Resultaten stödjer användning minst 15 timmar per dygn men indikerar att det verkar säkert för patienter att vara utan behandlingen upp till 9 timmar dagtid, vilket kan öka flexibiliteten och minska bördan av behandlingen.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Läkartidningen
(2024-09-27)

Vi måste göra mer för mirakelbarnen

”SVT:s (Sveriges Television) ’Uppdrag granskning’ sände nyligen två avsnitt om ’Mirakelbarnen’, födda i graviditetsvecka 22–23, alltså efter lite mer än hälften av en vanlig graviditet som är 40 veckor. Deras överlevnad är ett resultat av mycket avancerad intensivvård i livets början. Idag överlever kring 50 procent av barn som föds så tidigt och Sverige och Japan lyfts fram som ledande när det gäller att erbjuda intensivvård till så små barn. Men hur går det sedan, när barnen skrivits ut från nyföddhetsavdelningarna? /…/ Svenska barnläkarföreningen lät göra en undersökning bland sjukvårdens ’nya överlevare’. Vi fann att mer än en tredjedel av föräldrarna till för tidigt födda barn bedömde uppföljningen som obefintlig eller otillräcklig. Undersökningen visade också på brister i efterlevnaden av de rekommendationer för uppföljning som finns i de nationella vårdprogrammen och att det fanns systematiska skillnader mellan olika regioner i landet vad gäller rapportering av uppföljning till det nationella kvalitetsregistret.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Aftonbladet
(2024-09-27)

Nya svenska publikationer av intresse

”SwedeAmp (Amputations- och protesregister för nedre extremiteten) vill varmt rekommendera tre nya vetenskapliga artiklar som på olika sätt belyser vård vid amputation i Sverige. Dessutom refererar alla till SwedeAmp, vilket förstås är extra glädjande!”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Amputations- och protesregister för nedre extremiteten
(2024-09-30)

Ministermöte

”Nyligen fick BPSD (Svenskt register för Beteendemässiga och Psykiska Symptom vid Demens)-registret ministerbesök när bland annat Anna Tenje, äldre- och socialförsäkringsminister vid Socialdepartementet och Acko Ankarberg Johansson, sjukvårdsminister besökte Kognitiv medicin vid Ängelholms sjukhus.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Svenskt register för Beteendemässiga och Psykiska Symptom vid Demens
(2024-09-30)

Nya forskningsrön om Alzheimers sjukdom vid Downs syndrom

”Personer med Downs syndrom utvecklar Alzheimers sjukdom i mycket högre utsträckning och tidigare i livet än andra. /…/ Vi sammanfattar här forskning om Downs syndrom och Alzheimers sjukdom som kan gagna kliniska undersökningar och utredningar av personer med Downs syndrom inom en snar framtid. /…/ i det svenska kvalitetsregistret SveDem (Svenska Demensregistret), som är det största i världen förkognitiv svikt och demenssjukdomar, kan man sedan 2021 registrera Alzheimers sjukdom vid Downs syndrom som en egen diagnos. Svedem är ett verktyg för att förbättra demensvårdens kvalitet, från diagnos och genom hela sjukdomsförloppet. Med hjälp av data om personer med dessa tillstånd finns nu också goda möjligheter att nationellt följa upp kvaliteten på vården och bidra till att förbättra kvaliteten på utredningen i hela Sverige.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Läkartidningen
(2024-09-30)

Innovationsprojekt visar på nyttan med tillgängliga hälsodata

”ASHA är ett projekt som drivs av 8 aktörer som representerar vården, näringslivet och forskningen. Projektets syfte är att visa hur användandet av gemensamma standarder för hälsodata kan skapa bättre förutsättningar för synergier och innovation inom vården idag och i framtiden. /…/ ’I det här projektet vill vi visa på de direkta fördelarna med användningen av gemensamma standarder för hälsodata. Vi vill också visualisera det kretslopp av data som är viktigt på lång sikt för att stötta primäranvändning, forskning, kvalitetsregister och inte minst utveckling.’ säger Åsa Skagerhult, verksamhetsarkitekt i Region Östergötland och koordinator för projektet.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Cambio
(2024-10-01)

Process för förvaltning av kunskapsstöd justeras

”I höst och vid årsskiftet sker några förändringar av processen för hur kunskapsstöd förvaltas. Fokus är att kunskapsstöden kontinuerligt ska ses över för att vara aktuella och att de ger det stöd som professionen behöver. Ökad tydlighet kring hur revideringar görs och en ny sakkunniggrupp för primärvård ska göra det möjligt.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Kunskapsstyrning hälso- och sjukvård
(2024-10-02)

Målbild för kunskapsstöd från systemet för kunskapsstyrning

”Kunskapsstöd på 1177 för vårdpersonal ska vara användbara och av hög kvalitet. En detaljerad målbild har tagits fram. Information och stödmaterial om den finns samlat på webben.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Kunskapsstyrning hälso- och sjukvård
(2024-10-02)

Samverkan mellan kvalitetsregister och nationella programområden

”En nationell arbetsgrupp (NAG) för kvalitetsregister har etablerats. De arbetar bland annat med struktur för samverkan mellan nationella programområden (NPO) och kvalitetsregister. Det är viktigt för att hålla hög kvalitet på analys och uppföljning av nationella insatsområden. Nyligen hölls en dialogträff på temat kvalitetsregister och utveckling som del av arbetet med att tydliggöra kvalitetsregistrens roll i systemet för kunskapsstyrning. Flera exempel gavs på dessa, men också på konkreta framgångsexempel. Bland annat presenterade Elin Axén från prostatacancerregistret en arbetsmodell kring remisshantering med 8 till 10 indikatorer för tydlig uppföljning.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Kunskapsstyrning hälso- och sjukvård
(2024-10-02)

En tillgänglig vård och omsorg i hela landet

”Centerpartiet anser att staten behöver ta ett tydligt ansvar inte bara för en moderniserad lagstiftning utan också för att säkerställa långsiktig finansiering och struktur för kvalitetsregistren. Regeringen bör ge ett tydligt och permanent uppdrag till lämplig myndighet. /…/ Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen före mandatperiodens utgång bör ge lämplig myndighet i uppdrag att säkerställa en långsiktigt hållbar finansiering och struktur för kvalitetsregistren och tillkännager detta för regeringen.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Sveriges Riksdag
(2024-10-04)

Akademiska utsett till årets strokeenhet för andra året i rad

”För andra året i rad utnämns Akademiska sjukhuset till Årets strokeenhet, tillsammans med tre andra sjukhus. Priset för 2023 delas ut av det nationella kvalitetsregistret Riksstroke och baseras på indikatorer och målnivåer från Socialstyrelsens nationella riktlinjer för strokevård. I Sverige finns idag 71 sjukhus med akut strokesjukvård. Akademiska är det enda större sjukhuset och det enda av universitetssjukhusen som får utmärkelsen.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Akademiska sjukhuset
(2024-10-04)

”Använd de digitala lösningar för vården som redan finns”

”I fler än hälften av landets regioner pågår införanden av nya moderna journalsystem som syftar till att underlätta arbetssituationen för stora delar av vårdens medarbetare. Men den alltmer utvecklade specialiseringen av svensk sjukvård har medfört att det fortfarande finns hundratals it-system som de nya journalsystemen inte kommer att kunna ersätta. Behovet av gemensamma lösningar som kopplar ihop systemen är fortfarande stort. /…/ regionerna förfogar också över en lång rad andra gemensamma lösningar som fortfarande inte är fullt ut införda i regioner och kommuner eller hos privata vårdgivare och därför inte skapar den nytta som är avsedd. Det finns en enorm outnyttjad potential i att kraftsamla kring införandet och användningen av de digitala lösningar som regionerna redan äger och har investerat i: /…/ ’Tjänst för utlämnande av information från journalsystem till nationella kvalitetsregister’ gör automatiska överföringar av rätt information, utan att vårdens medarbetare behöver dokumentera dubbelt. Sju regioner och två kommuner har anslutit sina journalsystem till tjänsten och arton nationella kvalitetsregister är än så länge mottagare. De flesta regioner och flera kommuner och privata vårdgivare planerar för fortsatta införanden.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Dagens Medicin
(2024-10-08)

Effektiv inrapportering av hjärtsviktspatienter till nationellt kvalitetsregister

”På Capio S:t Görans sjukhus arbetar sjukhusets Cosmic-förvaltning kontinuerligt med att förbättra och förenkla processer för att stärka verksamhetens digitala arbetsmiljö. Nu har de hjälpt Hjärtkliniken att automatisera rapportering från journalsystemet COSMIC till Rikssvikt, ett nationellt kvalitetsregister för hjärtsviktspatienter.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Cambio
(2024-10-08)

Strokevården vid Skaraborgs Sjukhus prisas av Riksstroke

”Skaraborgs Sjukhus vård och behandling av strokepatienter uppmärksammades vid stroketeamkonferensen som nyligen genomfördes i Göteborg. Kvalitetsregistret Riksstroke gav den numera nedlagda enheten i Lidköping utmärkelsen Årets Strokeenhet 2023, tillsammans med tre andra sjukhus i Sverige.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Västra Götalandsregionen
(2024-10-09)

Snittåldern ökar för hörapparatutprovning

”Genomsnittsåldern för dem som provar ut sin första hörapparat är cirka 73 år. Det visar Nationella kvalitetsregistrets årsrapport. – Man skulle vilja att hörselskadade kom tidigare till hörselvården, men snittåldern är fortsatt på en hög nivå och den ser ut att öka även framöver, säger Peter Nordqvist vid Forskningsinstitutet Hörselbron som ansvarar för registret.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Auris
(Okänt exakt datum)

Flertalet nyheter om Senior Alerts guldkommuner

Kvalitetsregistret Senior Alert har nyligen utsett sina så kallade guldkommuner för 2024. För att bli guldkommun krävs att man har en täckningsgrad för sina inregistreringar till registret på minst 90 %. Nedan listas flera nyheter om kommuner som uppmärksammats av Senior Alert kopplat till detta.

Vi är en guldkommun i vårdprevention

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Enköpings kommun
(2024-09-13)

Grästorp prisas som en guldkommun i vårdprevention

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Grästorps kommun
(2024-09-13)

Boden – en guldkommun i vårdprevention

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Bodens kommun
(2024-09-16)

Staffanstorps kommun utsedd till Guldkommun

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Staffanstorps kommun
(2024-09-16)

Munkedals kommun utsedd till Guldkommun

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Munkedals kommun
(2024-09-17)

Kommunens äldreomsorg prisad som Guldkommun

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Tierps kommun
(2024-09-17)

Nacka är utsedd till guldkommun för kvalitet inom äldreomsorgen

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Nacka kommun
(2024-09-19)

På väg att ta guld i vårdprevention

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Region Gotland
(2024-09-20)

Hylte kommun utnämnd till Guldkommun i vårdpreventivt arbete!

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Hylte kommun
(2024-09-20)

Söderhamns kommun bra på vårdprevention – utsetts till Guldkommun

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Söderhamns kommun
(2024-09-30)

På väg mot guldstatus inom vårdprevention

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Bollnäs kommun
(2024-10-07)

 

Klicka här för att komma till föregående periods artikeltips.

Vill du få artikeltipsen direkt i din mailkorg? Hör av dig till richard.bjorkman@regionblekinge.se.