Varannan vecka presenteras tips på artiklar kopplade till Registercentrum Syds register, kansliet för nationella kvalitetsregister, andra registercentrum samt nationell media.
Nedan följer tipsen gällande de senaste veckorna.
Emily, 45, frös sina ägg: ”En chans att trycka på pausknappen”
”Allt fler kvinnor i Sverige – både vanliga och kändisar – väljer att frysa sina ägg. Många gör det för att kunna skjuta familjebildning på framtiden. – Det var en sådan lättnad för mig att veta att det fanns en chans, säger Emily McEwan Landegren som valde att frysa sina ägg 2013. /…/ när Emily frös sina ägg var behandlingen inte särskilt utbredd i Sverige, men de senaste åren har det skett en ökning av kvinnor som väljer äggfrysning. Enligt SVT (Sveriges Television)-programmet Ekonomibyrån, där Emily också medverkar, ser 2023 ut att bli ett rekordår. Då valde 889 kvinnor att frysa sina ägg, enligt preliminära siffror från det nationella kvalitetsregistret Q-IVF (Nationellt kvalitetsregister för assisterad befruktning).”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Expressen
(2024-09-03)
”Vi är utmanade – men det är roligt när det händer mycket”
”Med stora förändringar inom e-hälsan har också den blott tioåriga E-hälsomyndigheten hamnat i rampljuset. Sverige befinner sig nu i en våg av utredningar, samordning runt hälsodata och införandet av ett europeiskt hälsodataområde. ”Jag tror att det kommer att behövas lagstiftning kring vilka data som faktiskt kan göras tillgängliga”, säger generaldirektör Gunilla Nordlöf. /…/ Bland regeringsuppdragen finns Nationella läkemedelslistan, som ska ge vården, apoteken och patienten samma bild av förskrivna och uthämtade läkemedel. Där finns också automatisk informationsöverföring till kvalitetsregister, utbyte av e-recept över landsgränserna och en infrastruktur för ett nationellt vårdsöksystem. Och 13 uppdrag till.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Läkartidningen
(2024-09-04)
Svenska Skulder- och Armbågsregistret finns nu hos Vården i siffror
”Svenska Skulder- och Armbågsregistret (SSAR) finns nu hos Vården i siffror med fyra indikatorer. De fyra indikatorerna är följande:
- Patientskattat resultat 1 år efter operation med ledprotes i axelleden
- Operation med ledprotes i axelleden inom två veckor efter fraktur i överarmen
- Nöjdhet 1 år efter operation med ledprotes i axelleden
- Patientskattat resultat 5 år efter operation med ledprotes i axelleden”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Svenska Skulder- och Armbågsregistret
(2024-09-05)
Fler patienter med kronisk njursjukdom diagnostiseras
”Just nu pågår en satsning för att fler patienter med kronisk njursjukdom ska få rätt diagnos, behandling och läkemedel i tid. Ett samarbete mellan regionalt programområde njursjukdomar, informationsläkare och vårdcentraler som visat resultat i ökat antal registrerade diagnoser. – Effekterna märks redan genom att allt fler patienter får diagnos kronisk njursjukdom och att diagnoskoder i kvalitetsregistret Primärvårdskvalitet ökar /…/ säger Christer Norman, specialistläkare allmänmedicin och informationsläkare vid APC (Akademiskt primärvårdscentrum).”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Region Stockholm
(2024-09-05)
Studie visar: Flexibelt stent kan minska komplikationer vid kranskärlsoperation
”Standardbehandlingen vid förträngningar i hjärtats kranskärl är ballongvidgning (PCI), då en läkemedelsavgivande stent placeras i kärlet för att öppna upp så att blodet kan passera. En stor nationell, randomiserad studie, som letts från Uppsala Clinical research Center (UCR), visar att en ny, mer eftergivlig kranskärlsstent minimerar risken att åter drabbas av kärlkramp eller få en ny hjärtinfarkt i samma kärl. /…/ Totalt ingick 2 400 patienter som hade hjärtinfarkt eller kärlkramp. Deltagarna lottades antingen till att få den nya flexibla stenten DynamX Bioadaptor eller den konventionella stenten Resolute Onyx. Patienterna följdes sedan upp i det svenska kvalitetsregistret Swedeheart.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Akademiska sjukhuset
(2024-09-05)
Bättre data om läkemedel föreslås
”Uppgifter om läkemedel som ordineras och administreras av hälso- och sjukvården, rekvisitionsläkemedel, bör ingå i ett nytt utvidgat hälsodataregister, föreslår regeringens utredare. Ett efterlängtat förslag, anser Lif (branschorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen i Sverige).”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Life-time
(2024-09-05)
Linköping kapade köerna och fick fler att använda näsmask
”På CPAP (continuous positive airway pressure)-mottagningen i Linköping är användningen av näsmask och befuktare ovanligt hög, mer än 90 % vid både behandlingsuppstart och uppföljning enligt data från kvalitetsregistret SESAR (Svenska Sömnapnéregistret). Kerstin Olsson berättar om hur arbetet sett ut.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Svenska Sömnapnéregistret
(2024-09-06)
Webbplatsen kvalitetsregister.se flyttar in
”Nu finns all information om nationella kvalitetsregister på kunskapsstyrningvard.se. I samband med flytten har webbinnehållet på kvalitetsregister.se rensats, moderniserats och strukturerats om. Sidorna om kvalitetsregister har gjorts om så att det blir tydligare för registerhållare, vårdgivare, forskare, patienter och andra att hitta information som är riktad till dem. Det är också färre antal sidor. /…/ Arbetet med kvalitetsregistersidorna fortsätter, bland annat med att se över vägledningar och annat material som ligger i PDF-format på webbplatsen.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Kunskapsstyrning hälso- och sjukvård
(2024-09-10)
Ingen fördel med påfrestande syrgasbehandling dygnet runt
”Det var inga skillnader i livskvalitet, symtom, sjukhusinläggningar eller dödlighet mellan gruppen lungsjuka som fick syrgasbehandling hemma under dygnets alla timmar, och den som fick samma behandling under 15 timmar per dygn. – Detta får stor påverkan för patienter med KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom) och andra lungsjukdomar som långtidsbehandlas med syrgas hemma, konstaterar Magnus Ekström, forskare vid Lunds universitet som lett studien som nu publicerats i New England Journal of Medicine. /…/ I studien har forskarna utgått från det nationella kvalitetsregistret för patienter med andningssvikt, Swedevox.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Lunds universitet
(2024-09-10)
Kommunens äldreomsorg prisad som Guldkommun
”Kristinehamns kommun har blivit utsedda till Guldkommun enligt Senior alert, och är därmed en av 30 kommuner i Sverige som uppnått de kriterier som krävs för att få utmärkelsen. Senior alert är ett av Sveriges nationella kvalitetsregister som används för att förebygga vårdskador för äldre personer. Verktyget hjälper till att identifiera och åtgärda risker för bland annat fallskador, trycksår, viktnedgång, munhälsa och urininkontinens. /…/ – Att vara utsedd till guldkommun i vårdpreventivt arbete är ett fantastiskt erkännande över det arbete vi på kommunens äldreboenden gör för att förebygga uppkomst av vårdskador och kvalitetssäkra en god äldreomsorg. Jag är otroligt stolt, glad och tacksam över nomineringen. Av landets 288 anslutna kommuner är vi en av de knappt 30 kommuner som lever upp till kvalitetsmålen. Det är verkligen någonting att glädjas åt, säger Jenny Sundquist, verksamhetschef inom äldreomsorgen.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Kristinehamns kommun
(2024-09-11)
Digital kvalitetsregisterdag i Södra sjukvårdsregionen
”Södra sjukvårdsregionens samverkansgrupp för kvalitetsregister arrangerar den 25 oktober en digital kvalitetsregisterdag.
På agendan finns följande ämnen:
- Nationella kvalitetsregisters roll i kunskapsstyrningssystemet
- Vården i siffror
- Kvalitetsregister som verktyg i arbetet med nationella kunskapsstöd
- Kvalitetsregisterdata som verktyg för uppföljning av regional högspecialiserad vård
- Sammanslagning av kvalitetsregister
- AI (artificiell intelligens) som stöd i registerarbete”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Registercentrum Syd
(2024-09-12)
Klicka här för att komma till föregående periods artikeltips.
Vill du få artikeltipsen direkt i din mailkorg? Hör av dig till richard.bjorkman@regionblekinge.se.