Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av RC SYD:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Gå direkt till textinnehållet
29 augusti 2024

Artikeltips 15 augusti till 29 augusti

 

Varannan vecka presenteras tips på artiklar kopplade till Registercentrum Syds register, kansliet för nationella kvalitetsregister, andra registercentrum samt nationell media.

Nedan följer tipsen gällande de senaste veckorna.

 

Långsiktig reglering av vissa forskningsdatabaser

”I lagrådsremissen föreslås en ny lag om vissa forskningsdatabaser som ska komplettera befintlig dataskyddsreglering. Regelverket ska göra det möjligt för universitet och högskolor att föra forskningsdatabaser som har ett särskilt vetenskapligt värde ur ett långsiktigt perspektiv i syfte att skapa underlag för olika forskningsprojekt.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Regeringskansliet
(2024-08-15)

Augusti 2024

Blandade nyheter från BPSD (Svenskt register för Beteendemässiga och Psykiska Symptom vid Demens), bland annat med ämnen som Konferenser & mässor i höst och Smärta vid kognitiv sjukdom och demenssjukdom.

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Svenskt register för Beteendemässiga och Psykiska Symptom vid Demens
(2024-08-16)

Vad ska du prata om på årets CPUP-dagar, Philippe Wagner?

Vad ska du föreläsa om på årets CPUP (Uppföljningsprogram för Cerebral Pares)-dagar, Philippe Wagner, statistiker vid centrum för klinisk forskning, Västmanlands sjukhus, Västerås?
– Jag tänker prata AI (artificiell intelligens), som alla gör nuförtiden. AI hyllas ju ofta som en revolution inom sjukvården, men det finns en risk att de högt ställda förväntningarna inte alltid motsvaras av verkligheten. Mot bakgrund av det kommer jag att lyfta fram hur CPUP, tillsammans med andra kvalitetsregister, har en kanske unik position att dra nytta av AI-teknologin för att förbättra och effektivisera vården, och skapa värde för både patienter och vårdgivare.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Uppföljningsprogram för Cerebral Pares
(2024-08-20)

Läkare på Karolinska polisanmälda av sjukhuset – misstänkt korruption

”Efter att fyra läkare på Karolinska universitetssjukhuset polisanmälts av rättskansliet på sjukhuset har Riksenheten mot korruption inlett en förundersökning om misstänkt mutbrott och trolöshet mot huvudman. Enligt polisanmälan har två av läkarna startat ett bolag som sålt it-tjänster till sjukhuset för flera miljoner kronor och läkarna ska ha gjort miljonvinster när de sålt bolaget. Ingen av läkarna har delgivits misstanke. /…/ Bolaget utvecklar databaser och kvalitetsregister för vården och två av läkarna misstänks av rättskansliet ha jobbat med kvalitetsregistret under arbetstid på sjukhuset. /…/ Ekot har talat med två av de utpekade läkarna som tillbakavisar anklagelserna i polisanmälan. De säger att deras koppling till bolaget inte varit i konflikt med deras roller på sjukhuset, att de utfört allt databasarbete helt ideellt och att polisanmälan är en del av en förtalskampanj.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Sveriges Radio
(2024-08-20)

Revolutionerade IVF i hela världen – nu prisas Christina Bergh

”Hennes forskning har höjt kvaliteten och säkerheten på assisterad befruktning världen över. Framför allt har andelen tvilling- och trillinggraviditeter vid IVF (provrörsbefruktning) minskats enormt. Nu prisas Christina Bergh för sin forskargärning med hedersmedlemskap i European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE). /…/ Hon har också varit med och startat och leder ett nationellt kvalitetsregister inom assisterad befruktning, Q-IVF. /…/ Christina Bergh är också en av huvuddeltagarna i ett nordiskt samarbete där man följer upp barn och mammor efter IVF. Projektet bygger på registerdata och utgör världens största databas för IVF-barn och -mammor.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Göteborgs universitet
(2024-08-20)

”Det är inte ’administratörerna’ som måste bort”

”Alla vi som arbetar i hälso- och sjukvårdssystemet måste gemensamt anpassa våra administrativa system, skriver Anders Ahlsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm. /…/ Vi har en dysfunktionell offentlig sektor där kärnverksamheten försakas till förmån för svällande administration och bristande styrning – så skulle man kunna sammanfatta den aktuella debatten. /…/ Rationella beslut kräver analys, regler, lagar och likabehandling – och detta har i grunden tjänat människan väl. Vi behandlar patienter utifrån senaste evidens och våra kvalitetsregister har direkt påverkat patienters överlevnad. /…/ Debatten riskerar att kantra genom att man projicerar på någon annan – ’administratören’ – och inte inser att svaren och åtgärderna ligger framför alla oss som är delar i hälso- och sjukvårdssystemet. /…/ Acceptera det gemensamma ansvaret. Det är inte ’administratörerna’ som måste bort – i stället måste alla vi som arbetar i hälso- och sjukvårdssystemet gemensamt anpassa våra administrativa system. Börja med att sanera arbetsmiljön i kärnverksamheten!”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Dagens Medicin
(2024-08-20)

Maffig långtidsdata ger stärkt stöd för fetmakirurgi

”Även tio år efter en gastric bypass ses goda effekter på både vikt och följdsjukdomar för patienter med svår fetma, enligt en stor registerstudie. Fynden presenteras på årets Kirurgveckan. /…/ Via det nationella kvalitetsregistret för obesitaskirurgi, SOReg, har forskarna samlat in data för nästan 30 000 patienter.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Dagens Medicin
(2024-08-22)

Ökande förekomst av graviditetsnära cancer, men prognosen är likvärdig med låga obstetriska och perinatala risker

”Även om cancer under graviditet ökar över tid i Sverige, så visar nya studier från Karolinska Institutet att kvinnor med graviditetsnära cancer har likvärdig prognos och låga risker för ogynnsamma obstetriska och perinatal utfall. /…/ I tre nya studier från Karolinska Institutet har forskare /…/ kombinerat medicinska födelseregistret med svenska cancerregistret och nationella kvalitetsregistret för bröstcancer för att identifiera kvinnor med cancer under graviditet och inom ett år efter förlossning under perioden 1973–2017.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Karolinska Institutet
(2024-08-22)

Agneta Karsten utnämnd till professor i ortodonti

”Den 20 augusti 2024 blev det officiellt klart, då kom beskedet från KI (Karolinska Institutet) centralt som gratulerade till professuren i ortodonti. /…/ Agneta disputerade 1995 i ortodonti på Karolinska Institutet med inriktning på cellbiologi, hennes avhandling handlade om biologiska effekter vid ortodontisk tandförflyttning med statiska magneter. Hennes hjärta klappar dock för behandling av barn med läpp- käk- gomspalter som är Agnetas subspecialitet. Hon har forskat nationellt och internationellt, och varit med att starta och driva ett nationellt kvalitetsregister för de här barnen.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Karolinska Institutet
(2024-08-22)

Forskarskolor inom registerbaserad forskning

”Nu går det att söka bidrag för forskarskolor inom registerbaserad forskning. Syftet är att utbilda doktorander i grundläggande och nydanande metoder relevanta för tvärvetenskaplig och tvärsektoriell registerbaserad forskning. Bidraget ska också stärka rekryteringsbasen och kvaliteten inom forskningsområden som använder sig av registerbaserade data.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Registerforskning.se
(2024-08-26)

 

Klicka här för att komma till föregående periods artikeltips.

Vill du få artikeltipsen direkt i din mailkorg? Hör av dig till richard.bjorkman@regionblekinge.se.

Share