Varannan vecka presenteras tips på artiklar kopplade till Registercentrum Syds register, kansliet för nationella kvalitetsregister, andra registercentrum samt nationell media.
Nedan följer tipsen gällande de senaste veckorna.
Affärsmässiga avtal och bättre uppföljning skulle minska slöseriet
”Att Stockholm ligger i topp vad gäller antalet artroskopier för degenerativa tillstånd beror på det stora utbudet av ortopeder och magnetkameror och på att regionen köper operationer på löpande räkning utan någon systematisk kvalitetskontroll, vilket ger ett enormt slöseri av resurser som skulle kunna användas bättre. OECD (Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling) beräknar att 20 procent av vårdens resurser slösas bort. /…/ Registrering i Patientregistret är lagstadgad i Sverige, och de flesta avtal för offentlig finansiering av operationer kräver att leverantören också registrerar i patient- och kvalitetsregister, men det bryr man sig sällan om att kontrollera. Det skulle gå lätt att göra maskinellt. Riktlinjer, ’best practice’ och ständig vetenskaplig utvärdering är grundbultar i det fortsatta arbetet. Men de svenska köparna av vård bör även skriva mer affärsmässiga avtal och kräva som villkor för betalning att varje operation registreras i patient- och kvalitetsregistren och även på fakturan redovisas med sitt unika behandlingsnummer, vilket redan i dag registreras i det svenska perioperativregistret.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Läkartidningen
(2024-11-25)
Artikel om AmbuReg i Flisa magazine
”Det senaste numret av Flisa Magazine finns publicerat och tillgängligt för läsning på webben. I numret går det bland annat att läsa en artikel om hur data från AmbuReg (Ambulansregistret) kan driva förbättringsarbete.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Nationellt kvalitetsregister för ambulanssjukvård
(2024-11-25)
Ny doktorsavhandling med data från CPUP
”Barnortoped Nikos Kiapekos disputerade den 22 november på Karolinska Institutet på en avhandling med titeln ’Hip Surgery to Prevent Hip Dislocation in Children with Cerebral Palsy’. Samtliga delarbeten baserades på data från CPUP (Uppföljningsprogram för Cerebral Pares).”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Uppföljningsprogram för Cerebral Pares
(2024-11-25)
Region Kronoberg automatiserar registrering till ytterligare ett kvalitetsregister
”Region Kronoberg ökar takten med att automatisera överföring av vårddata till nationella kvalitetsregister. Regionen har nyligen infört automatiserad informationsförsörjning till det nationella kvalitetsregistret för artros och går nu vidare med att ansluta till det nationella kataraktregistret.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Kunskapsstyrning hälso- och sjukvård
(2024-11-26)
Dödstalen i hjärtinfarkt bland kvinnor minskar mindre än för män
”Dödstalen i hjärtinfarkt fortsätter att minska bland svenskarna totalt sett och bland män, men inte lika mycket för kvinnor. Närmare 2000 kvinnor dör varje år i hjärtinfarkt. /…/ En studie vid Karolinska Institutet visar att en 50-årig kvinna som drabbas av en hjärtinfarkt förlorar i snitt 7,5 års livslängd jämfört med 4 år för en jämnårig man. Inom eftervården syns också könsskillnader. Data från kvalitetsregistret Swedeheart visar att färre kvinnor än män når målnivåerna för LDL (lipoprotein med låg densitet)-kolesterol efter hjärtinfarkt.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Hjärt-Lungfonden
(2024-11-26)
Samsyn bland kirurger om hur gallstenssjukdom ska behandlas
”Samsyn inom kirurgi gör att patienter med gallstenssjukdom i allt högre utsträckning får behandling utifrån sjukdomens svårighetsgrad. Det är resultatet av ett nationellt vårdprogram för gallstenssjukdom som har införts i sjukvårdsregion Stockholm-Gotland. /…/ Införandearbetet startade med ett stormöte med alla berörda kirurger där vårdprogrammets rekommendationer för behandling av gallstenssjukdomar gicks igenom. /…/ Regional statistik visades från det nationella kvalitetsregistret GallRiks och andra regionala datakällor.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Region Stockholm
(2024-11-27)
Snart får hon det högsta medicinska ledningsansvaret
”Omvärldsläget är allvarligt, och Försvarsmakten växer – bland annat behöver de rekrytera hundratals läkare – och snart får anestesi- och intensivvårdsläkaren Denise Bäckström det högsta medicinska ansvaret inom myndigheten. Hon är reservofficer (major) och disputerad på trauma, och har sedan hon gjorde sin värnplikt växlat mellan det civila och det militära livet.”
Denise ingår även i styrgruppen för SweTrau (Svenska Traumaregistret).
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Läkartidningen
(2024-11-27)
Nyhetsbrev November 2024
Nyhetsbrev från SQRTPA (Scandinavian Quality Register for Thyroid, Parathyroid and Adrenal Surgery). Merparten av informationen handlar om registrets funktionalitet och är riktad till registeranvändare, men följande går också att läsa gällande ny registerhållare:
”Erik Nordenström har efter flera år som registerhållare frånträtt denna roll men är kvar och verksam i registerstyrelsen. Erik efterträds av sin kollega Martin Nilsson, också han verksam på Kirurgiska kliniken, Skånes universitetssjukhus Lund.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Scandinavian Quality Register for Thyroid, Parathyroid and Adrenal Surgery
(2024-11-28)
Hoppas hemmatest för prostatacancer räddar liv
”En ny metod för egenprovtagning för prostatacancer testas i norr. Målet är att få fler män att testa sig. /…/ Försöksprojekt med olika former av organiserad prostatatestning pågår i många regioner, som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat. Det kan bana väg för framtida screening för alla män. Hittills har tolv regioner rapporterat in data till det nationella kvalitetsregistret för organiserad prostatacancertestning. Det visar nya data från regionernas projekt publicerade i november i det interaktiva registret Sweopt.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Läkemedelsvärlden
(2024-11-28)
AI-kommissionen skjuter sig i foten
”I tisdags presenterades så AI (artificiell intelligens)-kommissionens rapport som lägger ut orden om var Sverige befinner sig på AI-området och vad som nu borde göras. /…/ hela rapporten skimrar genomgående av oerhörd entusiasm inför AI:s möjligheter, en ganska peppig stämning komplett med Chat GPT (Generative Pre-trained Transformer)-skrivna sammanfattningar, som säkert uppskattas i många läger. Tyvärr är entusiasmen också rapportens svaghet. Resten av världen befinner sig idag i ’desillusionens dal’ där både företag och användare börjat ifrågasätta om tekniken verkligen håller vad den lovar. /…/ En vision målas upp om en ’svensk hälsomodell’, en stor språkmodell som ska tränas på våra patientjournaler, på kvalitetsregister och genetiska databaser. Hmm. /…/ Jag tror /…/ att AI-kommissionens rapport hade vunnit på ett mer balanserat och jordnära anslag om detta ska ligga till grund för politisk policy.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: ComputerSweden
(2024-11-29)
Rättspsykiatrin i Sala har landets längsta vårdtider: ”En trög vårdform”
”I Västmanland vårdas brottslingar som dömts till rättspsykiatrisk vård i genomsnitt sju år och fem månader. Det är längst i landet. En orsak kan vara en ökning av patienter med neuropsykiatriska bidiagnoser. – Det är en trög vårdform med långa vårdtider, säger verksamhetschef Björn Dahlström. /…/ Det kan jämföras med Umeå där medianvårdtiden är två år och nio månader. Rikssnittet är knappt fem år, enligt Nationellt rättspsykiatriskt kvalitetsregister.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Sveriges Television Västmanland
(2024-11-29)
Guldkommun 2024 för vårt kvalitetsarbete med våra äldre
”För första gången får Eslöv utmärkelsen Guldkommun för vårt arbete med att förebygga ohälsa hos äldre. 90 procent av alla brukare på våra vård- och omsorgsboenden ingår i kvalitetsarbetet Senior alert. /…/ Att arbeta förebyggande i det nationella kvalitetsregistret Senior alert innebär att skador i vården kan undvikas och att alla ska garanteras en säker och rättvis vård. Alla kommunens vård- och omsorgsboenden arbetar förebyggande genom Senior alert-metoden. Kvalitetssäkringen håller även på att införas för brukare som bor hemma med hjälp av hemtjänsten och planeras för äldre personer inom funktionsnedsättning. /…/ – Nu när vi uppnått kvalitetsstämpeln Guldkommun 2024 är det naturligtvis en morot för all vår vård- och omsorgspersonal. Det är ett stort jobb att få alla att jobba med samma instrument och det måste få ta lite tid. Nu när vi lyckats så väl gäller det att vi håller i och blir en guldkommun även 2025. Detta är en utmärkelse som all vår personal kan känna sig stolt över, säger Pia Arndorff.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Eslövs kommun
(2024-11-29)
Ny docent i pediatrik vid institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik (CLINTEC)
”Docenturnämnden beslutade vid sammanträdet den 22 oktober 2024 att anta Pernilla Danielsson Liljeqvist som docent i pediatrik. /…/ Vad planerar du arbeta med närmast framöver? – Min primära forskning rör behandling av barn med obesitas, vilket jag tänker fortsätta med. /…/ De senaste åren har jag även varit ordförande för den nationella arbetsgruppen som utformat Sveriges första nationella vårdprogram för barn och ungdomar med obesitas. Det ska bli intressant att följa upp implementeringen av detta vårdprogram med hjälp av det nationella kvalitetsregistret för behandling av barnobesitas, BORIS, som jag också arbetar med.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Karolinska Institutet
(2024-11-29)
”Det finns alternativ till Millennium”
”Sjukvården bör utveckla de kvalitetsregister som redan har byggts upp istället för att köpa in nya, dyra system likt Millennium. Det skriver Lars Klareskog, professor i reumatologi vid Karolinska Institutet.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Svenska Dagbladet
(2024-12-02)
”Sveriges kvalitetsregister är underutnyttjade”
”Genom att använda sig av kvalitetsregistren kan verksamheterna bidra till både minskat lidande och besparingar, skriver registerhållarna Maria Boström och Josephine Garpsäter. /…/ Kvalitetsregistren är hotade främst då ekonomisk medelstilldelning minskat totalt sett samtidigt som kostnaderna för drift av registren har ökat. Kvalitetsregister är underutnyttjade då kunskapen om deras existens, användning och nytta är bristfällig. /…/ Genom att använda sig av de nationella kvalitetsregister som finns får verksamheterna inte bara möjlighet att bidra till bästa praxis, avancerad forskning och minskat patientlidande, utan även till stora kostnadsbesparingar. Så frågan kvarstår: har vi råd att säga nej?”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Dagens Medicin
(2024-12-03)
Hemtjänstindex 2024: Här är Sveriges bästa hemtjänstkommuner – Jönköping i topp
”När Hemtjänstindex för tredje året rankar Sveriges kommuner hamnar Jönköping högst upp följt av Halmstad och Götene. Den kommun som förbättrat sig allra mest från förra året är Grästorp. Hemtjänstindex syftar till att driva kvalitetsutveckling och synliggöra framgångsfaktorer i hemtjänsten. Genom att jämföra kommunernas resultat kan kommuner inspireras att förbättra sitt arbete och höja livskvaliteten för seniorer. /…/ Mätmodellen är konstruerad med hjälp av det statliga forskningsinstitutet RISE (Research Institutes of Sweden) och Svenskt Kvalitetsindex. Hemtjänstindex 2024 summerar 75 indikatorer. Datakällorna är Socialstyrelsens enkäter, uppgifter om kontinuitet från databasen Kolada, kvalitetsregistret Senior alert samt kommuners information på sina webbplatser.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Sveriges Pensionärsförbund Seniorerna
(2024-12-04)
Snabbare diagnos med nytt teambaserat arbetssätt
”Snabbare demensutredningar som ger tidigare diagnos och behandling. Det är resultatet av ett förbättringsarbete som minnesmottagningen på Uddevalla sjukhus genomfört. /…/ De positiva effekterna av utvecklingsarbetet visar sig även i det nationella kvalitetsregistret för demensvård, SveDem. Minnesmottagningen på Uddevalla sjukhus är bland annat bäst i landet när det gäller just stöd till närstående.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Kvalitetsmagasinet
(2024-12-05)
Nu blir det enklare att hämta ut hälsodata
”Den 6 december lanseras ett nytt verktyg för att ansöka om hälsodata – Dataport! Genom Dataport tas ett första steg mot att skapa en väg in vid förfrågningar om hälsodata inom hela Västra Götalandsregionen. Syftet med verktyget är att bidra till en mer patientsäker, effektiv och enhetlig hantering av datauttagsförfrågningar. Bakom utvecklingen står avdelningen Data och analys, enheterna Registercentrum, Regionalt cancercentrum och Regional vårdanalys. Dessa enheter har fungerat som pilotprojekt inför lanseringen av den nya tjänsten, med den långsiktiga planen att Dataport ska utökas till att omfatta ansökningar om hälsodata i hela Västra Götalandsregionen.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Registercentrum Västra Götaland
(2024-12-05)
Rapport från höstens SKRS-dag 2024
”Styrgruppen för SKRS (Svenskt Kvalitetsregister för Rehabilitering vid Synnedsättning) genomförde den 16 oktober årets andra SKRS-dag. Det var ett digitalt möte som samlade cirka 65 personer från samtliga syncentraler i landet. Programmet innehöll både presentationer och erfarenhetsutbyte i mindre grupper om hur registret kan användas för verksamhetsuppföljning och förbättringsarbete på synenheterna. Årsrapporten för 2023 redovisades också, vilken även går att ta del av på SKRS hemsida.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Svenskt Kvalitetsregister för Rehabilitering vid Synnedsättning
(2024-12-06)
Klicka här för att komma till föregående periods artikeltips.
Vill du få artikeltipsen direkt i din mailkorg? Hör av dig till richard.bjorkman@regionblekinge.se.