Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av RC SYD:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Gå direkt till textinnehållet
6 december 2024

Rapport från höstens SKRS-dag 2024

 

Styrgruppen för SKRS (Svenskt Kvalitetsregister för Rehabilitering vid Synnedsättning) genomförde den 16 oktober årets andra SKRS-dag. Det var ett digitalt möte som samlade cirka 65 personer från samtliga syncentraler i landet.

Sammanfattning av dagen

Programmet innehöll både presentationer och erfarenhetsutbyte i mindre grupper om hur registret kan användas för verksamhetsuppföljning och förbättringsarbete på synenheterna. Årsrapporten för 2023 redovisades också, vilken även går att ta del av på SKRS hemsida.
Klicka här för att komma till årsrapporten.

Huvudpunkten för dagen var att SKRS startar med registrering av barn och ungdomar. Detta har varit ett mål för SKRS sedan starten och blir nu äntligen verklighet.

SKRS för barn och ungdomar

Den 1 oktober 2024 släppte SKRS barn- och ungdomsmodulen i registret. Detta är en vidareutveckling av det tidigare barnsynskaderegistret (som användes av barnögonmottagningar) och det befintliga SKRS. Barnteam från Västerbotten och Skåne kommer att vara pilotverksamheter och testa och utvärdera SKRS för barn och ungdomar. Övriga synverksamheter ges också möjlighet att starta samtidigt.

Registret kommer framåt att kartlägga vilka ögonsjukdomar som orsakar så allvarliga synnedsättningar hos barn i åldern 0–19 år att de föranleder remiss till synhabilitering. Man kommer också att undersöka frekvensen av respektive diagnos och fördelningen mellan de olika diagnoserna. Även köns- och åldersfördelning samt geografisk fördelning kommer att kartläggas inom registret.

SKRS kommer vidare att ge värdefulla möjligheter att kartlägga vilka habiliterande insatser som görs för olika diagnoser och åldersgrupper, belysa genomsnittstiden för synhabilitering och dess utfall samt utvärdera metoder att mäta effekten.

SKRS styrgrupp ser fram emot fortsatt utveckling av registret för barn och ungdomar under 2025.

Syftet med SKRS

Syftet med SKRS är att öka kunskapen om habiliterings- och rehabiliteringsåtgärder och dess effekter för att uppnå en likvärdig synrehabilitering i Sverige. SKRS har sedan starten 2015 samlat in data som används för nationella jämförelser, verksamhetsutveckling, kliniskt förbättringsarbete och forskning.