2022

Höstens SKRS-dag

Årets andra SKRS (Svenskt Kvalitetsregister för Rehabilitering vid Synnedsättning)-dag genomfördes den 12 oktober då 47 kontaktpersoner och synchefer i landet samlades via Teams.
Syftet med mötet var att redovisa arbetet som vi alla bidrar till inom SKRS samt berätta om vad som har hänt och vad som är på gång i framtiden.

Sammanfattning från användardagen

Dagen handlade i stora drag om att redovisa årsrapporten för 2021, med möjlighet att reflektera över resultat och handlingsplan framåt i mindre grupper.
Därefter gavs information om ICF. Det redovisades en PowerPoint-presentation kring ”Mäta effekter” samt presenterades en plan över hur detta implementeras i Sverige.

Efter lunch fortsatte dagen med presentationer om hur barn och ungdomar kommer att inkluderas i SKRS.
Vi fortsatte med presentation av visualiseringen och resonerade sedan i smågrupper om hur det kan användas för att ytterligare utveckla den nationella samsynen inom synrehabiliteringen.

Fanny Petersson, verksamhetschef i Halland, avtackades som registerhållare och Eva Karlström, enhetschef på Syncentralen i Stockholm, tar nu över som ny registerhållare för SKRS.

Stort tack till alla deltagare på SKRS-dagen! Ert engagemang är guld värt.

Nästa SKRS-dag planeras till den 26 april 2023. Väl mött då!

Presentationer (i programordning)

Program och inledning (PDF-fromat, 259 kB)

Årsrapport 2021 (PDF-format 3 MB)

Information om ICF (PDF-fromat, 864 kB)

Implementering mäta effekter (PDF-fromat, 207 kB)

Barnsynskaderegistret idag (PDF-fromat, 353 kB)

Barnsynskaderegistrets framtid (PDF-fromat, 475 kB)

Vårens SKRS-dag

Årets första SKRS-dag ägde rum den 26 april och samlade kontaktpersoner och synchefer i landet via Teams.

Syftet med mötet var att ge en återkoppling kring kvalitetsregistrets arbete både nu och strategiskt framåt. Målet var också att den nationella samsynen inom synrehabilitering skall öka och fortsätta att utvecklas. För att detta ska vara möjligt behöver vi alla samverka och arbeta vidare med att öka samsynen i syn-Sverige.

Sammanfattning från användardagen

SKRS:s registerhållare Fanny Petersson gav en inledning och presentation av dagen och därefter presenterades handlingsplanen utifrån medelstilldelning.
Susanne Albrecht från RC Syd presenterade därefter visualiseringsverktyget – hur gör vi och hur går det för oss?

Emelie Lombard och Lotta Edman visade sedan hemsidan – vad man kan hitta på hemsidan, att en ny manual är publicerad samt var man hittar svar på vanliga frågor. De meddelade även att KVÅ (Klassifikation av vårdåtgärder)-listorna nu är reviderade. De nya listorna kommer att skickas ut via funktionsbrevlådan när allt är färdigt.

Ett arbete som påbörjats är att föra in barn i SKRS. Eva Karlström och Helena Backteman gav information och nuläge angående SKRS-barn.

Lotta Edman presenterade sedan nuläget vad gäller att mäta effekter. Synmottagningen i Kristianstad i Skåne har påbörjat att mäta effekter och även Syncentralen på Gotland har nyligen introducerats. Kontaktperson Catharina Strandberg berättade kort om hur det går i Skåne.

Utöver föreläsningarna arbetade vi också i mindre reflektionsgrupper vid två tillfällen under eftermiddagen. Styrgruppsmedlemmarna fick uppgiften att dokumentera och sammanfatta gruppernas reflektioner.

Stort tack till alla deltagare på SKRS-dagen! Ert engagemang är guld värt.

Program

Program från vårens SKRS-dag (PDF-format, 105 kB).

Publicerad: 9 maj 2022
Senast uppdaterad: 4 november 2022