Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av RC SYD:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Gå direkt till textinnehållet
22 november 2024

Artikeltips 24 oktober till 22 november

 

Varannan vecka presenteras tips på artiklar kopplade till Registercentrum Syds register, kansliet för nationella kvalitetsregister, andra registercentrum samt nationell media.

Nedan följer tipsen gällande de senaste veckorna.

 

Självrapporterad hälsa bland personer som lever med hiv i Sverige

”En ny studie bland personer som lever med hiv (humant immunbristvirus) visar att den svenska hivvården över lag är mycket god, men att det kan finnas behov av ökat individanpassat stöd. /…/ Rapporten bygger på svar från hälsoenkäten i det nationella kvalitetsregistret InfCareHIV, och sammanfattar självrapporterade upplevelser av hälsa, följsamhet till behandling och upplevelse av biverkningar i Sverige.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Folkhälsomyndigheten
(2024-10-24)

Flera regioner automatiserar registrering till Svenska Artrosregistret

”Region Kronoberg har infört automatiserad överföring av vårddata till det nationella kvalitetsregistret för artros. Sedan tidigare har även Region Kalmar automatiserat sin överföring till registret. Fler regioner planerar att ansluta, närmast på tur är Region Jönköping. – Det är väldigt glädjande att fler regioner automatiserar sin informationsförsörjning till Svenska Artrosregistret, ett register som har cirka 25 000 registreringar per år säger Björn Hultgren, IT-strateg på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Kunskapsstyrning hälso- och sjukvård
(2024-10-25)

Opererande specialiteter – vad behöver vi göra?

”Svensk operationssjukvård är i grunden bra och säker och redovisar resultat som vid internationell jämförelse står sig mycket väl. Det finns flera förklaringar till detta. Förutom en generellt hög kompetens hos medarbetare i svensk operationsvård är kvalitetsregistren det som huvudsakligen skiljer landets operationssjukvård från de flesta andra länders. Det finns dock inga skäl att nöja sig med dagens resultat. /…/ De nationella kvalitetsregistren utgör en värdefull bas för uppföljning och utveckling, men behöver i flera fall utvecklas för att fullt ut spegla väsentliga resultat för patienten och även ge uppslag för ytterligare förbättringar. Inte minst behöver registren i ökad omfattning spegla hela operationsprocessen, från selektion av patienter och handläggning av deras unika riskprofiler till uppföljning, inkluderande även oönskade händelser under en för patienten relevant tidsperiod. /…/ Sammantaget finns skäl att glädjas över svensk operationssjukvårds utveckling och resultat. Arbetet för en ännu säkrare vård måste dock fortsätta, och delvis skifta karaktär, med sikte på bättre riskhantering och lärande.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Läkartidningen
(2024-10-25)

AI-stöd halverar svarstiden för undersökning av prostata med magnetkamera

”Sunderby sjukhus i Norrbotten är först i landet med att implementera ett AI (artificiell intelligens)-verktyg som hjälp i granskning av bilder från magnetkameraundersökningar av prostatan. För patienterna innebär det kortare väntan på svar och snabbare väg till behandling och för radiologerna frigörs tid för fler undersökningar. /…/ Initiativet är ett av de projekt inom bilddiagnostik som fått medel från RCC (Regionalt cancercentrum) Norr för att förbättra cancervården under 2024. /…/ Vid årsskiftet löper projektmedlen ut, men det finns förhoppningar om en fortsättning av projektet för att kunna följa utvecklingen av tumören över tid. På sikt hoppas Johannes Arnesen också att det ska gå att få till en automatiserad överföring av bilderna till det nationella kvalitetsregistret på INCA (informationsnätverk för cancervården).”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Regionala cancercentrum i samverkan
(2024-10-28)

Kommunen prisas för arbete mot vårdskador: Minskar lidande

”Tranemo är utnämnd till Guldkommun i vårdpreventivt arbete av kvalitetsregistret Senior Alert. Detta för kommunens arbete i att förebygga vårdskador. Enhetschefen Agnesa Kelmendi berättar hur de förebygger fallskador på Hemtjänst Tranemo söder.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Sveriges Radio Sjuhärad
(2024-10-28)

Över en miljon registrerade benbrott i frakturregistret

”Svenska frakturregistret startade i Göteborg 2011 och har som mål att förbättra vården av patienter som drabbas av frakturer, det vill säga benbrott av olika slag. I dag registrerades den miljonte frakturen i det nationella kvalitetsregistret. – En miljon registrerade frakturer är en hisnande siffra. Genom insamlande av data och registrering bidrar ortopedläkarna i Sverige till att utvärdera och förbättra vården, säger Olof Wolf, docent och ortopedöverläkare på Akademiska sjukhuset.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Akademiska sjukhuset
(2024-10-29)

Så kan stroke misstas för annan sjukdom

”Under 2024 har tre sjuksköterskor kritiserats för två fall där patienter med stroke fått försenad vård. Vårdfokus har tittat närmare på fallen och pratat med två specialister i ämnet om vad man kan dra för lärdomar. Det finns flera sjukdomstillstånd med liknande symptom som kan leda fel, därför är det bäst att alltid ta det säkra före det osäkra. /…/ I många fall kan det vara bra med egenvård och att avvakta. Vid stroke är det tvärtom, eftersom miljontals hjärnceller dör varje minut. /…/ Statistik från kvalitetsregistret Riksstroke visar dock att andelen patienter som kommer in till sjukhus inom 4,5 timmar från symptomdebut minskat något över tid. En tänkbar förklaring enligt Eva Isaksson och Eva-Britt Arnald är att kunskapen om stroke dalat.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Vårdfokus
(2024-10-29)

Burlövs kvalitetsarbete med demensvård lyfts fram som nationellt föredöme

”Burlövs arbete med SveDem (Svenska Demensregistret)-registrering har uppmärksammats av SveDems styrelse för sitt innovativa och systematiska tillvägagångssätt. Arbetssättet ses som ett föredöme och lyfts fram nationellt som ett exempel på hur kvalitet kan säkras i praktiken inom demensvården.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Burlövs kommun
(2024-10-29)

Svensk förlossningsvård har hög säkerhet – men utmaningar finns

”Sammanfattningsvis har svensk förlossningsvård en hög grad av säkerhet. Utmaningar finns, till exempel ökat antal interventioner, men det kommer också nya verktyg för ökad patientsäkerhet. /…/ Graviditetsregistret, nationella arbetsgrupper och ett nationellt samarbetsprojekt med fokus på säkerhet för det nyfödda barnet bidrar med kontinuerliga förbättringar av förlossningsvården.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Läkartidningen
(2024-10-30)

Avtalsuppföljning av de privata utförarna presenterades för omsorgs- och socialnämnden

”Omsorgs- och socialförvaltningen genomför kontinuerliga uppföljningar avseende både den kommunala egenregin och de externa utförarna. /…/ I början av september påbörjades den regelrätta uppföljningen av Forenede Care, en avtalsuppföljning som ska ske efter sex månader. Uppföljningen visade på en för låg bemanningsnivå och brister i utförandet enligt: /…/ hantering av de nationella kvalitetsregistren /…/ – Vi ser mycket allvarligt på resultatet av avtalsuppföljningen. Vår inställning till en ny utförare är att vi vill ha en god relation och att vi ska kunna lita på att de följer avtal. Forenede Care har fått ett förtroende från nämnden att ge de boende på Vifolkagården en god vård och omsorg. Det förtroendet blir naggat i kanten när bemanningen inte varit på den nivån som vi avtalat om, säger Anna Johansson, omsorgs- och socialnämndens ordförande (S).”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Mjölby kommun
(2024-10-30)

”Medierna måste säkerställa att Region Stockholm och dess verksamhet granskas.”

”NMI (Näringslivets medieinstitut) fick ett brev från Australien med anledning av den kritik som riktats mot mediernas beskrivning av ätstörningsvården i Stockholm. Richard Payne håller med och menar att det är mediernas skyldighet att jämföra vårdresultat. NMI har tidigare uppmärksammat hur medier beskrivit förändringen av ätstörningsvården i Region Stockholm och uppsägningen av avtalet med privata Mando-klinikerna. /…/ Payne hävdar med bestämdhet att resultaten talar sitt tydliga språk till Mandos fördel, och att medierna borde granska de siffror som bland annat finns i kvalitetsregistret Riksät, men att det kräver en rejäl ansträngning för att lysa igenom logiken i rapporteringen. Handlar det här egentligen om att man vill stänga ute en skicklig konkurrent, frågar han sig.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Näringslivets medieinstitut
(2024-10-31)

Utvidgad canceröverenskommelse stärker patientsäkerheten

”Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och regeringen utvidgar överenskommelsen på cancerområdet för att förbättra kvaliteten och stärka patientsäkerheten. Efter att 33 kvinnor fått sina livmödrar bortopererade till följd av felaktig diagnos om förstadium till livmoderkroppscancer, utvidgar regeringen och SKR sin överenskommelse på cancerområdet. Nu ska bland annat en nationell analys av registerdata, och eventuellt andra datakällor, kopplat till det premaligna tillståndet EIN sammanställas och genomarbetas för att försäkra att de strukturer och kontrollsystem som finns också används och fångar upp eventuella liknande situationer i framtiden.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Sveriges Kommuner och Regioner
(2024-11-01)

40 år i arbetsterapins tjänst

”Årets arbetsterapeut Maria Roos skulle egentligen bli journalist. /…/ Men ödet ville annorlunda. När hon var i Skottland i början av 1980-talet som au pair lärde hon känna en arbetsterapeut och fick upp ögonen för yrket – och på den vägen är det. /…/ Under studietiden blev hon väldigt intresserad av hjärnskaderehabilitering och efter examen 1986 ville hon jobba med det. Och i Sundsvall fanns möjligheten att få bygga upp sjukhusets strokerehabilitering, eller slaganfall som man sa då. /…/ Att Maria Roos blev kvar på sjukhuset beror i mångt och mycket på att hon hela tiden har fått möjlighet att växa och utvecklas. Redan i mitten på 1990-talet fick hon finansiering för att tillsammans med en läkare kartlägga strokevården på sjukhuset – ett arbete som lade grunden för det som så småningom blev kvalitetsregistret Riksstroke.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Sveriges Arbetsterapeuter
(2024-11-01)

Hälften av alla patienter på sjukhus kan vara undernärda

”Medan många friska i samhället kämpar med övervikt kan det vara tvärtom för den som är gammal och sjuk. Ny forskning visar att upp till hälften av alla patienter på sjukhus kan vara undernärda. Nästa vecka är det europeiska nutritionsveckan för att öka medvetenheten om risken för undernäring. /…/ Det saknas nationellt täckande data för undernäring i Sverige. Men både sjukhus och kommunens äldreomsorg rapporterar till kvalitetsregistret Senior Alert. Deras statistik visar att av alla riskbedömningar som görs, så visar 60 procent att det är risk för att den äldre är undernärd.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Vårdfokus
(2024-11-04)

Nya trenden: Ensamstående skaffar barn för att få ensam vårdnad

”Allt fler ensamstående kvinnor vänder sig till Akademiska sjukhuset för att skaffa barn på egen hand. Ofta för att man saknar partner – men även för att få ensam vårdnad, säger överläkaren Evangelia Elenis. – Det var förvånande att det verkligen var kvinnor som hade planerat för ensam vårdnad, säger hon. /…/ Intresset för att bli ensamstående förälder genom assisterad befruktning har vuxit genom åren, det visar siffror från Kvalitetsregistret för assisterad befruktning, Q-IVF.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Sveriges Television Uppsala
(2024-11-05)

Ny komponent i den digitala infrastrukturen ökar vårdinformationssystemens förmåga att kommunicera

”E-hälsomyndigheten ser ett behov av att öka vårdinformationssystemens förmåga att kommunicera med varandra. Det skulle bland annat göra det möjligt att automatiskt i högre grad föra över information till nationella kvalitetsregister från vårdens it‑system. E‑hälsomyndigheten föreslår därför att myndigheten får i uppdrag att utveckla en komponent för så kallad tjänsteadressering.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: E-hälsomyndigheten
(2024-11-05)

Uppdaterat vårdprogram för långtidsuppföljning efter barncancer – fler insatser mot sena komplikationer men även kvarstående utmaningar

”Allt fler överlever cancersjukdom i barndomen och har ett långt vuxenliv framför sig. En del får komplikationer av behandlingen redan under uppväxten som fortsätter att påverka det dagliga livet medan andra löper risk för hälsoproblem som debuterar senare i vuxen ålder. Det nationella vårdprogrammet för långtidsuppföljning efter barncancer, som innefattar uppföljningsrekommendationer både under uppväxten och det fortsatta vuxenlivet, har nu reviderats för tredje gången och godkänts av RCC i samverkan. /…/ Den största ändringen i vårdprogrammet gäller riskstratifieringen vid uppföljning av hjärtfunktion efter kardiotoxisk behandling. /…/ Uppföljningen inkluderar nu även kardiovaskulära riskfaktorer. Utfallet av denna ändrade rekommendation kommer att följas upp via RCC:s kvalitetsregister för att utgöra underlag till kommande revisioner av vårdprogrammet.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Regionala cancercentrum i samverkan
(2024-11-06)

Skillnader i urologisk vård motiverar ytterligare nivåstrukturering

”Under tidigt 2000-tal gjordes en nivåstrukturering av urologin i Sverige. Vilka effekter fick den, och i hur hög grad är den genomförd? Det är fokus i den rapport om svensk urologi som tagits fram av Regionala cancercentrum i samverkan och Nationellt programområde njur- och urinvägssjukdomar. Rapporten är en uppföljning av den genomlysning av urologin som gjordes under 2023. /…/ Rapporten sammanställer stora mängder data från Socialstyrelsens register och kvalitetsregistren för urologisk cancer. Tanken är att materialet ska vara ett underlag för regionernas arbete med att utvärdera och utveckla regional nivåstrukturering.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Regionala cancercentrum i samverkan
(2024-11-07)

”Det är en ovärderlig gåva att donera”

”S:t Eriks Ögonsjukhus är ett av 6 universitetssjukhus i Sverige som transplanerar hornhinnor. Varje transplantation innebär synrehabilitering för någon som lider av skador eller sjukdomar i hornhinnan där ingen annan synförbättrande åtgärd återstår. – En donation betyder så mycket för den mottagande patienten. Jag vill uppmana alla att ta ställning till donation av vävnad och organ. Prata med nära och kära och gör er vilja känd, det är ett första viktigt steg, säger Branka Samolov, ögonkirurg, sektionsledare för Hornhinneavdelningen på S:t Eriks Ögonsjukhus och registerhållare för Svenska Cornearegistret, som är ett nationellt kvalitetsregister för data om hornhinnetransplantationer sedan 1996.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: S.t Eriks Ögonsjukhus
(2024-11-08)

En uppdaterad strategi för life science

”Regeringen har uppdaterat den nationella strategin för life science. Strategin ska fungera som ett långsiktigt ramverk med åtta prioriterade områden. I strategin finns en betoning på bland annat kliniska prövningar, nationell digital infrastruktur, medicinteknik och precisionshälsa. Även satsningar på strategisk teknik och excellens inom forskning lyfts fram.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Registerforskning.se
(2024-11-08)

Välkommen! Jakob Hedberg – Ny vetenskaplig ledare UCR

”Tillsammans med Stefan James stärker Jakob hedberg UCR:s (Uppsala Clinical Research Center) vetenskapliga ledning och gör det möjligt för oss att nå ut till fler. De kommer att se till att forskare och företagsom söker UCR:s tjänster får bästa möjliga stöd utifrån sina behov och förutsättningar för att på bästa sätt driva patientnära klinisk forskning. Jakob är kirurg som fokuserar på behandling av cancer i matstrupe och magsäck i såväl sitt kliniska arbete som i sin forskning. Han har mångårig erfarenhet av arbete som regional processledare på RCC, i forskningskommittén för Uppsala Comprehensive Cancer Center, i nationell styrgrupp för kvalitetsregister och som medförfattare av vårdprogram. Han leder också internationella randomiserade studier inom sitt fält /…/”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Uppsala Clinical Research Center
(2024-11-08)

Artikel om mortalitet vid spina bifida

”Marie Andersson & Lana Hadi samt medarbetare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har publicerat artikeln: Mortalitet, dödsorsak och riskfaktorer hos personer med spina bifida, registerbaserade studier över fem årtionden. De huvudsakliga slutsatserna från studien är följande:

  • För att minska sjukligheten och dödligheten hos personer med ryggmärgsbråck är det viktigt att identifiera dödsorsakerna, eftersom det bidrar till utvecklingen av bättre proaktiv vård.
  • Dödsorsakerna i barndomen var främst förknippade med missbildningar, hydrocefalus och infektioner, och hos vuxna med missbruk eller självförvållade skador, blåscancer och njursvikt.
  • Dessa resultat kan underlätta proaktiv, förebyggande och klinisk vård för vuxna med ryggmärgsbråck.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Kvalitetsregistret för ryggmärgsbråck och annan neuralrörsdefekt
(2024-11-11)

Dentalum och SKaPa i ett unikt samarbete för framtidens tandvård

”Dentalum, en av Sveriges ledande tandvårdsgrupper, investerar kontinuerligt i att främja utvecklingen av tandvård för att öka livskvaliteten hos våra patienter. Som ett led i detta arbete annonserar Dentalum idag att samtliga kliniker inom koncernen ansluts till Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit, SKaPa, vilket är världens största register för odontologisk data. Genom detta stärker Dentalum sitt engagemang för att bedriva en tandvård av hög kvalitet och därmed bidra till en förbättrad munhälsa och allmänhälsa för patienterna. /…/ ’Att vara ansluten till ett kvalitetsregister är mer än bara en administrativ punkt på listan. Det är en investering i framtiden, i varje patient och i varje klinik.’, säger Alfheidur Astvaldsdottir, registerhållare för SKaPa.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Dentalum
(2024-11-12)

”Barn med sämst tandhälsa blir förlorare när Region Skåne skär ner.”

”Region Skånes ekonomi är ansträngd. Men att spara in på hälsofrämjande åtgärder för de yngsta barnen är oerhört kortsiktigt, skriver Anna-Karin Wagner, samhällsodontolog och chef för hälsofrämjande utveckling på Folktandvården Skåne. /…/ Människor i Skåne har i regel bra tänder och god munhälsa. Men när det gäller de yngsta invånarna sticker regionen ut i negativ bemärkelse jämfört med resten av landet. Munhälsan har en tydlig koppling till socioekonomiska faktorer. Bland barn i utsatta områden, som Rosengård i Malmö eller Eneborg i Helsingborg, har vartannat barn mellan 3 och 10 år karies. Utvecklingen går dessutom åt fel håll; bland den tredjedel av sexåringarna i Skåne som har sämst munhälsa har andelen skadade tänder ökat med 10 procent de senaste 10 åren. Det visar statistik från tandvårdens nationella kvalitetsregister och Tandhälsobarometern 2023. För att bryta den negativa trenden krävs krafttag och mer uppsökande och kunskapshöjande verksamhet. Folktandvården Skåne har en särställning och möjlighet att göra stor skillnad.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Sydsvenskan
(2024-11-13)

Fler regioner på väg att ansluta till mammografins kvalitetsregister

”17 av landets 21 regioner lämnar i dag inte data till Sveriges nationella kvalitetsregister för mammografiscreening, NKM, något som kan påverka forskning och kunskap om bröstcancer. /…/ Att Sveriges nationella kvalitetsregister för mammografiscreening, NKM, i dagsläget endast består av data från fyra regioner gör att det blir det svårt att dra tillförlitliga slutsatser på nationell nivå och svårt att systematiskt förbättra mammografiverksamheten, säger NKM:s registerhållare Eric Arelöf till Sveriges Radios Ekot. /…/ Nu planerar dock flera regioner att ansluta sig till registret. Enligt Eric Arelöf beräknas hälften vara anslutna redan till årsskiftet.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Läkartidningen
(2024-11-14)

Otydliga rutiner riskerar munhälsan hos äldre på särskilt boende

”Vård- och omsorgspersonal på särskilda boenden har en stor utmaning i att hjälpa de äldre att upprätthålla sin munhygien. Det visar en studie vid Göteborgs universitet. Med otydliga rutiner kan munhälsan sättas på spel. /…/ Frågorna i den aktuella studien var vad som underlättar respektive hindrar vård- och omsorgspersonal att arbeta med förebyggande munhälsa i de standardiserade och etablerade verktyg som används på många särskilda boenden i Sverige. Det handlar om det nationella kvalitetsregistret Senior alert som bedömer risker för fall, trycksår, undernäring och ohälsa i munnen. En del av detta register är det kliniska bedömningsinstrumentet ROAG-J, som omfattar screening med munspegel och ficklampa, samt planering och förebyggande munvårdsåtgärder.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Göteborgs universitet
(2024-11-14)

Kortare syretillförsel vid svår KOL räcker för att förlänga överlevnaden

”Vissa patienter med KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom) har återkommande problem med sjunkande syrehalt som påverkar syremättnaden i blodet, så kallad hypoxemi. Långvarig syretillförsel i minst 15 timmar per dag förlänger överlevnaden hos dem med svår, kronisk hypoxemi. Däremot leder inte en förlängd behandling i ett dygn eller mer till lägre risk för sjukhusvistelse eller död inom ett år, enligt en nationell studie där Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet medverkat. Studien uppmärksammas med anledning av internationella KOL-dagen 18 november. /…/ Det är en registerbaserad, randomiserad och kontrollerad studie där forskarna inkluderat totalt 241 patienter från hela Sverige med kronisk, svår hypoxemi i vila.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Akademiska sjukhuset
(2024-11-14)

DN Debatt. ”Rensa bort oseriösa aktörer inom plastikkirurgin”

”Allt fler söker sig till estetisk kirurgi i förhoppning om att förändra sitt utseende. Många patienter tror att alla kliniker håller samma höga standard som den övriga vården, men verkligheten är annorlunda. Patienter skadas och dör. Vår bransch måste saneras – här är sex förslag, skriver företrädare för plastikkirurgikliniken Art Clinic. /…/ 5. Systematiskt patientsäkerhetsarbete och journalsystem enligt patientdatalagen. Varje klinik ska bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete och ha journalsystem som följer patientdatalagen och GDPR (dataskyddsförordningen). Genom att redovisa sitt kvalitetsarbete kontinuerligt bidrar kliniker till högre transparens och förbättrad patientsäkerhet. Vi anser att kliniker även ska delta i nationella kvalitetsregister, såsom Brimp (Bröstimplantatregistret), som möjliggör datainsamling och analys för att förbättra patientsäkerheten på lång sikt.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Dagens Nyheter
(2024-11-16)

Sexualiteten är viktig för livskvaliteten vid cancer

”En ny svensk studie lyfter fram sambandet mellan sexualitet, kroppsuppfattning och livskvalitet hos cancerpatienter. Resultaten visar att patientens sexuella relationer, alltså deras förmåga att vara intima och prata om sex med sin partner kan ha en positiv inverkan på hälsorelaterad livskvalitet, medan samsjuklighet och negativa tankar om kroppen kan ha negativ inverkan. /…/ Studien, som genomfördes år 2019, inkluderade 257 patienter och använde data från det Svenska Nationella Kvalitetsregistret för Lymfom. Via registret skickades också en enkät ut där patienter som diagnostiserats under 2016–2018 fick svara på frågor om hur de uppfattade sin sexualitet, kroppsuppfattning och hälsorelaterade livskvalitet.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Karlstads universitet
(2024-11-18)

Mia von Euler – ny rektor för Sophiahemmet Högskola

”Ny rektor för Sophiahemmet Högskola blir läkare och professor Mia von Euler. Hon kommer närmast från Örebro universitet där hon varit dekan för Fakulteten för medicin och hälsa. – Jag är otroligt glad och hedrad över att få bli rektor för Sophiahemmet Högskola. Jag brinner för god kvalitet inom hälso- och sjukvård och kvalificerade sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor och barnmorskor är helt centrala för att uppnå detta, säger Mia von Euler om sitt nya uppdrag som rektor. /…/ Mia von Euler har en bred bakgrund med flera viktiga uppdrag inom styrelser och styrgrupper. Hon leder det nationella kvalitetsregistret för strokesjukvård, Riksstroke, och representerar Sverige i Stroke Action Plan for Europe. Hon är ordförande i Vetenskapsrådets kommitté för klinisk behandlingsforskning och medlem i styrgruppen för Biobank Sverige samt Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Sophiahemmet
(2024-11-18)

Ny studie som belyser vikten av att registrera amputationsingrepp

”Vi gratulerar Anton Johannesson och medförfattare till en ny studie som belyser SwedeAmp (Amputations- och protesregister för nedre extremiteten) och vikten av att amputationsingrepp registreras i SwedeAmp. Studien, som har namnet Evaluation of the SwedeAmp database: Focus on coverage and amputation level rates, belyser i resultaten skillnader mellan olika regioner, också vad gäller amputationsnivå.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Amputations- och protesregister för nedre extremiteten
(2024-11-19)

Nya antikroppsbehandlingar mot Alzheimers sjukdom

”Existerande behandlingar för Alzheimers sjukdom har funnits i mer än 20 år på den svenska marknaden. De har visat en måttlig, men signifikant effekt på symptom vid Alzheimers sjukdom och utgörs av tre kolinesterashämmare (donepezil, galantamin och rivastigmin) samt en NMDA (N-metyl-D-aspartat)-antagonist (memantin). Data från Nationella kvalitetsregistret för kognitiva sjukdomar/demenssjukdomar (Svedem) har visat att effekterna av pågående behandling består över tid och tycks reducera mortaliteten. Någon effekt på den underliggande sjukdomen har dock inte kunnat visas, eftersom behandlingseffekten avtar helt inom veckor efter utsättandet. /…/ Behovet av diagnos och effektiv behandling ökar med en åldrande befolkning. Antikroppsbehandling riktad mot amyloid-beta har nyligen erhållit begränsat godkännande i EU och Storbritannien och har tidigare godkänts i bland annat USA, Kina och Japan. De nya läkemedlen har visat lovande resultat, men kan orsaka ödem och blödningar i hjärnan. MR (magnetröntgen) kan tidigt upptäcka biverkningarna, kallade ARIA, och är vägledande för om behandling ska fortgå, avbrytas eller avslutas helt.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Läkartidningen
(2024-11-20)

Seminarium: Registret för totalbefolkningen (RTB), individregister och personnummer

”Välkommen till ett digitalt seminarium om registerforskning tisdag 10 december, 15:30–16:30. Föreläsare är Jonas Färnstrand och Åsa Holmström, båda två utredare vid Statistikmyndigheten SCB. /…/ Seminariet hålls på svenska och alla intresserade är välkomna! Ingen föranmälan krävs.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Registercentrum Västra Götaland
(2024-11-21)

Nationellt kvalitetsregister för assisterad befruktning (Q-IVF) anslutet till Metadataverktyget i RUT

”Nationellt kvalitetsregister för assisterad befruktning (Q-IVF) är ett Nationellt Kvalitetsregister som innehåller information om samtliga startade IVF (provrörsbefruktning)-behandlingar, både färska cykler och fryscykler, i Sverige med egna eller donerade gameter (ägg och spermier) samt även insemination med donerade spermier. /…/ Metadataverktyget i RUT (Register Utiliser Tool) ger en strukturerad överblick över vilka data som finns i svenska register och biobanksprovsamlingar.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Registerforskning.se
(2024-11-21)

Årsrapporter från register anslutna till RC Syd publicerade

”Merparten årsrapporter gällande verksamhetsåret 2023 från register anslutna till Registercentrum Syd är nu publicerade.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Registercentrum Syd
(2024-11-22)

 

Klicka här för att komma till föregående periods artikeltips.

Vill du få artikeltipsen direkt i din mailkorg? Hör av dig till richard.bjorkman@regionblekinge.se.