Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av RC SYD:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Gå direkt till textinnehållet
3 augusti 2023

Artikeltips 30 juni till 3 augusti

 

Varannan vecka presenteras tips på artiklar kopplade till Registercentrum Syds register, kansliet för nationella kvalitetsregister, andra registercentrum samt nationell media.

Nedan följer tipsen gällande de senaste veckorna.

 

Regional variation i användningen av TTF vid glioblastombehandling

”TTF (tumour treating fields) är en ny, nationellt godkänd utrustning, som inducerar alternerande elektriska fält och används vid behandling av hjärntumören glioblastom. Behandlingen kan vara inskränkande i vardagen, och data från det nationella registret för CNS (Centrala Nervsystemet)-tumörer visar att mer än hälften av patienterna avbryter TTF på grund av dålig användningsgrad eller egen önskan. Genomsnittlig behandlingstid enligt registret är 164 dagar. Jämfört med matchade kontroller visar data från registret en trend med längre överlevnad för patienter som behandlas med TTF; dock är skillnaden inte statistiskt signifikant. Det finns en stor regional variation i andelen patienter som erbjudits behandlingen.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Läkartidningen
(2023-07-03)

Vårdens digitalisering kräver en särskild förhandling

” Debatt: Vi fyra branschorganisationer har skickat in en promemoria till socialministern med ett konkret förslag om en Sverigeförhandling, skriver debattörerna. /…/ Vi delar socialminister Jakob Forssmeds (Kristdemokraterna) syn på orimligheten i att vård- och omsorgspersonal saknar möjligheter att säkert dela information mellan varandra (Göteborgs-Posten 23/6). /…/ När nu regeringen tar ett efterlängtat initiativ för en nationell digital infrastruktur behövs ett rejält metodskifte för att lyckas med genomförandet. Flera myndighetsrapporter konstaterar att den mjuka styrning som staten tidigare tillämpat inom nationella kvalitetsregister och Vision e-Hälsa 2025 haft liten effekt. /…/ Vi fyra branschorganisationer har skickat in en promemoria till socialministern med ett konkret förslag om en Sverigeförhandling för byggandet av en nationell digital infrastruktur för hälsodata. Detta som ett sätt att skapa bred acceptans för färdplanen liksom att enas om ett arbetssätt för genomförande.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Göteborgs-Posten
(2023-07-04)

Patientfokuserad kirurgi som syns i registren

”Regionalt Cancercentrums kvalitetsregister visar att sjukhuset är bäst i Stockholm på att operera rektalcancer, mätt i både kort- och långtidsparametrar. För koloncancer har Capio Sankt Görans siffrorna stadigt förbättrats den senaste åren och ligger även de i det övre segmentet både i Stockholm och nationellt. – Alla är involverade och alla är engagerade i flödet kolorektal cancer, säger kirurgen och sektionschefen Richard Bernhoff.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Capio S:t Görans Sjukhus
(2023-07-04)

”Ta initiativ till en digital strategi för migränvården”

”Den digitala revolutionen erbjuder i dag användarvänliga lösningar för överföring av informationen mellan patienter och vårdgivare, mellan olika vårdnivåer och till kvalitetsregister. Samma digitala lösningar kan även med fördel användas av sjukvården för att nå ut med egenvårdsstöd och därmed minska behov av vårdkontakt. Digitaliseringen kan med andra ord höja kvaliteten på huvudvärksvården; leda till ett bättre resursutnyttjande genom minskat tryck på primärvården och till att rätt patienter når neuromottagningarna, samt understödja nödvändig forskning på området.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Dagens Medicin
(2023-07-06)

Digitalisering gör det snabbare och enklare att hitta i vårdförloppen

”Just nu pågår ett arbete med att digitalisera flera av kunskapsstöden hos Nationellt kliniskt kunskapsstöd. Det innebär att PDF:erna försvinner och istället kommer bland annat vårdförloppen att visas i webbformat. Digitaliseringen innebär att det kommer bli enklare att hitta i texterna. Till exempel kommer åtgärdstabellen i ett vårdförlopp att bli mer överskådlig och lättillgänglig.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Kunskapsstyrning hälso- och sjukvård
(2023-07-06)

Boka in Registerforskning 2023!

”Boka in den 13–14 november i din kalender! Då arrangeras Registerforskning 2023 och The Swedish Register-Based Research Summit på Hilton Slussen, Stockholm. Du som använder dig av registeruppgifter i forskning får möjlighet att träffa registerhållande organisationer och andra forskare samt lyssna till aktuella frågor, få del av nyheter om register och tillgängligt stöd för forskning.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Registerforskning.se
(2023-07-07)

Almedalsveckan

”Häromveckan var vi från BPSD (Svenskt register för Beteendemässiga och Psykiska Symptom vid Demens)-registret på Gotland och deltog i Almedalsveckan. På plats fanns BPSD-registrets kansli, registerhållare och några av registrets styrgruppsmedlemmar. Under veckan hade vi en mötesplats med ett tält där vi välkomnade besökare som ville veta mer om vad BPSD-registret är, dela egna erfarenheter och veta mer om hur BPSD-registret används inom olika sorters verksamheter. Vid mötesplatsen genomfördes många goda samtal med besökare från väldigt olika områden; vårdpersonal, chefer och ledare, politiker, anhöriga, utbildningsansvariga för vuxen- och högskolor och andra intresserade som berörs och/eller verkar inom äldreomsorgen och i vården av personer med demenssjukdom/kognitiv sjukdom.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Svenskt register för Beteendemässiga och Psykiska Symptom vid Demens
(2023-07-07)

Gärdet, Omsorg Hallandsås – dagverksamhet

”I maj hade vi på BPSD (Svenskt register för Beteendemässiga och Psykiska Symptom vid Demens)-registrets kansli glädjen att få besöka Gärdets dagverksamhet i Laholms kommun. Gärdet, är en liten dagverksamhet för personer över 65 år med demenssjukdom eller kognitiv svikt och boendes i Laholms och Båstad kommun. Dagverksamheten är belägen på en idyllisk bondgård i en fantastisk natur och hemlik miljö. På gården finns flertalet olika djur som exempelvis katter, en hund, får, hönor, getter, grisar, hästar, kaniner och även kor under sommaren. Miljön bidrar till stimulans och ger både aktiviteter, sinnesstimulering, avkoppling och samtalsämnen att prata runt.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Svenskt register för Beteendemässiga och Psykiska Symptom vid Demens
(2023-07-07)

”En procent av patienterna får operation inom rätt tid”

”De senaste åren har nya behandlingar tillkommit för urinblåsecancer och överlevnaden har ökat något. Men vården är ojämlik över landet och långa väntetider och bristande uppföljning drabbar patienterna. Trots att sjukdomen är så vanlig är urinblåsecancer den cancersjukdom som har sämst måluppfyllelse för ledtider inom det standardiserade vårdförloppet, SVF. Detta handlar om hur lång tid det får ta från välgrundad misstanke om cancer, tills att patienten träffat urolog och genomgått röntgen. Målet är att 80 procent av patienterna ska ha genomgått detta inom två veckor, men enligt kvalitetsregistret för blåscancer lever inte någon av regionerna upp till detta (2021). /…/ Sjukvårdens standardiserade vårdförlopp är till för att minska fördröjd utredning av cancersymptom och förlagan kommer från Danmark. Där fick 76 procent av alla cancerpatienter behandlingen inom tidsramen (2021), i Sverige 47 procent av patienterna. Det är oacceptabla siffror för Sverige och där vi också ser stora ojämlikheter regionalt. Svensk sjukvård måste leva upp till de mål för väntetider som vi kommit överens om och som de själva satt som krav. Vi patienter kräver det.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Barometern
(2023-07-09)

Psykisk ohälsa hos pappan kan öka risken för prematur födsel

”Barn till föräldrar med psykisk ohälsa löper ökad risk att födas för tidigt, särskilt vid stressrelaterade tillstånd, och både mammans och pappans psykiska mående verkar ha betydelse. Det visar en registerbaserad studie från Karolinska Institutet som publicerats i tidskriften PLOS (Public Library of Science) Medicine.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Karolinska Institutet
(2023-07-20)

”Målstyrningssystem i vården – rätt använt ett underskattat verktyg”

”Att samla in data är troligtvis den största utmaningen för fungerande målstyrningssystem, implementering en annan. Blir målstyrningssystem ytterligare en administrativ börda som verksamheter behöver lägga tid på eller kan de bidra till att frigöra resurser och underlätta för verksamheten för att fokusera på vård och omvårdnad? Det beror på ett flertal faktorer. De flesta regionerna mäter redan väldigt många parametrar. Vi levererar mått till SKR (Sveriges Kommuner och Regioner), Socialstyrelsen, kvalitetsregister med mera. Våra mått sammanställs, analyseras och tolkas av exempelvis Öppna jämförelser, Vårdbarometern och Vården i siffror. /…/ Många mått är färskvara men vi väntar i många fall tills de publiceras av andra aktörer, delvis med en tidsfördröjning på upp till två år. Varför? Kan vi skicka iväg mått har vi redan tillgång till dem och kan använda dem tidsnära – utan att belasta verksamheten. /…/ Utanför sjukvården anses målstyrningssystem oftast som en självklar standard men inom vården används de sällan fullt ut. /…/ Målstyrning är bara en pusselbit för att uppnå organisationens mål och vision men rätt använt ett mäktigt men underskattat verktyg. Vårdlandskapet förändras i snabb takt. Ändliga resurser kräver kloka, faktabaserade beslut. Dags för att reevaluera målstyrningssystem igen?”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Dagens Medicin
(2023-07-24)

Sällsynta diagnoser lyfter behovet av kvalitetsregister

”För att den nationella strategin för sällsynta sjukdomar ska lyckas bör regeringen tillsätta en nationell samordnare i frågorna. Det tycker patientföreningen Sällsynta diagnoser – som även ser ett stort behov av nya kvalitetsregister.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Dagens Medicin
Denna artikel är endast tillgänglig för Dagens Medicins betalande prenumeranter.
(2023-07-27)

Vad tänker du berätta om under CPUP-dagarna, Katina Pettersson?

”Inför årets CPUP (Uppföljningsprogram för Cerebral Pares)-dagar presenterar vi några av föredragshållarna och vad de ska föreläsa om. Vilka sammankomster kommer du att hålla i, Katina Pettersson, registeransvarig FT (fysioterapi)-barn? /…/ – Jag kommer att hålla i flera sessioner, som moderator på vissa och som föredragshållare på några. De två jag tänker på just nu är föreläsningen om ryggen med Per Åstrand samt att jag kommer att vara med på föreläsningen om Pedi-Cat (Pediatric Evaluation of Disability Inventory Computer Adaptive Test) tillsammans med Lena Krumlinde-Sundholm, Susanne Nicklasson samt representant från företaget Pearson /…/ Sen har mina kollegor ute i landet uttryckt en önskan om mer tips på behandling – så i år har jag ett behandlings/träningsfokus på FT-Barn sessionerna.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Uppföljningsprogram för Cerebral Pares
(2023-07-31)

AI förutser när patient kan skrivas ut

”Nu testas ett nytt system med artificiell intelligens, AI, på en postoperativ avdelning på Norrlands universitetssjukhus i Umeå som ska bedöma när patienter är redo att lämna sjukhuset, och på så vis göra det möjligt att optimera de befintliga resurserna. /…/ Förra året startade Region Västerbotten ett kompetenscentrum, AIM North (AI for Medicine in Northern Sweden), som stöttar klinisk forskning inom artificiell intelligens och maskininlärning i hela den norra sjukvårdsregionen. Centrumet fungerar som en brygga mellan kliniska forskare, teknisk metodutveckling och tillämpning. De senaste åren har regionen också satsat mycket på att låta robotar ta över allt fler administrativa uppgifter i sjukvården för att ge personalen tid till andra uppgifter – som att träffa patienter. Målet är att robotarna ska ta över 100 000 timmar av administrativt arbete i år, som vårdpersonalen annars hade fått ägna sin arbetstid åt. /…/ Under pandemin underlättade robotarna exempelvis registreringen av vaccinering i regionen, vilket sparade många sjukskötersketimmar. Framöver kommer även initiativ tas för att minska läkarnas administration i regionen, enligt Johannes Hörnberg. – En sak som tar mycket tid för läkare är internremisser och att fylla i kvalitetsregister. Det är mycket dubbeldokumentation, där du måste skriva samma sak i många system. Där kan robotarna flytta informationen i stället.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Läkartidningen
(2023-08-03)

 

Klicka här för att komma till föregående periods artikeltips.

Vill du få artikeltipsen direkt i din mailkorg? Hör av dig till richard.bjorkman@regionblekinge.se.

Share