Varannan vecka presenteras tips på artiklar kopplade till Registercentrum Syds register, kansliet för nationella kvalitetsregister, andra registercentrum samt nationell media.
Nedan följer tipsen gällande de senaste veckorna.
Rapport om hepatiteliminering i Sverige
”Denna rapport har tagits fram för att belysa hur arbetet med hepatiteliminering i Sverige fortskrider. Enligt den nationella elimineringsplanen för hepatit C publicerad 2022 ska arbetet utvärderas och följas avseende indikatorer såsom antalet nydiagnostiserade, antal behandlade, hepatitrelaterad mortalitet samt vilka regioner som valt att inrätta samordnare eller grupper för samordning av elimineringsarbetet. En elimineringsplan för hepatit B ska också tas fram men är ännu inte klar. /…/ Datakällor:
- Folkhälsomyndigheten, SmiNet – nationellt register för infektionssjukdomar som är anmälningspliktiga enligt Smittskyddslagen
- InfCareHepatit – kvalitetsregister, beslutsstöd och forskningsdatabas för hepatit B, C och D i Sverige
- InfCareSprututbyte – kvalitetsregister för sprututbytesverksamheter i Sverige
- SweLiv – kvalitetsregister för cancer i lever och gallvägar”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Folkhälsomyndigheten
(2024-07-26)
Studenter från USA på besök i Sverige för att ta del av det svenska LKG-samarbetet
”Den 24 juli kom 24 studenter och tre lärare från universitetet i Alabama i USA (United States of America) för att besöka LKG (läpp- käk- och/eller gomspalt)-teamet vid Specialiserad kirurgi, Skånes universitetssjukhus i Malmö. De var särskilt intresserade av att höra om multidisciplinärt teamsamarbete, nationellt samarbete och hur forskning och klinik har integrerats i LKG-vården i Sverige i syfte att förbättra LKG-vården.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: LKG-registret
(2024-07-29)
LKG-registret medverkade vid kongress i Milano
”Den 24 till 28 juni hölls European Cleft Palate Craniofacial Association Congress i Milano. På plats representerades Sverige av LKG-teamen i Göteborg, Uppsala-Örebro, Stockholm och Malmö, och övriga LKG-team deltog digitalt. Cirka 600 personer från 94 länder medverkade.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: LKG-registret
(2024-07-29)
Låg koloskopivolym ökade risken för intervallcancer
”Koloskopi av hög kvalitet är grundläggande vid diagnostik av och screening för kolorektal cancer. I Sverige är koloskopi dock en oreglerad verksamhet, utan formellt definierade krav på grund- och vidareutbildning och fortlöpande kvalitetsregistrering, både avseende koloskopisten och endoskopienheten. /…/ I en studie från Sydkorea rapporterar Kim et al koloskopiresultat från deras nationella, organiserade och populationsbaserade screeningprogram för kolorektalcancer, som pågått sedan 2004 /…/ Fynden ligger helt i linje med liknande studier, bland annat Kaminski et al 2017, som visade att ökning av koloskopistens ADR (adenoma detection rate, det vill säga förmågan att identifiera adenom) med en kvintil minskade incidensen av intervallcancer med 37 procent och risken för cancerdöd med 50 procent. /…/ I Sverige skapades ett kvalitetsregister, SveReKKS (Svenskt kvalitetsregister för koloskopier och kolorektalcancerscreening), inför starten av kolorektalcancerscreeningen, där registrering av screeningkoloskopier är obligatorisk, men övriga koloskopier är frivilliga och dessvärre med låg registrering. Således har vi ännu inte en samlad bild av vare sig omfattningen eller kvaliteten av all koloskopiverksamhet i landet.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Läkartidningen
(2024-08-01)
Klicka här för att komma till föregående periods artikeltips.
Vill du få artikeltipsen direkt i din mailkorg? Hör av dig till richard.bjorkman@regionblekinge.se.