Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av RC SYD:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Gå direkt till textinnehållet
22 juli 2024

Artikeltips 24 juni till 22 juli

 

Varannan vecka presenteras tips på artiklar kopplade till Registercentrum Syds register, kansliet för nationella kvalitetsregister, andra registercentrum samt nationell media.

Nedan följer tipsen gällande de senaste veckorna.

 

Kvalitetsregister för forskning 2025

”Den 6 maj 2025 genomförs den årliga konferensen ’Kvalitetsregister för forskning’. Den arrangeras i samarbete mellan Sveriges Kommuner och Regioner, Vetenskapsrådet och Apotekarsocieteten. Reservera dagen redan nu!”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Nationella Kvalitetsregister
(2024-06-25)

Kvalitet i privat sjukvård – För patient och produktivitet – Golden Chain inspirationsseminarium

”Ta del av Golden Chains vårseminarium – fullspäckat med intressanta inlägg från erfarna och engagerade föreläsare. Detta är en del av Golden Chains seminarieserie inom kvalitet och produktivitet i vården. /…/ Gunnar Enlund, överläkare på Akademiska i Uppsala och biträdande registerhållare på SPOR (Svenskt Perioperativt Register), kommer berätta hur kvalitetsregistret SPOR kan stödja vid benchmarking.”

Klicka här för att komma till föredraget på YouTube.
Observera att klippet inte är textat eller syntolkat.
Källa: Golden Chains
(2024-06-25)

Så kan vården minska äldres hälsorisker

”I takt med att befolkningen blir äldre ökar också förekomsten av vissa åldersrelaterade hälsorisker. Detta ville forskaren Merita Neziraj, som har arbetat som sjuksköterska på särskilda boenden för äldre, undersöka närmare i sin doktorsavhandling för att se hur riskerna kan förebyggas. /…/ I den första delstudien har man kartlagt förekomsten av fyra välkända hälsorisker bland äldre: trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. Data har samlats in från 12 518 äldre personer som fått kommunal vård i södra Sverige och varit registrerade i kvalitetsregistret Senior Alert. Resultatet visar att ungefär 90 procent av de äldre riskerade att utveckla åtminstone en av hälsoriskerna.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Malmö universitet
(2024-06-25)

Uppdaterat vårdprogram för bukspottkörtelcancer

”Det nationella vårdprogrammet för bukspottkörtelcancer har genomgått en revidering. Den förra versionen kom 2021. Den nya versionen innehåller flera viktiga uppdateringar och förtydliganden. Ett par områden i fokus är uppföljning och möjligheten att rapportera PROM (Patient Reported Outcome Measures)-data. /…/ – I nationella kvalitetsregistret för bukspottkörtelcancer finns nu möjlighet att samla in PROM-data och vi vill gärna att man rapporterar in PROM för att vi ska få så mycket data som möjligt, uppmanar Bobby Tingstedt.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Regionala cancercentrum i samverkan
(2024-06-26)

Kvalitetsregister – Ett utmärkt verktyg till verksamhetsutvecklingen

”Kvalitetsregistren har alltid haft en betydande roll i att samla och redovisa data. Idag finns det 35 register som samlar in data om diagnostik, behandling och resultat inom cancervården. Men visste du att registren kan användas till mer än att bara samla in data på patienter? /…/ – Våra kvalitetsregister har ett stort användningsområde och kan användas i flera olika områden som till exempel den löpande verksamhetsutvecklingen, säger Arvid Widenlou Nordmark, registersamordnare inom RCC (Regionala cancercentrum).”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Regionala cancercentrum i samverkan
(2024-06-27)

”Ta gemensamt ekonomiskt ansvar för kvalitetsregistren”

”Kvalitetsregistren är mycket kraft för lite pengar. Årligen delar cirka 100 nationella kvalitetsregister på 0,4 promille av hälso- och sjukvårdens budget. Årligen bidrar kvalitetsregistren med mångfalt större besparing genom nationella jämförelser. Det som fungerar implementeras, och det som inte fungerar fasas ut för en satsning på något mer kostnadseffektivt. Patienter slipper onödiga behandlingar, biverkningar och vårdskador samt kan leva längre. /…/ Tyvärr har kvalitetsregistren sedan länge brist på stabil, långsiktig och tillräcklig finansiering. /…/ Om SKR:s (Sveriges Kommuner och Regioner) ledning menar allvar med att kvalitet är en viktig och avgörande komponent i hälso- och sjukvården är det dags för regionerna och kommunerna att tillsammans med staten ta ett gemensamt ekonomiskt ansvar för att de nationella kvalitetsregistren ska kunna fortsätta existera.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Dagens Medicin
(2024-07-02)

Anslag från Afa Försäkring till KI-forskning om arbetsmiljö och hälsa

”Maria Wilcke, forskare vid institutionen för klinisk forskning och utbildning, Södersjukhuset, Karolinska Institutet (KI), tilldelas 2 916 915 kronor för att i en randomiserad registerstudie undersöka om ingipsning efter böjsensoperation i tummen kan minska risken för att senan brister under rehabiliteringen. I studien ingår alla patienter som registreras för denna typ av skada i det nationella kvalitetsregistret för handkirurgi, HAKIR. Projektet pågår till september 2029.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Karolinska Institutet
(2024-07-03)

Save the date! Swedish Register-Based Research Summit 2 Dec 2024

”The Swedish Network for Register-Based Research (SWE-REG) announce that The Swedish Register-Based Research Summit will be hosted in Stockholm on 2 December 2024. The conference will be devoted to exploring the rich diversity of research using register data in Sweden, other Nordic countries, and elsewhere.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Registerforskning.se
(2024-07-04)

Fler regioner automatiserar överföring till registret för mammografiscreening

”Region Stockholm har under juni 2024 infört automatiserad dataöverföring till Nationellt kvalitetsregister för mammografiscreening. Regionen blir den fjärde att ansluta till registret. Sedan tidigare har regionerna Västmanland, Värmland och Västernorrland infört automatiserad överföring till registret. Närmast på tur är regionerna Östergötland, Kalmar och Jämtland Härjedalen. /…/ – Vi har bara sett början på ett så kallat breddinförande där ambitionen är att samtliga 21 regioner genomför en anslutning till registret under 2024–2025, säger Björn Hultgren, IT-strateg på SKR (Sveriges Kommuner och Regioner).”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Nationella Kvalitetsregister
(2024-07-05)

Soligt och inspirerande i Almedalen

”Almedalsveckan visade återigen på en stark vilja till samverkan och dialog kring de utmaningar och möjligheter som vi har inom svensk hälso- och sjukvård. Frågor om kunskapsstyrning, patientinvolvering, AI (artificiell intelligens), beredskap och finansiering av life science-sektorn var centrala, med ett gemensamt mål att förbättra vården och skapa ett starkare, friskare Sverige. /…/ Ett återkommande tema var utvecklingen inom diabetesvården, där nya teknologier och läkemedel ständigt introduceras. Det framhölls att nationella kvalitetsregister som NDR (Nationella Diabetesregistret) är centrala för att utvärdera och förbättra vården. Samtidigt påpekades det att det finns stora regionala skillnader och att vissa riktlinjer och kunskapsstöd är motsägelsefulla eller inaktuella. Detta försvårar för både erfarna läkare och nyutbildade kollegor att tillämpa bästa praxis. Vikten av att inkludera patientperspektivet i utformningen av kunskapsstöd och riktlinjer lyftes också fram i flera seminarier.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Pharma Industry
(2024-07-05)

Nationella kvalitetsregister 2020–2023

”Nu finns en rapport som sammanfattar höjdpunkter, resultat och större förändringar i kvalitetsregisterorganisationen de tre senaste åren. Rapporten tar bland annat upp arbetet med att automatisera informationsförsörjning mellan vårdinformationssystem och kvalitetsregister, strategin för att minska kvalitetsregistrens många IT-plattformar och en plan för att slå samman registrens centralt personuppgiftsansvariga (CPUA)-myndigheter.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Nationella Kvalitetsregister
(2024-07-05)

”Fritt val har undergrävt förtroendet för hörselvården”

”En väl fungerande hörselvård är av största vikt, såväl för enskilda som för samhället i stort – i det avseendet är vi helt överens med Hörselföretagarna. Det är just därför vi välkomnar Region Stockholms beslut att avskaffa modellen ’Fritt val av hörapparat’. Vi vill inte att detta system ska fortgå en dag längre än nödvändigt. /…/ Fritt val-systemet har undergrävt förtroendet för hörselvården i Region Stockholm på ett synnerligen allvarligt sätt. Ja, väntetiden är kort – vilket är bra! Ingen vet bättre än vi hörselskadade hur viktigt det är att snabbt och enkelt få tillgång till hörselvård. Men efter den korta kötiden i Stockholm väntar alltför ofta en otrygg vårdsituation, där 95 procent av patienterna köper sina hörapparater. En del lägger till tusentals kronor ur egen ficka – utan att veta att de har rätt till hörapparater från regionen. Det stämmer inte heller att ’Stockholm är bäst i landet’, som Hörselföretagarna hävdar. Tvärtom ligger Stockholm i botten i det Nationella kvalitetsregistret för hörselrehabilitering, som bygger på patienternas egna utvärderingar.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Dagens Medicin
(2024-07-05)

Rapport: Det finns många brister inom svensk cancerrehabilitering

”Det är ofta oklart vem som ansvarar för vad i rehabiliteringen av cancerpatienter och barn kan få vänta i flera år innan deras behov uppmärksammas. Det är några av bristerna i den svenska cancerrehabiliteringen som framträder i en ny rapport från Socialstyrelsen. /…/ Rapportförfattarna föreslår bland annat att: /…/ Möjligheterna till uppföljning stärks, dels genom utvidgning av Socialstyrelsens patientregister och de nationella kvalitetsregistren, dels genom att även en regional uppföljning görs.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Läkartidningen
(2024-07-09)

Kvinnor förlorar fler levnadsår efter en hjärtinfarkt jämfört med män

”En ny studie visar att kvinnor förlorar fler levnadsår efter en hjärtinfarkt jämfört med män. En 50-årig kvinna med stor hjärtinfarkt förlorar i snitt 11 år, medan en 80-årig man med liten hjärtinfarkt förlorar i snitt 5 månader i livslängd. Studien är ledd av forskare vid Karolinska Institutet och Danderyds sjukhus och resultaten har publicerats i tidskriften Circulation. /…/ I den nya studien undersöktes 335 000 individer med förstagångshjärtinfarkt och som registrerats i kvalitetsregistret SWEDEHEART under perioden 1991–2022. Individerna med hjärtinfarkt jämfördes med 1,6 miljoner individer utan hjärtinfarkt genom att använda data från Statistiska Centralbyrån och Socialstyrelsen.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Karolinska Institutet
(2024-07-10)

Mindre än hälften av KOL-patienterna utbildas om sin sjukdom

”Dödstalen bland män i lungsjukdomen KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom) minskar stadigt över tid medan andelen kvinnor som dör av KOL idag är större än för tio år sedan. Det visar Socialstyrelsens nya siffror för dödsorsaker som Hjärt-Lungfonden har sammanställt. Samtidigt visar ny forskning att mindre än hälften av landets KOL-patienter får utbildning om sin sjukdom. /…/ Den aktuella studien med anslag från Hjärt-Lungfonden som Caroline Stridsman leder bygger på data från det nationella kvalitetsregistret Luftvägsregistret och omfattar 29 692 patienter.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Hjärt-Lungfonden
(2024-07-16)

 

Klicka här för att komma till föregående periods artikeltips.

Vill du få artikeltipsen direkt i din mailkorg? Hör av dig till richard.bjorkman@regionblekinge.se.