Varannan vecka presenteras tips på artiklar kopplade till Registercentrum Syds register, kansliet för nationella kvalitetsregister, andra registercentrum samt nationell media.
Nedan följer tipsen gällande de senaste veckorna.
Datamanager sökes till RC Syds kontor i Lund
”RC (Registercentrum) Syd och Region Skåne söker en ny medarbetare till en roll som datamanager. Tjänsten som datamanager innebär bland annat att du ansvarar för den tekniska lösningen i kvalitetsregisterplattformen 3C.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Registercentrum Syd
(2025-01-17)
Nationell samverkansgrupp hälsodata istället för två andra samverkansgrupper
”I slutet av året beslutade styrgruppen för kunskapsstyrning att slå samman NSG (nationell samverkansgrupp) data och analys med NSG strukturerad vårdinformation till en ny organisation. Syftet är att förbättra samordning och resursnyttjande inom hälsodata som en del av systemet för kunskapsstyrning. Den nya organisationen är tänkt att bidra till ett sammanhållet perspektiv på in- och utdata.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Kunskapsstyrning hälso- och sjukvård
(2025-01-17)
Fler nyfödda överlever med hjälp av nya rutiner
”Andelen barn som dör i magen eller i samband med förlossning efter graviditetsvecka 41 i Sverige har minskat med 47 procent på kort tid. Förklaringen ligger i bättre övervakning och att fler förlossningar sätts i gång än tidigare. /…/ Den aktuella studien, publicerad i tidskriften PLOS (Public Library of Science) Medicine, bygger på registerdata om drygt 150 000 förlossningar i Sverige där kvinnorna gått en vecka eller mer över tiden.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Dagens Medicin
(2025-01-17)
Ett forskningsstöd med både bredd och spets
”Kliniska projekt och kvalitetsregister kännetecknar verksamheten vid Uppsalas kliniska forskningscentrum, UCR. Här finns expertis inom biostatistik, klinisk forskning och kvalitetsregister – allt samlat under ett och samma tak. Med ledorden ’förbättra, stödja och effektivisera’ är visionen en bättre hälsa i Sverige och i världen genom innovativa kliniska forskningsmetoder, men också patientnära kvalitetsuppföljning.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Uppsala universitet
(2025-01-20)
SweTrau spelar nu i en högre division
”SweTrau (Svenska Traumaregistret) har i och med det senaste beslutsbrevet gått upp från certifieringsgrad 3 till certifieringsgrad 2. /…/ Graden av certifiering (3, 2 och 1, där 3 utgör den lägsta graden och 1 den högsta) avgörs av kvalitetsregistrets kvalitet i termer av täckningsgrad, validitet, och betydelse för befolkning och forskning. SweTrau gick från grad 3 till grad 2 genom att uppfylla dessa kriterier samt krav på visualisering och anslutning till verktyget RUT (Register Utiliser Tool).”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Svenska Traumaregistret
(2025-01-22)
God täckningsgrad i cancerregistret men stora skillnader mellan och inom regioner
”I höstas gjordes den första leveransen från regionala tumörregistret till Socialstyrelsen sedan föreskriftsändringen i början av 2024. Vid leveransen saknades totalt 5 400 anmälningar, vilket är i linje med tidigare år. Nationellt sett är täckningsgraden i cancerregistret bra men med stora skillnader mellan och inom regioner.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Regionala cancercentrum i samverkan
(2025-01-22)
”Både stat och regioner sviker patienter med IBD”
”Gotland, Norrbotten, Kronoberg och Gävleborg är sämst i klassen när det gäller att registrera patienter i kvalitetsregistret Swibreg, skriver debattörer från Mag- och tarmförbundet. Kvalitetssäkring genom registerföring är inte ovanligt inom högteknologiska, kunskapsintensiva områden. Det är inte bara en självklarhet utan till och med en nödvändighet. Svensk vård däremot tänker på sina håll annorlunda, åtminstone när det gäller inflammatoriska tarmsjukdomar (IBD).”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Dagens Medicin
(2025-01-22)
Stöd för att behandling mot barnfetma ger långvarigt resultat
”Barn och unga med fetma har högre risk för exempelvis diabetes typ 2 och högt blodtryck. Men livsstilsbehandlingar kan minska riskerna på lång sikt, enligt nya fynd. /…/ Studien baseras på data för över 6 700 individer som inledde behandling för obesitas mellan 6 och 17 års ålder. Uppgifter är hämtade från kvalitetsregistret BORIS (Barn Obesitas Registret I Sverige) och har följts upp som unga vuxna i patientregistret, läkemedelsregistret och dödsorsaksregistret.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Dagens Medicin
(2025-01-22)
Varje dag räknas: Nationell demensstrategi 2025–2028
”Demenssjukdomar är en av vår tids stora folkhälsoutmaningar. Antalet som lever med en demensdiagnos ökar. Samtidigt går forskningen inom området snabbt framåt. Regeringen har därför beslutat om en utvecklad nationell demensstrategi för att stärka vården och omsorgen för personer som har en demenssjukdom. /…/ I samband med beslut om en utvecklad nationell demensstrategi har ytterligare ett flertal regeringsbeslut på området tagits för att stötta utvecklingen av svensk demensvård och uppföljning av den utvecklade strategin. /…/ De två kvalitetsregistren på demensområdet; Svenska registret för kognitiva sjukdomar/demenssjukdomar (SveDem) och BPSD (Svenskt register för Beteendemässiga och Psykiska Symptom vid Demens)-registret beviljas 3 miljoner kronor vardera för att utveckla respektive kvalitetsregister under 2025.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Regeringskansliet
(2025-01-23)
DN Debatt Repliker. ”Lägre kostnader kan leda till längre köer i tandvården”
”Tre fackförbundstoppar skriver på DN (Dagens Nyheter) Debatt (21/1) att en omfattande tandvårdsreform kan bli en valvinnare för Socialdemokraterna i nästa val. En sådan reform är redan aviserad av nuvarande regering och den riskerar att leda till sämre munhälsa och lägre tillgänglighet till tandvård. I debattartikeln berörs den svenska munhälsan som flyktigast. Men faktum är att Sverige har en munhälsa i absolut världsklass. Tandhälsan har dessutom förbättrats under de senaste åren. Det visar senaste rapporten från Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Dagens Nyheter
(2025-01-23)
Avhandling om internationellt adopterade barn med läpp- käk- och/eller gomspalt
”Den 6 december disputerade Johnna Sahlsten Schölin med avhandlingen Clinical outcome and ethical perspectives in internationally adopted children with cleft lip and palate. /…/ Avhandlingen syftade till att undersöka skillnaderna i kirurgiska resultat, tal, hörsel och ansiktstillväxt mellan barn som är adopterade från andra länder och svenskfödda barn med läpp- käk- och/eller gomspalt (LKG).”
Avhandlingen består av fyra delstudier där den andra är en nationell registerstudie.
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Nationellt kvalitetsregister för läpp- käk- och/eller gomspalt
(2025-01-24)
AmbuReg – kvalitetsregistret för svensk ambulanssjukvård
”Bakgrund, start och utveckling. /…/ I en strävan att förbättra vårdkvaliteten inom ambulanssjukvården och på larmcentraler arbetar registret med en modell för utfallsdata som beskriver vårdresultatet från exempelvis sjukhusvården och som gör det möjligt att beskriva det akuta vårdförloppet. Även samverkan med andra kvalitetsregister kommer att vara betydelsefull. De register som i första hand kan komma i åtanke är Svenska HLR (hjärt-lungräddning)-registret, Akutvårdsregistret (SVAR), Svenska traumaregistret (SweTrau), Riksstroke och Swedeheart. Genom samkörningar med dessa register bör man kunna värdera precisionen i den prehospitala bedömningen på ett bättre sätt.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Läkartidningen
(2025-01-29)
Nytt formulär för uppföljning och recidivrapportering av hudmelanom
”Det nationella kvalitetsregistret för hudmelanom har nu kompletterats med ett formulär för uppföljning och rapportering av recidiv (återinsjuknande). Syftet är att samla in data om samtliga recidiv och treårsuppföljningar och på så sätt kunna ge en bättre bild av hur det går för melanompatienter i Sverige.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Regionala cancercentrum i samverkan
(2025-01-29)
Påverka det europeiska hälsodataområdet – svara på öppna remisser
”Nu kan intressenter i Sverige påverka införandet av det europeiska hälsodataområdet (EHDS) genom att besvara de fyra första remisserna inom TEHDAS2 (Joint Action Towards the European Health Data Space 2). TEHDAS2 är ett EU-projekt som syftar till att skapa vägledning och tekniska specifikationer för att underlätta införandet av det europeiska hälsodataområdet i EU.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Registerforskning.se
(2025-01-30)
Klicka här för att komma till föregående periods artikeltips.
Vill du få artikeltipsen direkt i din mailkorg? Hör av dig till richard.bjorkman@regionblekinge.se.