Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av RC SYD:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Gå direkt till textinnehållet
16 januari 2025

Artikeltips 4 januari till 16 januari

 

Varannan vecka presenteras tips på artiklar kopplade till Registercentrum Syds register, kansliet för nationella kvalitetsregister, andra registercentrum samt nationell media.

Nedan följer tipsen gällande de senaste veckorna.

 

Soreg – starkt obesitaskirurgiskt register för kvalitet och forskning

”Efter millennieskiftet blev det allt tydligare att obesitas­kirurgin stod inför en expansionsfas. /…/ En annan kirurgisk specialitet, ortopedin, hade också visat värdet av nationella kvalitetsregister. Därför beslöt vi /…/ att starta ett kvalitetsregister, som fick namnet Scandinavian obesity surgery registry, Soreg. /…/ Soreg är ett heltäckande register för obesitaskirurgi med hög täckningsgrad som hittills omfattar cirka 93 000 operationer. /…/ Högt förtroende hos personal och patienter utgör grunden för hög datakvalitet. Soreg har möjliggjort omfattande forskning med hittills över 160 publikationer och 20 disputationer. /…/ Registrets fokus har med tiden kommit att omfatta inte bara själva operationen och de tidiga komplikationerna, utan även de långsiktiga effekterna av sjukdomen och dess behandling. /…/ Den största framtidsfrågan för Soreg, liksom andra starka register, är dock om vi kan lita på statens ekonomiska stöd långsiktigt, vilket är en förutsättning för fortsatt framgång.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Läkartidningen
(2025-01-07)

Livet efter cancer som ung – ett exempel på registerbaserad vårdforskning

”Att drabbas av cancer som ung påverkar hela livet, både vid diagnosen och långt senare. Tidigare forskning har huvudsakligen fokuserat på somatiska seneffekter av sjukdom och behandling, men det har efterfrågats forskningsstudier som berör även andra aspekter. Svenska och nordiska register lämpar sig väl för att studera hur den socioekonomiska situationen för unga canceröverlevare ser ut; hur påverkas utbildning, sysselsättning, och inkomstmönster av att ha behandlats för cancer som ung? Hur och varför både nationella register och kvalitetsregister kan användas i vårdforskning kommer också att diskuteras vidare.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Observera att videon kopplad till detta artikeltips inte är textad eller syntolkad. Autogenererad textmöjlighet finns.
Källa: Cancerfonden
(2025-01-09)

”Stort behov av nationellt register över donatorer”

”Utan nationell överblick är det omöjligt att kontrollera att regelverket om könscellsdonationer efterlevs. /…/ Assisterad befruktning, IVF, med donerade könsceller från en tredje part blir ett allt vanligare sätt att få barn. /…/ Enligt siffror för 2021 från Nationellt kvalitetsregister för assisterad befruktning föddes det året 593 barn i Sverige efter spermiedonation. Samma år kom 237 barn till världen efter äggdonation och ett 20-tal barn efter donation av såväl ägg som spermier. /…/ Det finns en gräns för hur många familjer varje donator högst får hjälpa att få barn. /…/ Syftet är att minska risken för att donationer av könsceller i förlängningen ska leda till inavel och incest. Problemet är bara att det är mycket svårt att kontrollera att donatorerna och vården följer regeln. Detta eftersom informationen om donationerna inte är samlad.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Läkemedelsvärlden
(2025-01-10)

Omsorgs- och socialnämnden säger upp avtal med privat utförare

”Under en längre tid har omsorgs- och socialförvaltningen genomfört en avtalsuppföljning av den privata utföraren Forenede Care som ansvarar för driften av Vifolkagårdens vårdboende, kostverksamheten på vårdboendet samt hemtjänsten i Mantorp. Efter att förvaltningen under fredagen presenterade den samlade rapporten från uppföljningarna samt konsekvensanalyser har idag omsorgs- och socialnämnden beslutat att säga upp avtalet med Forenede Care. /…/ Uppföljningen visade i september på en för låg bemanningsnivå och brister i utförandet enligt: /…/ hantering av de nationella kvalitetsregistren /…/”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Mjölby kommun
(2025-01-10)

Seminarium: Kvalitetsregister och forskning i Västra Götalandsregionen – Datakällor och samkörningar, möjligheter och utmaningar

”Välkommen till ett digitalt seminarium om registerforskning tisdag 28 januari, 15:30–16:30. Föreläsare är Hanne Carlsen, Senior statistiker, Registercentrum Västra Götaland; Docent, Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Sahlgrenska Akademin, Göteborgs Universitet.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Registercentrum Västra Götaland
(2025-01-13)

Fråga doktorn – Att må bra med demens

”Om hur en person med kognitiv sjukdom kan må bättre vid demens. Vi besöker äldreboendet som jobbar systematiskt för att göra vardagen bättre för de svårt sjuka. Medverkar gör Moa Wibom, överläkare i kognitiv medicin, och Jens Persson, specialist i allmänmedicin. Programledare: Sofia Rågenklint.”
Moa Wiberg är även registerhållare för Svenskt register för Beteendemässiga och Psykiska Symptom vid Demens.

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Observera att videon kopplad till detta artikeltips inte är syntolkad.
Källa: Sveriges Television
(2025-01-13)

Strålbehandling laddas med ny energi

”Strålbehandling är en hörnpelare i cancersjukvården. Men under senare decennier har Sverige halkat efter inom området, både när det gäller vårdresurser och forskning. Medicinsk Vetenskap har intervjuat forskarna som vill fortsätta att utveckla en strålande idé. /…/ Vi gör allt för att planera doserna så att omkringliggande vävnad skonas, säger sjukhusfysikern Eva Onjukka, som forskar vid institutionen för onkologi-patologi vid Karolinska Institutet. /…/ De matematiska modeller som öppnar för denna analysmetod har Eva Onjukka tagit till sig från ett tidigare internationellt samarbete. Och nu ska hon använda det för att analysera sena komplikationer från strålbehandling vid huvud- och halscancer. Mer exakt ska hon undersöka hur just sväljning kan påverkas. För att ta reda på det ska hon granska data från ett kvalitetsregister över huvud- och halscancer som har behandlats i Stockholm.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Karolinska Institutet
(2025-01-14)

 

Klicka här för att komma till föregående periods artikeltips.

Vill du få artikeltipsen direkt i din mailkorg? Hör av dig till richard.bjorkman@regionblekinge.se.