Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av RC SYD:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Gå direkt till textinnehållet
3 januari 2025

Artikeltips 19 december till 3 januari

 

Varannan vecka presenteras tips på artiklar kopplade till Registercentrum Syds register, kansliet för nationella kvalitetsregister, andra registercentrum samt nationell media.

Nedan följer tipsen gällande de senaste veckorna.

 

Många har fortsatt god arbetsförmåga trots ledgångsreumatism

”Att reumatoid artrit, RA, påverkar hälsan och välbefinnandet är väl känt, men vad kostar det i rena pengar att ha diagnosen? En forskargrupp vid Karolinska Institutet samkör nu olika register för att ta reda på hur arbetslivet och därmed inkomsterna kan påverkas vid ledgångsreumatism. /…/ Projektet baseras på en nationell länkning av det svenska kvalitetsregistret för reumatologi (Svensk Reumatologis Kvalitetsregister, SRQ) till nationella hälsoregister och register med socioekonomiska data. I analysen kommer forskarna främst att jämföra löneinkomst och arbetsfrånvaro för RA-patienter med deras egna syskon av samma kön. /…/ De data som forskarna hittills har fått fram visar att den genomsnittsliga minskningen av löneinkomst de första fem åren efter diagnos ligger på cirka fem procent. Minskningen av den disponibla inkomsten – det vill säga summan av lön och olika ersättningar från samhället – är relativt liten.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Reumatikerförbundet
(2024-12-19)

Ökad kunskap om varför systemisk vaskulit utvecklas

”Ett forskningsprojekt ska nu öka kunskapen om varför sjukdomen uppkommer. /…/ – Projektet kommer att använda data om patientgrupper från Lund och Linköping. Genom att koppla samman dessa med forsknings- och kvalitativa hälsovårdsdatabaser, inklusive Region Skånes register, läkemedelsregister och kvalitetsregistret SWEDEHEART, kommer patienter som diagnostiserats med samsjukligheter att identifieras. Kliniska data och laboratoriedata kommer vi att samla in från patientjournaler, berättar Aladdin Mohammad.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Reumatikerförbundet
(2024-12-19)

InfCareHepatit anslutet till Metadataverktyget i RUT

”InfCareHepatit är ett Nationellt Kvalitetsregister för personer i Sverige med Hepatit B och Hepatit C. Data samlas in från samtliga infektionskliniker och en gastroenterologisk klinik. /…/ Metadataverktyget i RUT (Register Utiliser Tool) ger en strukturerad överblick över vilka data som finns i svenska register och biobanksprovsamlingar.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Registerforskning.se
(2024-12-19)

God Jul och Gott Nytt år!

”Vi vill önska alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År och vi tackar för allt gott CPUP (Uppföljningsprogram för Cerebral Pares)-samarbete under året! När jag nu slutar som registerhållare vill jag också tacka för allt gemensamt arbete med utvecklingen av CPUP under de gångna 30 åren. Det är glädjande att vi kunnat enas om att följa personer med CP på samma sätt i hela landet. /…/ Vi har ett inspirerande samarbete med våra grannländer som arbetar på samma sätt som vi och vi har ett viktigt och givande samarbete med våra brukare.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Uppföljningsprogram för Cerebral Pares
(2024-12-20)

Vägledning om beslutsstöd i kvalitetsregister

”En vägledning har tagits fram för att skapa klarhet i vilka kliniska beslutsstöd som är tillåtna att använda i regionala och nationella kvalitetsregister. Regionala och nationella kvalitetsregister får endast användas för systematisk och fortlöpande utveckling och säkring av vårdens kvalitet och inte för individnära vård.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Kunskapsstyrning hälso- och sjukvård
(2024-12-20)

Köldknäppar ingen lek för hjärtat

”Köldknäppar som pågår i flera dagar kan vara påfrestande för hjärtat, enligt forskning som bygger på svenska data. /…/ Forskarna jämförde patienternas bostadsort med väderdata från SMHI. Då såg de att antalet hjärtinfarkter ökade efter att det varit kallt i två dagar i rad. /…/ Av den typen av registerstudier går det inte att slå fast att det är kölden som utlöser hjärtinfarkten, bara att det syns ett samband. Men enligt forskarna skulle orsaken till att risken för hjärtinfarkt ökar i kyla vara att kroppens stressystem aktiveras för att vi ska hålla värmen. /…/ Studien bygger på data från det svenska kvalitetsregistret Swedeheart som finansieras bland annat av Hjärt-Lungfonden.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Dagens Medicin
(2024-12-23)

Regeringen förlänger Läkemedelsverkets uppdrag om säkerhetsuppföljning av vacciner mot covid-19

”Regeringen förlänger Läkemedelsverkets uppdrag om fördjupad säkerhetsuppföljning av vacciner mot sjukdomen covid-19. I samband med förlängningen görs även vissa ändringar för att anpassa uppdraget efter de aktuella uppföljningsbehoven. /…/ Uppdraget handlar om att löpande analysera vaccinernas säkerhet genom att samköra uppgifter från bland annat det nationella vaccinationsregistret, registret över totalbefolkningen samt nationella hälsodataregister och kvalitetsregister.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Regeringskansliet
(2024-12-23)

Samarbete inom CPUP ger ökad livskvalitet för personer med cerebral pares

”Ett långvarigt samarbete inom vården genom CPUP (Uppföljningsprogram för Cerebral Pares) har förbättrat livet för personer med cerebral pares (CP). Genom noggrann uppföljning och samverkan mellan yrkesgrupper har allvarliga komplikationer som höftluxation, skolios och ledstelhet minskat. Andelen barn med höftluxation (höften ur led) har minskat från 9 % till 0,5 % och färre personer rapporterar smärta. /…/ I Region Västernorrland har CPUP de senaste åren utvecklats för att inkludera registrering av kognition och kommunikation. Detta ger vården bättre förutsättningar att erbjuda rätt insatser och anpassad vård utifrån varje individs behov. /…/ Programmet, som startades 1994, har haft stor påverkan på vården för personer med CP. Med ett nationellt kvalitetsregister och uppföljningsprogram har CPUP blivit en central del av vård och stöd för personer med CP inte bara i Sverige utan också i till exempel Norge och Danmark med flera.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Region Västernorrland
(2024-12-26)

Ny avhandling ger fördjupad kunskap kring elbehandling vid svår depression

”Alexander Kronsell, överläkare inom specialistpsykiatrin i Region Kronoberg, disputerade den 13 december vid Karolinska Institutet med en avhandling om elbehandling (ECT) vid svår depression. Avhandlingen bygger på data från svenska kvalitetsregister och bidrar till att förbättra behandlingsresultaten och minska biverkningarna.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Region Kronoberg
(2024-12-27)

Rädda Nationella Diabetesregistret 2025

”Vårdens kvalitetsregister får allt mindre pengar. För NDR (Nationella Diabetesregistret) har pengasvälten blivit så kännbar att personal dras in och utvecklingen pausas. Registret är ryggraden i klinisk uppföljning av typ 1 och 2 diabetes, barn och vuxna, primärvård – och i forskning. Registret är vårdens viktigaste uppföljning. En av kvalitetsregistrens uppgifter är att se till att skattepengar nyttjas på bästa sätt. Frågor ställs till ordförande för SKRs Nationell samverkansgrupp för data och analys /…/”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Dagens Diabetes
(2024-12-27)

Fortsatt uppföljning av privat utförare

”Under november och december har omsorgs- och socialförvaltningen fortsatt den uppföljande granskningen utifrån avtalet med Forenede Care som ansvarar för driften av Vifolkagårdens vårdboende, kostverksamheten samt hemtjänst i Mantorp. /…/ Vissa åtgärder är gjorda av Forenede Care, men bristerna kring bemanningen, lednings- och verksamhetsansvar, avvikelsehanteringen inklusive rapportering och utredning enligt lex Sarah och lex Maria samt rapportering av synpunkter/klagomål kvarstår. Det som är godkänt efter den uppföljande granskningen är arbetet med genomförandeplaner, rapportering till nationella kvalitetsregister samt dokumentation inom hälso och sjukvård i verksamhetssystemet.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Mjölby kommun
(2024-12-27)

Sollentuna en ”Guldkommun” för seniorer

”Tidigare har Sollentunas äldreomsorg fått låga betyg i olika kvalitetsundersökningar, men här kommer en positiv nyhet: Sollentuna är en av 30 kommuner som har utsetts till Guldkommun av det nationella kvalitetsregistret Senior alert.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Mitt i Stockholm
(2025-01-03)

 

Klicka här för att komma till föregående periods artikeltips.

Vill du få artikeltipsen direkt i din mailkorg? Hör av dig till richard.bjorkman@regionblekinge.se.