Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av RC SYD:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Gå direkt till textinnehållet
15 september 2023

Artikeltips 30 augusti till 15 september

 

Varannan vecka presenteras tips på artiklar kopplade till Registercentrum Syds register, kansliet för nationella kvalitetsregister, andra registercentrum samt nationell media.

Nedan följer tipsen gällande de senaste veckorna.

 

Region Blekinge har i samverkan med kommunerna upphandlat Dermicus för effektiv hantering av svårläkta sår

”Gnosco har vunnit en upphandling för införande av den digitala plattformen Dermicus för svårläkta sår i Blekinge. Avtalet är det första i sitt slag för en region i samverkan med kommuner i ett län och sträcker sig över flera år. /…/ – Vi har i flera år genom olika forskningsprojekt och i samarbete med en rad olika vårdgivare anslutna till kvalitetsregistret RiksSår utvecklat och utvärderat Dermicus för svårläkta sår, ett område där det finns stor potential till förbättrade vårdkedjor, besparingar och kvalitetsförbättringar. Vi är otroligt glada för detta avtal och att vi kunnat möta Blekinges krav för införande av digitalt system i kombination med deras vårdprocess för svårläkta sår. Avtalet med Region Blekinge i samverkan med kommunerna i Blekinge är det första i sitt slag kring breddinförande av en dedikerad sårplattform i Sverige, säger Peter Kinhan, vd Gnosco.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Gnosco
(2023-08-30)

Sex av tio regionpolitiker vill ha ett annat system än dagens 21 regioner för en bättre cancersjukvård

”Andelen patienter med urinblåsecancer som startar behandling inom de väntetider som är uppsatta är endast 14 %. Målet, som är satt av Sveriges Kommuner och Regioner, är att 80 % ska behandlas inom de uppsatta tiderna. En SIFO (Svenska institutet för opinionsundersökningar)-undersökning visar att majoriteten regionpolitiker anser att ett avskaffande av nuvarande 21 regioner skulle ge en mer effektiv sjukvård. /…/ I SIFO-undersökningen har 110 intervjuer gjorts med politiker i samtliga regioner och från alla riksdagspartier. Resultatet visar bland annat: /…/ 78 % anser att det borde vara obligatoriskt att rapportera in relevant data till Svenska nationella kvalitetsregistret för urinblåse- och urinvägscancer.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Blåscancerförbundet
(2023-09-05)

Webbinarium om BPSD-registret

”Vad är BPSD (Svenskt register för Beteendemässiga och Psykiska Symptom vid Demens)-registret och hur använder man med det? Vilka vinster och resultat kan man se och hur använder man sina data i förbättringsarbete? Vid två tillfällen i november anordnar vi från BPSD-registret ett webbinarium som riktar sig till alla intresserade. Deltagandet är kostnadsfritt och genomförs via Teams.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Svenskt register för Beteendemässiga och Psykiska Symptom vid Demens
(2023-09-08)

Kurs: Register i klinisk forskning – en värdefull resurs

”QRC (Kvalitetsregistercentrum) Stockholms uppskattade kurs om hur kvalitetsregister och andra nationella register kan användas i klinisk forskning ges en gång varje hösttermin. Nu är anmälan öppen för årets kurs som ges fysiskt på plats den 27–28 november.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: QRC Stockholm
(2023-09-11)

Fortsatt giltighet av lagen om vissa register för forskning om vad arv och miljö betyder för människors hälsa

”Lagen (2013:794) om vissa register för forskning om vad arv och miljö betyder för människors hälsa trädde i kraft den 1 december 2013. Lagen är tidsbegränsad till och med den 31 december 2023 i avvaktan på en långsiktig reglering av forskningsdatabaser. /…/ Beredning av en långsiktig reglering av forskningsdatabaser pågår inom Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet). Lagen om vissa register för forskning om vad arv och miljö betyder för människors hälsa bör fortsätta att gälla till dess att ny lagstiftning kan ersätta den tillfälliga lagen. Lagen föreslås gälla till och med den 31 december 2024.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Regeringskansliet
(2023-09-11)

Varför följs inte effekten av läkemedel vid njurcancer upp då det är en stor del av sjukvårdens budget?

”Nya behandlingar och kombinationsbehandlingar har förbättrat chansen till överlevnad och förlängt liv för personer med njurcancer. Man pratar om ett paradigmskifte. /…/ Men register över resultaten är inte fullständiga och har dessutom stora regionala skillnader i inrapportering. Frågan är därför hur de nya behandlingarna fungerar? För vilka patienter passar vad? Svaret vet vi inte eftersom läkemedelsanvändningen och hur den faller ut inte registreras i det nationella kvalitetsregistret. /… Hur kan vi säkerställa att registren används för att bedöma kvalitet och data så att patienter får större möjlighet till rätt behandling? /…/ På Njurcancerföreningens möte 20 september diskuteras frågan med ledamöter från socialutskottet, regionpolitiker, TLV (Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket), NT (nya terapier)-rådet och Sveriges nationella cancersamordnare. /…/ Debatten kan också följas via sändning på Youtube.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Njurcancerföreningen
(2023-09-13)

Ny rapport: Tandhälsan i Sverige bättre än någonsin

”De negativa trenden för karies i mjölktandsbettet bland de yngsta barnen är nu definitivt bruten. Det visar den årliga rapporten från Svenskt Kvalitetsregister för Karies och Parodontit (SKaPa).”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Tandläkartidningen
(2023-09-13)

Seminarium: Snabbfotad registerforskning i en hälsokris

”Välkommen till ett digitalt seminarium om registerforskning torsdag 28 september, 15:30–16.30. Föreläsare är Jonas Björk, Professor i epidemiologi, Arbets- och miljömedicin på Lunds universitet. /…/ Seminariet hålls på svenska och alla intresserade är välkomna! Ingen föranmälan krävs.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Registercentrum Västra Götaland
(2023-09-15)

Nya kunskapsstöd ute på öppen remiss

”Se vilka nationella kunskapsstöd som är ute på öppen remiss mellan 15 september och 14 november.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Kunskapsstyrning hälso- och sjukvård
(2023-09-15)

”Samverkan med patienter är nyckeln till säker vård”

”Skapa ett register för att mäta livskvalitet, integrerat i journalsystemet och med möjlighet för patienterna själva att rapportera, föreslår Margareta Haag, Nätverket mot cancer.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Dagens Medicin
(2023-09-15)

Samarbete behövs kring canceruppföljning

”Forskare i Göteborg visade nyligen på brister i uppföljningen av nya cancerbehandlingar. Johan Ahlgren, RCC (Regionalt cancercentrum) Mellansverige, vill se nya metoder för att kartlägga behandlingseffekt. Inte minst att vården blir bättre på uppföljningsprojekt, som industrin också bör kunna medverka i. /…/ följsamheten i vården är inte tillräckligt bra än. Delvis beror det på att IT-system som ska fånga data till olika vårdregister saknas eller inte fungerar, men det är också en fråga om att det inte har prioriterats tillräckligt, säger Johan Ahlgren /…/ – Vi visste att det fanns en registertrötthet, så vi skapade ett system med bara ett tiotal variabler. Sedan har vi försökt trumpeta ut budskapet på alla nationella möten: Vi måste ta ansvar, vi måste registrera. /…/ Johan Ahlgren har sett en uppåtgående trend i registreringarna, vilket gör honom mer optimistisk. Samtidigt är han tydlig i sin uppfattning om regionernas ansvar: regionpolitiker måste efterfråga statistik om läkemedelsanvändning, och sjukvårdschefer behöver säkra att registrering och uppföljning av läkemedel fungerar.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Life-time
(2023-09-15)

NONIS – klassiskt eldsjälsuppdrag och en ambitiös intresseförening

”Lena Rosenlund har arbetat som sjuksköterska sedan 1997, varav 15 år på neurokirurgiska kliniken på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. Hon var en av dem som startade NONIS (Neuro Oncology Nurses In Sweden) för nära 20 år sedan. Bakgrunden till idén att skapa nätverket NONIS var ett ökat behov av att dela erfarenheter med andra sjuksköterskor som arbetar med patienter som befinner sig i gränslandet mellan neurologi, onkologi och kirurgi. /…/ – Jag disputerade i slutet av mars med avhandlingen ’Mätning av patienters upplevelse av personcentrerad vård – med sikte på en item-bank’, berättar hon och tillägger att hon nu återgått till sin tjänst på RCC Stockholm Gotland, där hon arbetar med patientrapporterade mått och kvalitetsregistret för tumörer i hjärnan och centrala nervsystemet. Hon tycker att fler inom NONIS, precis som hon själv, borde börja forska med hjälp av data från registret. – Och jag hoppas att vi kan få in fler variabler för omvårdnad och paramedicinska bedömningar samt kvalitetsindikatorer i kvalitetsregistren.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet, artikeln finns på sidan 59 (PDF-format; 15,8 MB).
Källa: Onkologisverige
(Okänt exakt datum)

 

Klicka här för att komma till föregående periods artikeltips.

Vill du få artikeltipsen direkt i din mailkorg? Hör av dig till richard.bjorkman@regionblekinge.se.