Varannan vecka presenteras tips på artiklar kopplade till Registercentrum Syds register, kansliet för nationella kvalitetsregister, andra registercentrum samt nationell media.
Nedan följer tipsen gällande de senaste veckorna.
Nu ökar takten för kommunernas automatiserade informationsförsörjning till Senior alert
”I slutet av förra året anslöt Hällefors kommun, Bergs kommun och Ljusnarsbergs kommun till kvalitetsregistret Senior alert. Nu i dagarna har ytterligare två kommuner genom Karlshamn och Haninge anslutit sig och fler kommuner står på tur.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Kunskapsstyrning hälso- och sjukvård
(2025-02-28)
Nyhetsbrev mars 2025
”I månadens nyhetsbrev finner du en blandning av artiklar, länkar, filmer och inspiration kring fall – som är vår fokusmånad. Vi vill också passa på att tacka Kicki Malmsten som nu slutar på Senior alert efter 15 år. Kicki har jobbat som nationell koordinator och varit med och utvecklat Senior alert och många verksamheter under åren. Stort tack Kicki och på återseende!”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Senior alert
(2025-02-28)
Regeringen stärker stödet till nationella kvalitetsregister
”I syfte att förbättra kvaliteten i vården och forskningen i Sverige ger regeringen Socialstyrelsen i uppdrag att erbjuda juridiskt stöd till nationella kvalitetsregister för att säkerställa trygg och effektiv hantering av patientuppgifter. Regeringen stärker också det ekonomiska stödet, under 2025 ska Socialstyrelsen betala ut 78,5 miljoner kronor till regionerna för arbetet med nationella kvalitetsregister. /…/ Det är en ökning med 10,5 miljoner kronor av det statliga stödet jämfört med föregående år.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Regeringskansliet
(2025-03-03)
Burlöv satsar ytterligare på kvalitetssäkrad vård för personer med kognitiv svikt
”Nu tar kommunen ytterligare steg för att stärka kvaliteten inom vård och omsorg. Målet är att säkerställa så att alla personer med kognitiv svikt får den bästa möjliga vården. Därför satsar Burlöv på kvalitetsstämpeln Stjärnmärkt även inom hemvården och LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) samt använder sig av kunskap från nationella register för att förbättra vården och höja livskvaliteten för både den sjuke och dess anhöriga. /…/ Utöver arbetet med Stjärnmärkt använder kommunen även sig av kunskap från två nationella register för att förbättra vården för personer som drabbats av kognitiv svikt. SveDem heter ett (svenska registret för kognitiva sjukdomar/demenssjukdomar) och det andra är BPSD (beteendemässiga och psykiska symptom vid demens).”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Burlövs kommun
(2025-03-04)
Svenska Barnnjurregistret anslutet till Metadataverktyget i RUT
”Svenska Barnnjurregistret är ett Nationellt Kvalitetsregister för barn och ungdomar med njursjukdom. /…/ Metadataverktyget i RUT (Register Utiliser Tool) ger en strukturerad överblick över vilka data som finns i svenska register och biobanksprovsamlingar.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Registerforskning.se
(2025-03-05)
Webbinarier för anhöriga
”Sjukdom förändrar livet. Det kan vara utmanande när ens närstående drabbas av Beteendemässiga och Psykiska Symptom vid Demenssjukdom (BPSD). BPSD-registret är ett nationellt kvalitetsregister som bidrar till att vård- och omsorgspersonal aktivt kan arbeta för en bättre individanpassad vård med fokus på ökad livskvalitet och minskat lidande genom individuella åtgärder.
Du som anhörig spelar en viktig roll då du troligtvis har god kännedom om din närståendes vanor, behov och erfarenheter i livet. Vi vill därför bjuda in dig som anhörig till ett värdefullt webbinarium som arrangeras av BPSD-registret.
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Svenskt register för Beteendemässiga och Psykiska Symptom vid Demens
(2025-03-10)
Involvera vården när det nya hälsodataområdet införs
”Ett europeiskt hälsodataområde (EHDS) ska införas i hela EU. Beslutet om förordningen är fattat och nu följer ett intensivt arbete med kompletterande lagstiftning. EHDS kommer att skapa ett regelverk för att dela patienters hälsodata mellan alla EU:s medlemsländer. En stor reform som kommer att påverka patienterna, hälso- och sjukvården och forskningen i Europa. /…/ Nu krävs ett omfattande förberedande arbete i kommuner, regioner och stat – och ett nära samarbete. Regeringen behöver fullt ut involvera kommuner och regioner i förberedelserna och planeringen, så att anslutningen till EHDS kan lyckas utan att den tränger undan mer kraft och tid från vårdpersonalen än nödvändigt.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Sveriges Kommuner och Regioner
(2025-03-10)
Ny FoUU-strategi vid Karolinska Universitetssjukhuset
”Sverige har unika förutsättningar att bli världsledande inom artificiell intelligens inom hälso- och sjukvården, tack vare omfattande nationella hälso- och populationsdatabaser, kvalitetsregister och tillgång till bildmaterial och biologiska prover. Samtidigt finns det utmaningar kopplade till tillgängliggörande av data. – Vad vi gör nu är att accelerera vår samverkan för att snabbt och effektivt kunna ta tillvara de stora möjligheter som finns med de nya teknikerna och samtidigt tackla de utmaningar vi står inför. Genom vår samverkan kan vi säkerställa att forskning och utbildning leder till utveckling av hälso- och sjukvård generellt och av högspecialiserad vård specifikt, säger Petter Höglund, professor i immunologi och KI (Karolinska Institutet)-ordförande i FoUU (Forskning, utveckling och utbildning)-kommittén vid Karolinska Universitetssjukhuset.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Karolinska Institutet
(2025-03-10)
Malin Berglund: Myringoplastik ökar livskvalitén för de flesta
”Hål i trumhinnan kan påverka hörseln och ge ökad infektionsrisk. Ny forskning visar att 9 av 10 trumhinnor läker efter myringoplastik. Majoriteten av patienterna får en förbättrad hörsel, men den förbättringen är svårare att uppnå än läkt trumhinna. Vissa får försämrad hörsel, oavsett operationsmetod. /…/ – Min forskning har haft fokus på att utvärdera resultaten efter myringoplastik i Sverige. Detta har jag gjort genom att analysera data från kvalitetsregistret SÖR (Svenska Öronkirurgiska Registret), samt genom en enkätstudie som analyserar patienternas hälsorelaterade livskvalitet före och efter operationen, säger Malin Berglund, öron-näsa-hals-läkare vid NU-sjukvården (N står för Norra Älvsborgs länssjukhus, medan U står för Uddevalla sjukhus.), Trollhättan och Uddevalla, och doktorand vid Institutionen för kliniska vetenskaper.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Göteborgs universitet
(2025-03-11)
Luftvägsregistrets fortsatta drift
”Skriftlig fråga 2024/25:896 av Ulrika Westerlund (MP) till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD). Luftvägsregistret är viktigt för patienter med till exempel allergi, astma och andra luftvägssjukdomar samt för de professioner som arbetar med dessa folksjukdomar. /…/ Registret har en viktig roll inom kunskapsstyrningen och har identifierat förbättringspotentialer i vården. /…/ Luftvägsregistret är professionsdrivet, vilket nu hotas när den nationella koordinatorn sagts upp då vederbörande är anställd i fel region i förhållande till den region som ska ansvara för registret. Registerhållaren har på grund av detta valt att avsluta sitt uppdrag, och styrgruppen för registret ser det som mycket svårt att driva registret framöver. /…/ Hur avser statsrådet och regeringen att arbeta för att Luftvägsregistret kan fortsätta drivas på ett välfungerande sätt?”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Sveriges Riksdag
(2025-03-12)
Läpp-käk-gomspalt i fokus för nationellt möte på Skånes universitetssjukhus
”I Sverige föds varje år omkring 175 barn med läpp-käk-gomspalt (LKG) – en av de vanligaste medfödda missbildningarna. För att utveckla och förbättra vård och behandling av LKG kommer experter från landets sex specialiserande centra i veckan att träffas i Malmö för ett nationellt möte. /…/ Det nationella arbetsmötet, som etablerades 1996, har under nästan tre decennier fungerat som en central plattform för förbättrad vård och forskning inom området. Årets möte innehåller föreläsningar från internationellt erkända experter, diskussioner om behandlingsstrategier samt uppdateringar från det svenska LKG-registret, som har drivits från Skånes universitetssjukhus sedan 2009.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Skånes universitetssjukhus
(2025-03-13)
Tita brinner för barntandvård
”Föreläsarporträtt: Som barn var Tita Kirkinen rädd för den barska skoltandläkaren och bestämde sig för att själv bli en snäll barntandläkare när hon blev stor. Idag är hon odontologie doktor, klinikchef och övertandläkare i pedodonti på Folktandvården i Värmland. /…/ Att hon gärna vill att det händer saker är en av anledningarna till att hon valde att börja forska. I december 2023 disputerade hon med avhandlingen ’Dental Health and Dental Care in Children in out-of-home care’ vid Malmö universitet. Avhandlingen bygger på data från Svenskt Kvalitetsregister för Karies och Parodontit (SKaPa) och belyser tandhälsa och tandvård hos placerade barn och unga i Sverige. En viktig slutsats är att barn placerade i samhällsvård har sämre tandhälsa och får mindre tandvård än andra barn.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Sveriges Tandläkarförbund
(2025-03-13)
Ny kunskap om biologiska läkemedel vid behandling av IBD
”Genom att studera svenska patientdata har Örebroforskaren Isabella Visuri funnit nya mönster i hur biologiska läkemedel påverkar patienter med inflammatorisk tarmsjukdom (IBD). Resultaten kastar nytt ljus över behandlingseffekter, säkerhet och möjligheten att förutsäga vilka patienter som har störst chans att lyckas med sin behandling. /…/ Med insikter från svenska kvalitetsregistret för IBD där 65 000 patienter ingår, SWIBREG, bidrar studierna till att forma framtidens vård för patienter med inflammatorisk tarmsjukdom. Den nya kunskapen kan leda till förbättrad behandling, ökad livskvalitet och en mer individanpassad vård.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Örebro universitet
(2025-03-13)
Klicka här för att komma till föregående periods artikeltips.
Vill du få artikeltipsen direkt i din mailkorg? Hör av dig till richard.bjorkman@regionblekinge.se.