Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av RC SYD:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Gå direkt till textinnehållet
15 juni 2023

Artikeltips 1 juni till 15 juni

 

Varannan vecka presenteras tips på artiklar kopplade till Registercentrum Syds register, kansliet för nationella kvalitetsregister, andra registercentrum samt nationell media.

Nedan följer tipsen gällande de senaste veckorna.

 

Digital workshop om validering av data i nationella kvalitetsregister

”I höst anordnar Registercentrum Sydost och Registercentrum Syd en digital workshop kring validering av data i nationella kvalitetsregister. Workshopen ges vid två tillfällen med samma program. På programmet finns bland annat /…/ Juridiska frågor vid validering /…/ Att mäta kvalitet på data i kvalitetsregister, från urval till process /…/”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Registercentrum Syd
(2023-06-01)

Sjukvårdsregion Mellansverige arrangerade årets RCC Sam dagar 23–24 maj, 2023 i Uppsala slott

”I förra veckan arrangerade RCC (Regionala cancercentrum) Mellansverige årets traditionella möte för RCC i Samverkan. Alla sex sjukvårdsregioner samlades i Uppsala slott med runt 250st RCC anställda för att bland annat lära sig mer om vad som är på gång inom cancervården, vad EU:s (Europeiska Unionen) cancerplan betyder för RCC och hur arbetet med cancerstrategin påverkas i och med kompetensbristen som är cancervårdens största utmaning. /…/ Ingela Franck Lissbrant presenterade NPCR (Nationella prostatacancerregistret) med titeln ’NPCR-storyn’. På bara 30 minuter lyckade Ingela berätta en enastående historia om registrets helhet kopplat till patientperspektivet och hur hon en dag fick ett sms från en patient med orden ’Tack Ingela för att du höll din del av dealen’. Det var många som i efterhand kommenterade presentation med insikten av hur arbetet inom ett kvalitetsregister kan användas på allra bäst sätt utifrån patientens behov och hur viktigt det är att arbeta för gemensamma mål.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Nationella prostatacancerregistret
(2023-06-01)

Från medicinstudent till medicinsk chef

”RCC Syds medicinske chef Björn Ohlsson går i pension. Med värme, ödmjukhet och stort engagemang har Björn Ohlsson arbetat för att förbättra den svenska cancervården och sätta patientens behov främst, men efter över 40 år väntar en välförtjänt pension. Björn har under sin tid på Regionalt cancercentrum syd lärt oss att alltid möta utmaningar med tålamod, vänlighet och lösningsfokus och vi kommer göra vårt bästa för att förvalta Björns anda i vårt fortsatta arbete. Vi tackar med denna text av vår fantastiske medicinske chef, kvalitetsregisterförkämpe, kolorektalkirurg och kollega.”
Före sin chefstjänst inom RCC Syd var Björn Ohlsson även chef för Registercentrum Syds kontor i Karlskrona.

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Regionalt cancercentrum syd
(2023-06-02)

Ny registerhållare för SKaPa!

”Den 1 juli tillträder Alfheidur Astvaldsdottir tjänsten som registerhållare för SKaPa (Svenskt Kvalitetsregister för Karies och Parodontit). Alfheidur efterträder då Lars Gahnberg som varit registerhållare sedan 2018.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Svenskt Kvalitetsregister för Karies och Parodontit
(2023-06-02)

Ekonomichefen erkänner: ”Det blev fel”

”Sjukhuspersonal på flera olika mottagningar i Skaraborg vittnar om att siffrorna, som ligger till grund för Skaraborgs sjukhus sparförslag, inte överensstämmer med deras egna. Ekonomichefen Kristina Westerberg kan idag medge att så är fallet, särskilt när det gäller en mottagning i Falköping. – Det är den mänskliga faktorn som gjort att det blev fel i tabellen, berättar hon. /…/ Exempelvis har IBD (inflammatory bowel disease)-sjuksköterskorna Anna och Elin från mag- och tarmmottagningen i Skövde reagerat över att det står att dit kom 225 patienter år 2022. Detta medan Swibreg, ett nationellt kvalitetsregister för patienter med inflammatorisk tarmsjukdom, visar att mottagningen snarare hade 748 registrerade patienter med IBD – plus ett hundratal till med leverdiagnos.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Falköpings Tidning
Denna artikel är endast tillgänglig för Falköpings Tidnings alternativt Skaraborgs Läns Tidnings betalande prenumeranter.
(2023-06-02)

Är primärvårdens utökade uppdrag patientsäkert?

”Allt färre läkare går den akademiska banan parallellt med det kliniska arbetet. Historiskt och geografiskt finns det en lägre andel disputerade läkare i primärvården, men det har funnits och finns andra former av forskningsdeltagande, exempelvis att man bidragit till kohortstudier genom identifiering av kandidater och datainsamling. På sjukhuset sker motsvarande bidrag till forskningen genom att fylla i de kvalitetsregister som leder till utveckling av den specialiserade vården. Ännu en uppgift som konkurrerar med allt annat administrativt och som inte sällan får göras på obetald tid. Vi behöver mer forskning nära patienterna och vår kliniska vardag. /…/ För att Sverige ska kunna möta det stora behovet av ny forskning när vården förändras kommer det troligen att vara fler än de som vill och kan doktorera som behöver beredas tid och utrymme. För att säkra god och säker vård är detta något som behöver meriteras och värderas upp. I klartext måste det avsättas schematid, både för de som vill ta steget in i akademin med sikte på att doktorera och för de som vill bidra via datainsamling. /…/ Forskning och arbetet för att bibehålla en god och säker vård ska inte ske på fritiden.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Sveriges läkarförbund
(2023-06-05)

Snart kan patienterna jämföra länets hörselmottagningar

”I Stockholm län finns över 50 mottagningar inom primär hörselrehabilitering. Som patient kan det vara svårt att välja vilken man ska vända sig till. Snart kommer det att bli möjligt att jämföra mottagningarnas resultat från det nationella kvalitetsregistret.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Hörselskadades Riksförbund
(2023-06-07)

Direktöverföring från journal till SRQ nu i drift

”Under året har SRQ (Svensk Reumatologis Kvalitetsregister) tillsammans med reumatologkliniken i Västerås med stöd av SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) arbetat med journalöverföring till SRQ. I dag den 7 juni går den första delen av överföringen i drift. Arbetet kommer att fortsätta under året. Vill du veta mer om arbetet med direktöverföring kan du läsa artikeln Strukturerad journal och direktöverföring till kvalitetsregistret i vår årsrapport för 2022.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Svensk Reumatologis Kvalitetsregister
(2023-06-07)

Patienter om strategi för sällsynta: Livsavgörande, med hjärtat i halsgropen

”Två patientrepresentanter på det nordiska toppmötet hoppas att den livsviktiga strategin blir väl genomtänkt, med tydligt mål och syfte, med etapper och färdväg som intressenterna är med på. /…/ De hoppas också att det införs register över patienter och patientföreningar, ett sidojournalsystem för sällsynta hälsotillstånd och ett ’Sällsyntas 1177’ för läkare och patienter. /…/ ’Ingen vet hur många patienter i Sverige som har den sällsynta varianten av kavernom’, påpekar Jana. ’Det behövs ett skyddat register för sällsynta. Det hjälper vården och forskningen.’ /…/ ’Det behövs ett register över patientföreningar också’, fortsätter Pia. ’Idag finns det inget bra sätt att få kontakt med någon med vår sällsynta sjukdom. Om en myndighet eller en stor organisation vill nå patientrepresentanter får de fråga Google. Kan vi få ett register så kan även en liten förening få svara på en remiss.’ /…/ ’Det behövs mer forskning om läkemedel och fler registerstudier. Vi önskar svar på frågor som är viktiga för oss'”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: HejaOlika.se
(2023-06-07)

Betablockerare kan vara ineffektiva efter hjärtinfarkt

”Läkemedel med betablockerare är sedan över 30 år tillbaka en del av standardbehandlingen vid hjärtinfarkt för att minska risken för nya infarkter. Men nu pekar en ny studie, där drygt 43 000 svenska hjärtinfarktpatienter ingått, på att dessa läkemedel hos de allra flesta inte har någon effekt efter ett år. /…/ I studien följdes drygt 43 000 hjärtinfarktpatienter ur det nationella svenska kvalitetsregistret för kranskärlssjukdom SWEDEHEART. De hade insjuknat i hjärtinfarkt 2005–2016 och ingen hade när studien inleddes utvecklad hjärtsvikt. Forskarna hämtade också in information från Patientregistret, Dödsorsaksregistret och Läkemedelsregistret för att se vilken behandling patienterna fick och om de, under de 4,5 år de följdes, hamnade på sjukhuset eller avled.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Uppsala universitet
(2023-06-09)

Så ska såren läka snabbare

”Sår på ben och fötter med diameter som en apelsin. De blöder, vätskar och gör ont. Patienter får lida i åratal i onödan. Det som krävs är kunskap menar svenska sårexperter som lanserar en ny ’sårbibel’. /…/ Rut Öien har i många år varit ordförande för kvalitetsregistret RiksSår och har startat och arbetar på Sår-centrum i Blekinge. Hon ingår i en arbetsgrupp som just – med pompa och ståt – lanserat ett efterlängtat nationellt vårdprogram och vårdförlopp för svårläkta sår. /…/ Hanna Wickström är specialistläkare i allmänmedicin, arbetar på Sårcentrum i Blekinge och är ordförande för kvalitetsregistret RiksSår. För henne blev det en ögonöppnare när hennes forskning visade att antibiotikaförskrivningen blev lägre när teamet kring patienten arbetade med hjälp av en digital sårapp.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Vårdfokus
(2023-06-13)

Den nationella screeningen för kolorektalcancer – en översikt

”Under perioden april 2021 till september 2022 inledde samtliga regioner screening för kolorektalcancer. Införandet beräknas vara slutfört hösten 2026, då cirka 1,65 miljoner medborgare i åldersklasserna 60–74 år ska ha erbjudits att delta. Här beskrivs översiktligt bakgrunden till och utformningen av screeningprogrammet. /…/ Ett nationellt kvalitetsregister, Svenskt register för koloskopier och kolorektalcancerscreening (Sverekks), startade våren 2019. Anslutning till registret är en förutsättning för att starta screening och borgar för en kontinuerlig kvalitetskontroll med återkoppling till både skopienhet och koloskopist. Registret innefattar Socialstyrelsens kvalitetsindikatorer och kraven för högkvalitativ koloskopi, vilka är en grundbult för hög screeningeffekt.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Läkartidningen
(2023-06-13)

Mätandet har blivit ett självändamål

”Läkare och övrig sjukvårdspersonal tyngs alltmer av diverse administrativa arbete. Läkarna – vars viktigaste arbetsuppgift är att ta hand om patienter – måste registrera kvalitetsparametrar, sköta kvalitetsregister, rapportera till myndigheter och jaga DRG (Diagnosrelaterade grupper)-poäng samtidigt som man handskas med ett dåligt, icke fungerande IT-system. Dokumentationen och ’mätandet’ har blivit ett självändamål då detta drar in mer pengar åt verksamheten medan det tar dyrbar tid från läkarna – och i ett större perspektiv – från patienterna. /…/ En kartläggning från 2018 visar att antalet administratörer har ökat med 36 % sedan 2010 medan antalet läkare har ökat med 16 % och antalet sjuksköterskor till och med har minskat. Med andra ord – administratörerna har gått om vårdpersonalen!”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Sjukhusläkaren
(2023-06-13)

Ny avhandling baserad på CPUP-data

”Fysioterapeut Frida Degerstedt disputerade den 9 juni i år i Umeå på en avhandling baserad på CPUP (Uppföljningsprogram för Cerebral Pares)-data med titeln ’Equity among children and youth with cerebral palsy: physical leisure activity, physical education, physiotherapy and quality of life’.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Uppföljningsprogram för Cerebral Pares
(2023-06-14)

Automatiserad informationsförsörjning – Årsrapport 2022

”Arbetet med automatiserad informationsförsörjning till nationella kvalitetsregister har under 2022 ökat i omfattning. Bland annat har tre pilotprojekt överlämnats till förvaltning, tre nya projektstarter har beslutats och informatikresurserna har förstärkts med nästan fyra resurser på heltid. Arbetet syftar i korthet till att skapa enklare och effektivare lösningar för användning av data från kvalitetsregister. Detta leder i sin tur till en effektivisering av hälso- och sjukvårdens resurser. I årsrapporten kan du läsa mer om arbetets bakgrund, metod och planer för 2023.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Nationella kvalitetsregister
(2023-06-14)

Andelen som opereras för tjocktarmscancer har minskat över tid

”Sedan starten av kvalitetsregistret för tjock- och ändtarmscancer 2007 visar data att andelen personer som opereras för tjocktarmscancer minskat med cirka tio procent.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Regionala cancercentrum i samverkan
(2023-06-15)

Fortsatta brister i astmavården

”Luftvägsregistret är ett nationellt kvalitetsregister som hjälper hälso- och sjukvården att följa sina insatser för astma- och KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom)-patienter. Varje år presenterar registret en rapport vars syfte är att beskriva hur astma- och KOL-vården bedrivs. Rapporten för 2022 är nu publicerad. /…/ Rapporten visar att det finns kvarstående brister i det icke-farmakologiska omhändertagandet. /…/ Årets rapport visar att det fortfarande är en låg andel registreringar av patienter som får behandling med biologiska läkemedel. Eftersom nya biologiska läkemedel introduceras fortlöpande och behandlingen är kostsam påminner man från registrets sida vårdgivarna om vikten av att registrera alla patienter med biologisk behandling för att möjliggöra framtida utvärderingar.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Allergia
(Okänt exakt datum)

 

Klicka här för att komma till föregående periods artikeltips.

Vill du få artikeltipsen direkt i din mailkorg? Hör av dig till richard.bjorkman@regionblekinge.se.

Share