Varannan vecka presenteras tips på artiklar kopplade till Registercentrum Syds register, kansliet för nationella kvalitetsregister, andra registercentrum samt nationell media.
Nedan följer tipsen gällande de senaste veckorna.
EuroHeart Registry IT Platform – ett steg mot framtidens interoperabla hälsoinformation
”Vi är glada att kunna dela ett white paper om ESCs (European Society of Cardiology) EuroHeart Registry IT-plattform, framtagen i samarbete mellan ESC och UCR (Uppsala Clinical Research Center). /…/ UCRs QReg5-plattform för kvalitetsregister ges nu stöd för interoperabilitet genom anpassning till FHIR (Fast Healthcare Interoperability Resources) och HL7 (Health Level Seven) vilket möjliggör säkert och effektivt datautbyte över olika system och länder. Detta innebär förbättrad datakvalitet, minskad manuell hantering, och i slutändan bättre patientvård.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Uppsala Clinical Research Center
(2025-04-10)
Ny studie avslöjar stora ojämlikheter i vården vid levercancer
”Primär levercancer är en av de dödligaste cancerformerna – och den drabbar inte alla lika. Med stöd från Mag-Tarmfonden kan hepatologen och forskaren Juan Vaz visa att svenskar med låg hushållsinkomst har betydligt sämre chans till en tidig diagnos, behandling med botande syfte, och att överleva länge efter diagnosen. /…/ Studien baserades på data från det svenska kvalitetsregistret SweLiv (Svenska registret för cancer i lever, gallblåsa och gallvägar), kompletterat med register från bland annat Socialstyrelsen och SCB (Statistiska centralbyrån). Totalt omfattade studien cirka 5 500 patienter med HCC (hepatocellulärt karcinom) under perioden 2011–2021. – Sverige har otroligt bra register och det har lagt grunden för en rätt unik studie. Vi har kunnat justera för nästan alla andra riskfaktorer, från kön och ålder till familjesammansättning, samsjuklighet och specifika tumöregenskaper – utan att inskränka på den personliga integriteten, säger Juan Vaz.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Mag-Tarmfonden
(2025-04-10)
Satsning på stjärnmärkta äldreboenden snart i mål
”I juni 2025 kommer samtliga demensavdelningar på äldreboendena i Hässleholms kommun att vara stjärnmärkta enligt utbildningsmodellen från Svenskt Demenscentrum. /…/ – Vi har gjort ett gediget utvecklingsarbete som har gett resultat och jag är stolt över medarbetarnas engagemang för att uppnå detta, säger Tina Thomasson verksamhetschef särskilt boende. /…/ Nästa steg är att mäta effekterna av stjärnmärktsatsningen genom att följa statistik från nationella kvalitetsregistret SweDem (Svenska Demensregistret). Parallellt arbetar Hässleholms kommun även aktivt med BPSD (beteendemässiga och psykiska symptom vid demens)-registret /…/ för att kunna förbättra behandling och åtgärder.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Hässleholms kommun
(2025-04-11)
Stjärnmärkta erfarenheter på inspirationsdag
”För fjärde året i rad bjöd Svenskt Demenscentrum och kvalitetsregistret SveDem på en heldag ägnad åt Stjärnmärkt, en utbildningsmodell som fokuserar på det personcentrerade arbetssättet och bygger Socialstyrelsens nationella riktlinjer. – Vi startade 2018 och hade sex, sju utbildningstillfällen det året. Numera har vi minst tjugo utbildningstillfällen per år, alla fullbokade, sade Laila Becker, som arbetar med utbildningsmodellen på Svenskt Demenscentrum. /…/ Ett krav för att bli Stjärnmärkt är att registrera i SveDem, och koordinator Madeleine Åkerman berättade att alla enheter som vårdar och behandlar personer med demenssjukdom nu kan använda sig av registret, i och med att hemsjukvården tillkommit.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Svenskt Demenscentrum
(2025-04-15)
Karolinska bäst i landet på hjärtklaffsoperationer – lägst dödlighet och högst tillgänglighet
”När kvalitetsregistret Swedeheart presenterar sin senaste rapport står det klart att Karolinska Universitetssjukhuset visar bäst resultat i landet inom TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation) – en minimalt invasiv behandling för förträngning av aortaklaffen. Aortaklaffstenos, som tillståndet kallas, innebär att hjärtklaffen blivit trång och försvårar blodflödet från hjärtat, vilket kan leda till allvarliga symtom som andfåddhet, bröstsmärta och svimningar – och i förlängningen hjärtsvikt eller död.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Karolinska Universitetssjukhuset
(2025-04-15)
SLS vill ”skapa bättre strukturer” med ny forskningspolicy
”Vetenskaplig kompetens måste bli en självklar del av läkarrollen, och forskningstid behöver skyddas från kliniska åtaganden. Det är några av de ståndpunkter som Svenska läkaresällskapet (SLS) lyfter fram i sin nya forskningspolicy. /…/ Den tredje och sista punkten rör gränsöverskridande medicinsk forskning, som SLS vill se mer av. Även mer specifika önskemål finns med i policyn. SLS anser exempelvis att det har blivit för komplicerat att få tillgång till hälsodata, som är uppdelade mellan bland andra Socialstyrelsen och olika kvalitetsregister. Sällskapet sneglar på hur Storbritannien, Finland och Danmark har tillgängliggjort hälsodata och önskar sig liknande strukturer i Sverige.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Läkartidningen
(2025-04-16)
”Öppna fler utbildningsplatser för lungspecialister”
”Mellan 400 000 och 700 000 personer lever med kroniskt obstruktiv lungsjukdom (kol) i Sverige i dag. Trots att förekomsten har minskat de senaste decennierna – delvis tack vare minskad rökning – utgör sjukdomen fortfarande en betydande folkhälsoutmaning. /…/ För att förbättra vården av kol-patienter i Sverige /…/ föreslår vi följande åtgärder: /…/ Förbättra IT-stödet. Många upplever att mycket tid går åt till administration och dokumentation i stället för att träffa patienter. Till exempel har flera regioner fortfarande inte automatisk överföring av indata till kvalitetsregistret för kol (Luftvägsregistret) från den elektroniska journalen. Det betyder att många sjukskötersketimmar går åt till att mata in detta manuellt.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Dagens Medicin
(2025-04-16)
BrainChild får fortsatt finansiering av regeringen
”Sverige tar nu nästa kliv i utvecklingen av precisionsbehandling för barn med cancer. Genom nya medel från regeringen till Genomic Medicine Sweden (GMS) ges projektet BrainChild nu förutsättningar att växla upp arbetet med att integrera biologiska och kliniska data i nationell skala – och bana väg för analys med artificiell intelligens. /…/ Barncancerområdets kvalitetsregister och biobanker ger projektet unika förutsättningar. Genom att koppla samman Barntumörbankens genetiska data med kliniska uppgifter från Svenska Barncancerregistret (SBCR) och digitala patologibilder från regionerna skapas ett skyddat datalager där varje barns cancerprofil kan analyseras i detalj. Informationen bearbetas sedan så att en öppen, aggregerad version kan ge översikt och stöd till både vård och beslutsfattare.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Barncancerfonden
(2025-04-16)
Vanlig medicin kan rädda liv efter hjärtinfarkt
”Patienter som haft hjärtinfarkt och som snabbt får en kombination av blodfettssänkande läkemedel klarar sig bättre än de som bara får ett läkemedel.
– Vi kan spara liv med en billig medicin säger Margrét Leósdóttir, hjärtläkare vid Skånes universitetssjukhus. /…/ Studien bygger på data från kvalitetsregistret Swedeheart från 36 000 patienter som fick hjärtinfarkt mellan 2015 och 2022.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Göteborgs-Posten
(2025-04-17)
”Kvalitetsregistren i vården är hotade”
”Trots att kvalitetsregistren beskrivs som guldgruvor av information undermineras de nu. Brist på pengar och nationell styrning gör att de riskerar att stängas ned, skriver debattörer. /…/ I klarspråk: genom kvalitetsregistren får vi mer och bättre vård för pengarna. Tyvärr saknar kvalitetsregistren medel för fortsatt drift och utveckling och riskerar att stängas ned. Professionens delaktighet i kvalitetsregistrens styrning har minskat, och det finns en otydlighet kring vem som tar ansvar för registren i framtiden. Regionala intressen hotar det nationella samarbetet för en god och jämlik vård i hela landet.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Svenska Dagbladet
Denna artikel är endast tillgänglig för Svenska Dagbladets betalande prenumeranter.
(2025-04-18)
”Kvalitetsproblem i kvalitetsregistren”
”Det finns flera allvarliga problem med kvalitetsregistren. Framför allt fungerar de inte så bra när myndigheter och regioner inte har kunnat standardisera, skriver Olle Svensson i en replik. /…/ En rationell hantering av patientdata kräver personnummer. Regeringen bör därför radikalt revidera lagen och ge IMY (Integritetsskyddsmyndigheten) vettigare arbetsuppgifter. Regionerna bör enas om en nationell enkel standard.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Svenska Dagbladet
(2025-04-22)
”Lidköping kan bli Sveriges bästa enhet för planerade ingrepp”
”Överläkare Robert Dahlberg beskriver framtidens Skaraborgs Sjukhus Lidköping som ett välmående centrum för planerad vård och en attraktiv arbetsplats. Och han har ännu högre mål för kirurgverksamheten. – Jag tycker det finns goda förutsättningar att kunna bli Sveriges bästa enhet för planerade ingrepp, säger han. /…/ Verksamheten ligger i framkant vad gäller tarmkirurgin och bedriver ett ständigt förbättringsarbete. Kvalitetsregistren visar på jättefina resultat. – Det är stimulerande! Nu går vi från att vara duktiga på många saker till att ha verklig spets på lite färre artiklar.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Skaraborgs Sjukhus
(2025-04-24)
Sverige kan spara 15 miljarder kronor på att förbättra hjärtsjukvården
”Två miljoner svenskar lider av hjärt-kärlsjukdomar. Nu behöver Sverige ta ett nationellt grepp om hjärtsjukvården för att de drabbade ska få hjälpen de förtjänar, skriver Anders Åkesson, ordförande Riksförbundet HjärtLung. /…/ Den ojämlika risken för hjärt-kärlsjukdom avspeglas också i hur vården ges – och inte ges – i olika delar av Sverige. Den senaste årsrapporten från kvalitetsregistret Swedeheart visar på skillnader mellan sjukhus som är oacceptabla. Bor du i Landskrona, Lindesberg eller Karlskoga är sannolikheten mycket högre att du som hjärtpatient genomfört ett fysiskt träningsprogram lett av en fysioterapeut, än om du bor i Östersund, Karlstad eller Ängelholm. Som patient ska man kunna förvänta sig en likvärdig vård, oavsett var man bor. /…/ Som hjärtpatient riskerar man att försvinna i ett vårdsystem utan tydlig samordning. /…/ På bordet ligger 15 miljarder kronor för samhället att spara om man lyckas med att halvera hjärtinfarkterna. Sverige har lyckats tidigare, så vi vet att det går. Det behövs göras igen, för att fler hjärtan ska slå längre.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Altinget
(2025-04-24)
Ny databas för ökad kunskap om sena komplikationer efter cancerbehandling i barndomen
”För flera olika typer av vuxencancer finns det så kallade BaSe-databaser som samlar information från olika nationella register. Nu har Barncancerfonden beslutat att finansiera ett projekt som ska bygga upp en liknande databas även för barncancer, BarncancerBaSe. /…/ I BarncancerBaSe ska mer än 20 nationella och regionala register kopplas ihop med befintliga data i kvalitetsregistret SBCR, Svenska Barncancerregistret.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Medicinsk Access
(2025-04-24)
Klicka här för att komma till föregående periods artikeltips.
Vill du få artikeltipsen direkt i din mailkorg? Hör av dig till richard.bjorkman@regionblekinge.se.