Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av RC SYD:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Gå direkt till textinnehållet
1 juni 2023

Artikeltips 19 maj till 1 juni

 

Varannan vecka presenteras tips på artiklar kopplade till Registercentrum Syds register, kansliet för nationella kvalitetsregister, andra registercentrum samt nationell media.

Nedan följer tipsen gällande de senaste veckorna.

 

Med anledning av IBD-dagen vill vi uppmärksamma det nationella kvalitetsregistret SWIBREG, där ILCO finns representerade!

”Syftet med SWIBREG (Swedish Inflammatory Bowel Disease Registry) är att förbättra vården av och öka kunskapen kring inflammatorisk tarmsjukdom. Genom registret kan vårdgivare följa sina patienter över tid, såväl på individ- som kliniknivå. Målet är att också att öka patienternas delaktighet i sin vård genom att de själva kan registrera information om sin sjukdom och livskvalitet. ILCO (Tarm- uro- och stomiförbundet) är med i SWIBREG:s styrgrupp och medverkar genom det i arbetet med att utveckla registret. Här nedan har vi samlat korta intervjuer med några av de läkare och sjuksköterskor som medverkar i SWIBREG – samt en intervju med vår representant i SWIBREG, Anne Carlsson! /…/ för oss i ILCO är det av yttersta vikt att vara en del av SWIBREG för att in i registret delge om hur det är att leva med IBD (Inflammatory bowel disease) /…/”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Tarm- uro- och stomiförbundet
(2023-05-19)

Borås Stad först ut med automatiserad överföring av data från journal till Senior alert

”Nu införs automatiserad överföring av data mellan journal och det nationella kvalitetsregistret Senior alert. Hälso- och sjukvården i Borås Stad, som varit pilot i utvecklingsprojektet, kommer att spara tid på minskad dubbeldokumentation. De ser patienterna som vinnare då förutsättningarna att erbjuda en jämlik vård förbättras.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Nationella Kvalitetsregister
(2023-05-22)

Rapport från vårens andra användarmöte

”Den 11 maj anordnade Svenska Makularegistret ett användarmöte i Stockholm som samlade cirka 80 deltagare.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Svenska Makularegistret
(2023-05-23)

Kommuner och kunskapsstyrning i podden Nära vård

”Hur kan kommuner jobba med att säkerställa en god och nära vård utifrån bästa möjliga kunskap och hur sker samverkan med regioner? Hör samtalet om det och mycket mer som rör omställningen till nära vård, där kunskapsstyrning hälso- och sjukvård är ett av flera verktyg.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Kunskapsstyrning hälso- och sjukvård
(2023-05-23)

Cancervårdens nyckelpersoner korade till årets processledare och årets kontaktsjuksköterska 2023

”Årets processledare är alla förebilder, pådrivare och ambassadörer för RCCs (Regionala cancercentrum i samverkan) verksamhet. De har alla varit processledare under flera år, några ända sedan starten av RCC. Deras processledarskap utmärks av entusiasm, stort engagemang och en drivkraft att bidra till en bättre och mer jämlik vård. Med patientens bästa för ögonen medverkar de framgångsrikt till genomförandet av cancerstrategins intentioner genom arbetet med nationella vårdprogram, standardiserade vårdförlopp, uppföljning via kvalitetsregister och dialog med verksamheterna.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Regionala cancercentrum i samverkan
(2023-05-24)

Årets processledare 2023 utsedd

”Utmärkelsen ’Årets processledare 2023’ i södra sjukvårdsregionen går till Fredrik Liedberg, regional patientprocessledare urologisk cancer samt överläkare Skånes universitetssjukhus. /…/ Fredrik har en unik förmåga att förena stort engagemang för klinik, forskning och utbildning med en djup kompetens inom såväl kirurgisk teknik som molekylärdiagnosik och kvalitetsregister, samt en förmåga att omsätta forskningsresultat i klinisk praxis. Allt detta kontinuerligt med patienten i fokus.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Regionalt cancercentrum syd
(2023-05-24)

Seminarium: Värnpliktsregistret 1969–2005

”Välkommen till ett digitalt seminarium om registerforskning tisdag 13 juni, 15:30–16:30. Föreläsare är Annika Rosengren, Professor vid avdelningen för molekylär och klinisk medicin, Institutionen för Medicin, Sahlgrenska akademin samt Göteborgs universitet.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Registercentrum Västra Götaland
(2023-05-26)

Ny vetenskaplig studie – maj 2023

”Syftet med denna studie var att undersöka om det fanns några samband mellan Metformin och BPSD (Beteendemässiga och Psykiska Symptom vid Demens) hos personer med AD (Alzheimers sjukdom) och T2DM (Diabetes mellitus typ 2). Resultatet av studien tyder på att metformin kan vara fördelaktigt för patienter med AD, för annat än för blodsockerkontroll, även om det behövs mer kunskap innan man tilldelar metformin en roll vid behandling av BPSD.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Svenskt register för Beteendemässiga och Psykiska Symptom vid Demens
(2023-05-26)

Maj 2023

Sammanfattande nyhet om vårens olika aktiviteter inom BPSD (Beteendemässiga och Psykiska Symptom vid Demens)-registret.

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Svenskt register för Beteendemässiga och Psykiska Symptom vid Demens
(2023-05-26)

Lisa Blohm: Snävare syn på offentlighet skadar diskussion om resurser

”Det känns som om en försiktighet börjar att sprida sig i delar av myndighetsvärlden. En rädsla för att lämna ut för mycket och att hellre sätta snävare gränser för offentligheten. Inte minst när det handlar om relationen till privata företag. /…/ en prognos om läkemedelsförsäljningen som Socialstyrelsen årligen gör har krympt till en promemoria som är en bråkdel av tidigare års rapport. /…/ Kanske kan denna mer restriktiva hållning hos Socialstyrelsen vara en följd av en ny sekretesspolicy som statistikmyndigheten SCB (Statistiska centralbyrån) kom med sent i höstas. /…/ Det känns också märkligt och kontraproduktivt när exempelvis många kvalitetsregister utvecklats mot en allt större öppenhet, för att bland annat underlätta jämförelser, och det trots att jämförelser av sjukvård är en långtifrån enkel uppgift.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Dagens Medicin
(2023-05-26)

Ny journalmall för automatisk överföring av journaldata till hjärtsviktsregister

”Efter en testperiod finns nu förutsättningar och en färdig journalmall som gör det möjligt att automatiskt överföra journaldata om patienter med hjärtsvikt till det nationella kvalitetsregistret RiksSvikt. En projektgrupp med representanter från IT-centrum, sektion e-hälsa och hjärtmottagningen på Länssjukhuset Ryhov har arbetat med journalmallen.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Folkhälsa och sjukvård i Jönköpings län
(2023-05-31)

SweTraus årsrapport för 2022 är nu publicerad

”I samband med användarmötet den 31 maj offentliggjordes Svenska Traumaregistrets (SweTraus) årsrapport för verksamhetsåret 2022.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Svenska Traumaregistret
(2023-05-31)

Sätt mer fokus på diabeteshanden

”Personer med diabetes drabbas oftare av komplikationer i sina händer än övrig befolkning. /…/ I sin avhandling har Mattias Rydberg utgått bland annat från data från 1,1 miljoner invånare i Region Skåne, Nationella diabetesregistret, handkirurgiska kvalitetsregistret samt det Nationella patientregistret och Malmö-kohorten ’Malmö Kost Cancer’.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Lunds universitet
(2023-06-01)

 

Klicka här för att komma till föregående periods artikeltips.

Vill du få artikeltipsen direkt i din mailkorg? Hör av dig till richard.bjorkman@regionblekinge.se.

Share