Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av RC SYD:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Gå direkt till textinnehållet
19 december 2024

Artikeltips 7 december till 19 december

 

Varannan vecka presenteras tips på artiklar kopplade till Registercentrum Syds register, kansliet för nationella kvalitetsregister, andra registercentrum samt nationell media.

Nedan följer tipsen gällande de senaste veckorna.

 

Regionen agerade inte på tidiga larm om Cevita care

”Redan i januari i år larmades hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm om misstänkta missförhållanden på Cevita care. Men de hann inte gå vidare med en granskning. Fyra månader senare dog en 41-årig kvinna efter att ha opererats på kliniken. /…/ Många kvinnor lämnar kliniken nöjda, enligt siffror från kvalitetsregistret Gynop. Ofta går det bra. Men när det går dåligt kan det gå riktigt illa. DN:s (Dagens Nyheter) granskning, bland annat av ärenden till Patientnämnden, visar på brister i eftervården när patienter inte återhämtat sig som förväntat.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Dagens Nyheter
(2024-12-09)

Elisabet Rodby Bousquet ny registerhållare för CPUP

”Elisabet Rodby Bousquet har arbetat med CPUP (Uppföljningsprogram för Cerebral Pares) i 15 år och ansvarar för uppföljningen av vuxna. Hon efterträder Gunnar Hägglund som registerhållare för CPUP från 1 januari 2025. Gunnar var med att starta och utveckla CPUP och har varit registerhållare sedan starten 1994.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Uppföljningsprogram för Cerebral Pares
(2024-12-11)

Nyhetsbrev SwedeAmp december 2024

”SwedeAmp (Amputations- och protesregister för nedre extremiteten) har publicerat ett nyhetsbrev med information om aktuella händelser kopplat till registret. Bland annat berättas om en kommande världskongress i Stockholm och andra nationella möten.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Amputations- och protesregister för nedre extremiteten
(2024-12-11)

Ny version av Registercentrum Västra Götalands principer för statistikproduktion

”Registercentrums principer för statistikproduktion finns nu i en ny version.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Registercentrum Västra Götaland
(2024-12-11)

”Dra lärdom av haveriet för Millennium”

”En transparent haveriutredning av Millenniuminförandet behövs för att återupprätta förtroende för vården och nyttan av digitalisering, skriver Lars L Gustafsson och Mikael Hoffmann. /…/ Våra förslag är: /…/ 3. En jämlik vård förutsätter att samma nationellt framtagna beslutsstöd och kunskapskällor är tillgängliga oavsett vårdgivare. Regionerna behöver även bli bättre på att lära av varandra på områden som integrering av kvalitetsregister, kliniska beslutsstöd och att skapa en enda inloggning till samtliga delsystem.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Dagens Medicin
(2024-12-11)

Så påverkades demensvården av covid-19-pandemin

”Covid-19-pandemin orsakade stora störningar i vården för många sjukdomar, och tidigare studier har visat att nya diagnoser minskade för flera tillstånd, inklusive diabetes, demenssjukdom, psykisk ohälsa och stroke. /…/ I denna studie, publicerad i ’Journal of Prevention of Alzheimer’s Disease’, undersökte vi både kvantiteten och kvaliteten av registreringar av nydiagnosticerad demenssjukdom före /…/, under /…/ och efter COVID-19-pandemin /…/, för att förstå hur pandemin påverkade demensvården i Sverige. Studien var registerbaserad och länkade SveDem (Svenska Demensregistret) till andra register.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Neurologi i Sverige
(2024-12-11)

Fler kommuner automatiserar dataöverföring till Senior alert

”I december har Hällefors kommun, Bergs kommun och Ljusnarsbergs kommun anslutit till kvalitetsregistret Senior alert. Ytterligare en kommun, Nora, planerar för anslutning i början av 2025. De första kommunerna som införde automatiserad överföring av data mellan vårdjournal och Senior alert var Borås Stad och Lindesbergs kommun. /…/ Erfarenheter från Borås stad och Lindesbergs kommun visar en positiv effekt av att automatisera dataöverföring mellan vårdjournal och kvalitetsregister. För vårdpersonalen innebär det en tidsbesparing och dessutom blir det en säkrare dataöverföring då samma uppgifter finns i journalen och i Senior alert.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Kunskapsstyrning hälso- och sjukvård
(2024-12-12)

Sammanhållen kedja för kunskapsstyrning

”Partnerskapet för kunskapsstyrning har tagit fram en rapport som underlag för fortsatt arbete med en gemensam och sammanhållen kedja för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård. Rapporten är ett viktigt steg mot en mer effektiv kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Kunskapsstyrning hälso- och sjukvård
(2024-12-12)

Svår cancer vanligare bland de som inte fick HPV-test

”155 000 kvinnor som skulle ha HPV (humant papillomvirus)-testats för livmoderhalscancer fick aldrig göra något test. Ett test som hade kunnat stoppa cancer i tid. Det här visar en granskning som Dagens Nyheter har gjort. Och det visar sig också att svåra cancerfall är överrepresenterade bland de otestade kvinnorna. I spelaren ovan berättar Josefin Sköld, reporter Dagens Nyheter, Barbro Sjölander, ordförande i Nätverket mot gynekologisk cancer, och Joakim Dillner, professor och ordförande i det nationella kvalitetsregistret, mer.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: TV4 Nyheterna
(2024-12-12)

  1. Till minne: PO Wester

    ”Professor emeritus PO Wester, Stockholm, har avlidit i en ålder av 95 år. Han efterlämnar barnen Ann och Per med familjer samt sin fästmö Louise med familj. /…/ Med ett genuint patientfokus intresserade sig PO tidigt för stroke. /…/ År 1994 samlade PO en styrgrupp och startade det nationella kvalitetsregistret Riksstroke, som syftar till att främja god och likvärdig kvalitet i strokevården nationellt.”

    Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
    Källa: Dagens Nyheter
    (2024-12-12)

  2. In Memoriam – Per-Olov Wester (1929–2024)

    ”Idag tar vi farväl av en pionjär som förändrade strokevården för alltid. PO:s engagemang och livsgärning har gjort Sverige till ett föregångsland inom strokevård. Läs hans sista intervju här nedan /…/”– Vi fick stöd av Socialstyrelsen att utarbeta ett register både under akutskedet samt efter tre månaders uppföljning. Det har blivit väldigt omfattningsrikt med åren och ett underbart underlag för oss som är strokeintresserade forskare. Det har också haft stor betydelse för vården, för tack vare det kunde vi se allt som hade varit bra och gett effekt. Data har på senare tid också hämtats in både efter ett och tre års uppföljning. Man fick ett kvitto på att det man gjort var bra. Vi har sedan starten publicerat årliga rapporter och har också haft Riksstrokemöten varje år där man redovisade sina data, vilket var väldigt utvecklande.”

    Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
    Källa: Strokeförbundet
    (2024-12-18)

  3. Minnesord om Per Olof Wester, Stockholm

    ”PO var en initiativrik och skicklig entreprenör. Bland annat drog han i gång det nationella kvalitetsregistret Riksstroke med kansli i Umeå och ledde Socialstyrelsens arbete med nationella riktlinjer för strokevård. Han arrangerade i Umeå den första nationella stroketeamkongressen, något som utvecklats till stora årliga mötesplatser för personal i svensk strokevård. /…/ PO hade en social begåvning och var en engagerad samtalspartner, särskilt om samtalet kom in på segling, konst och opera, områden som han vurmade för. Tillsammans med sin älskade hustru Märta, som gick bort 2009, utgjorde PO ett varmt och stimulerande par som det var en ynnest att få umgås med.”

    Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
    Källa: Västerbottens-Kuriren
    (2024-12-19)

Nationellt kvalitetsregister för njurcancer (NSKCR) anslutet till Metadataverktyget i RUT

”Nationellt kvalitetsregister för njurcancer (NSKCR) är ett Nationellt Kvalitetsregister där alla nya primära fall av njurcancer hos kvinnor och män registreras. /…/ Metadataverktyget i RUT (Register Utiliser Tool) ger en strukturerad överblick över vilka data som finns i svenska register och biobanksprovsamlingar.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Registerforskning.se
(2024-12-16)

Lunchwebbinarium 15 januari 2025: Regionala behandlingsskillnader för korsett och botuliunumtoxinbehandling i Sverige – resultat av enkätundersökning

”Ett syfte med Nationella kvalitetsregister är att skapa en jämlik vård så att personer erbjuds och får lika god uppföljning och behandling oavsett var man bor i landet. Vi har i CPUP (Uppföljningsprogram för Cerebral Pares) sett stora regionala skillnader för flera olika behandlingsmetoder. Skillnaderna har kvarstått oförändrade i flera år. Vi genomförde därför våren 2024 en enkätundersökning för att kartlägga orsaker till skillnader vad gäller behandling med spinal ortos (korsett) och botulinumtoxinbehandling. Resultaten av undersökningen presenterades vid CPUP-dagarna i höstas. Vid detta webbinar presenteras resultatet igen. Det finns mycket tid för frågor och diskussion efter presentationen.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Uppföljningsprogram för Cerebral Pares
(2024-12-16)

Ny avhandling på Rikshöftdata

”Katarina Greve, Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge. Hip Fractures in an Aging Population: Clinical and Epidemiological Aspects.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Nationellt kvalitetsregister för höftfraktur
(2024-12-16)

147 ”röda” områden identifierade i ny geomapping

”För att öka träffsäkerheten i insatser som kan förbättra deltagandet i screeningprogrammet mot livmoderhalscancer har en omfattande geomapping genomförts. /…/ Studien analyserar täckningsgrad för gynekologisk cellprovtagning och lyfter fram geografiska och socioekonomiska skillnader. I en nästa studiefas planeras en kompletterande analys av kallelser som ska ge svar om motsvarande skillnader i deltagande i screeningprogrammet, det vill säga följsamhet. /…/ Följande personer har på olika sätt bidragit till studien/analysen: Joakim Dillner, registerhållare och styrgruppsordförande för Nationella Kvalitetsregistret för Cervixcancerprevention (NKCx) samt professor vid Karolinska Institutet /…/”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Regionala cancercentrum i samverkan
(2024-12-17)

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!

”Vi vill rikta ett stort tack för ett fantastiskt fint samarbete och engagemang till er alla som bidragit i HAKIR (Handkirurgiskt kvalitetsregister)-arbetet under 2024! Tillsammans fortsätter vi att utveckla och förbättra den handkirurgiska vården i Sverige!”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Handkirurgiskt kvalitetsregister
(2024-12-17)

Hjärtsvikt är en skitdiagnos

”Den ojämlika hjärtsjukvården i Sverige drabbar patienter hårt. En av dem som insjuknat är läkaren Elsa Ask. Nu arbetar hon för att öka tillgängligheten till ultraljud för diagnostik och en mer jämlik hjärtsjukvård. /…/ Hon har under sin karriär arbetat som specialist i neurologi och rehabiliteringsmedicin i Lund och Jönköping. Nu är hon 85 år och sedan flera år pensionerad från sitt kliniska arbete. Hon är dock fortfarande engagerad i frågor om att utveckla vården och ta vara på patientperspektivet. Elsa sitter i nationella styrgruppen för kvalitetsregistret Senior alert och är en flitig krönikör.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Sjukhusläkaren
(2024-12-19)

 

Klicka här för att komma till föregående periods artikeltips.

Vill du få artikeltipsen direkt i din mailkorg? Hör av dig till richard.bjorkman@regionblekinge.se.