Varannan vecka presenteras tips på artiklar kopplade till Registercentrum Syds register, kansliet för nationella kvalitetsregister, andra registercentrum samt nationell media.
Nedan följer tipsen gällande de senaste veckorna.
Smärta efter hjärtinfarkt – en ökad risk för död
”Långvarig smärta kan öka risken för att dö de närmaste åren efter en hjärtinfarkt. Det visar en studie av forskare vid Högskolan Dalarna, Region Dalarna och Uppsala universitet. /…/ Studien finansieras av bland annat Svenska Försäkringsföreningen och har genomförts i samarbete med Uppsala universitet och med data från kvalitetsregistret SWEDEHEART. – Det finns ett stort värde i våra stora svenska kvalitetsregister, bland annat SWEDEHEART, där vårdpersonal lägger ner värdefullt registreringsarbete i det tysta för att internationellt uppmärksammad forskning ska kunna genomföras i Sverige, säger Lars Berglund och adjungerad professor i medicinsk vetenskap vid Högskolan Dalarna och associerad till Uppsala Universitet.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Högskolan Dalarna
(2023-08-17)
Vill se bättre uppföljning efter fetmakirurgi
”År 2022 genomgick nästan 5000 personer i Sverige fetmakirurgi. Det framgår av en årsrapport baserad på kvalitetsregistret Scandinavian obesity surgery registry. /…/ Syftet med fetmakirurgi är inte i första hand att personen ska bli av med kilon. I stället är operationen till för att minska de stora riskerna för diabetes typ II, högt blodtryck, cancer och hjärt-kärlsjukdom som följer med fetma. /…/ Direkt efter operationen såg de flera positiva förändringar. Bland annat ökade blodnivåerna av vissa hälsosamma fleromättade fetter. /…/ Men förbättringarna höll inte i sig. Redan ett år efter operationen var en del personer tillbaka på exakt samma nivå som före operationen. För andra var återgången långsammare. /…/ Forskarna bakom studien framhåller dock att fetmakirurgi trots allt även på sikt leder till en lägre vikt än före operationen för de flesta. De hoppas därför att deras forskningsresultat ska inspirera till en bättre uppföljning av patienterna efter operationen. Att vården i högre grad ska följa upp hur patienternas ämnesomsättning utvecklas med hjälp av provtagning. Då kan man märka tidigare om det är på väg åt fel håll igen.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Läkemedelsvärlden
(2023-08-21)
Trombolyssjuksköterskan Åsa Lundin – alltid redo inom fem minuter
”I Göteborg utförs all trombolysvård vid akut stroke på Sahlgrenska sjukhuset. /…/ ’Ju snabbare behandling, desto fler hjärnceller kan vi rädda’, säger Åsa Lundin, trombolyssjuksköterska på strokeavdelning 135. /…/ Statistik från kvalitetsregistret Riksstroke visar att Sahlgrenska Universitetssjukhuset är i toppklass och långt över riksgenomsnittet för behandling med trombolys inom 30 minuter vid akut stroke.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Sahlgrenskaliv
(2023-08-21)
Kvinnliga kirurger jobbade långsammare – men lyckades bättre
”Är manliga kirurger slarvigare än kvinnliga? Den frågan väcker ännu opublicerade fynd som presenteras på Kirurgveckan. I en registerbaserad studie tog kvinnliga kirurger längre tid på sig än sina manliga kollegor när de tog bort gallblåsor. Samtidigt var de manliga kirurgernas ingrepp oftare behäftade med komplikationer.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Läkartidningen
(2023-08-21)
Nya publikationer!
”Vi har glädjen att presentera ännu mer forskning på HAKIR (Handkirurgiskt kvalitetsregister)-data, följande tre artiklar har publicerats under sommaren:
- ’Patient Experiences after Open Trigger Finger Release in patients with type 1 and type 2 diabetes. A retrospective study using outcome measures.’ /…/ Frågeställningar var om de patientupplevda resultaten (PROM) vid behandling av trigger finger är likvärdiga för patienter med och utan diabetes samt om diabetiker genomgår fler operationer än icke-diabetiker. /…/
- ’Patient-reported outcome in Dupuytren’s disease treated with fasciectomy, collagenase or needle fasciotomy. A Swedish registry study.’ I denna studie har man analyserat patientrapporterade resultat från HAKIR för tre olika behandlingar av Dupuytrens kontraktur, kirurgi, nålfasciotomier samt kollagenasbehandling. /…/
- ’Benign nerve tumours in the upper limb: A registry‑based study of symptoms and surgical outcome.’ Syftet med denna studie var att uppskatta symptom före och efter kirurgisk behandling för benigna nervtumörer i övre extremiteten.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Handkirurgiskt kvalitetsregister
(2023-08-23)
Essä: Det rödgröna experimentet slår mot de sköraste patienterna
”I Region Stockholm lägger de rödgröna ner den bäst fungerande ätstörningsvården av ideologiska skäl. Det görs i strid både med patienternas vilja och med 30 års forskning och beprövad erfarenhet, skriver Stefan Stern. /…/ som ordförande i Mandometerklinikerna, Sveriges största kliniska verksamhet specialiserad på ätstörningar, tillsammans med grundarna professor Per Södersten och medicine doktor Cecilia Bergh, blir [jag] kallad till möte på Region Stockholm. /…/ Sedan budgetsaneringens dagar har långt över 2 000 patienter blivit friska från sina svåra ätstörningar. 75 procent av Mandos alla patienter, oavsett ätstörningsdiagnos eller ålder, blir symptomfria efter i genomsnitt 12 månader. Ett enastående utfall och resultat. /…/ budskapet från det nya rödgröna regionala styret i Stockholm till de KI (Karolinska Institutet)-baserade grundarna gick inte att ta miste på vid det nyss nämnda mötet. Där meddelades på 25 minuter att regionen omedelbart ville tvinga bort Mandometerklinikerna från den Nationellt Högspecialiserade Vården (NHV). /…/ Mando ska enligt det rödgröna beskedet bytas ut mot Stockholms barn- och ungdomspsykiatri, BUP, tillsammans med SCÄ (Stockholms centrum för ätstörningar). /…/ För den som följer media är BUP:s många problem ingen överraskning, inklusive den alltför höga dödligheten i väntan på relevant och effektiv behandling. Hur behandlingsresultaten vid den offentligdrivna kliniken på Södermalm ser ut saknades helt i handlingarna på psykiatriutskottet. Det finns helt enkelt inga redovisade tabeller från verksamheten. SCÄ har sedan 2019 i stort sett inte alls rapporterat in några utfallsdata till det nationella kvalitetsregistret för ätstörningar, RIKSÄT. /…/ Dessutom skickar de rödgröna i medierna fram en professor i psykologi som inte säger sig tro på Mandos redovisade behandlingsresultat. /…/ Vidare påstår professorn att registerstudier av utfallen i de nationella kvalitetsregistren saknar värde. SCÄ själva redovisar ju numera inga sådana resultat, och studierna som sedan tidigare finns på registerutfallen har hittills visat att Mandos metod är både bättre för patienterna och för skattebetalarna då varje friskriven patient i snitt sparat samhället 4 miljoner kronor. /…/ Ligger det verkligen i Socialstyrelsens intresse att en enskild region ska kunna mota bort en forskningstung unikt bra fungerande specialistvård som i dag är viktig för patienter i hela landet?”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Smedjan
(2023-08-24)
Helena Filipsson Nyström gästade riksdagen – för att uppmärksamma eftersatt kvinnosjukdom
”Närmare en halv miljon svenskar har hypotyreos, underfunktion i sköldkörteln. Fyra av fem drabbade är kvinnor och antalet fall bland unga kvinnor ökar. Trots det saknas både nationella riktlinjer, nationellt vårdprogram och ett nationellt kvalitetsregister. Den 15 juni deltog Helena Filipsson Nyström i ett riksdagsseminarium för att uppmana politikerna att agera.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Akademiliv
(2023-08-25)
Hösten 2023
Blandade nyheter från BPSD (Svenskt register för Beteendemässiga och Psykiska Symptom vid Demens) om status och kommande aktiviteter, bland annat webbinarium och mässor.
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Svenskt register för Beteendemässiga och Psykiska Symptom vid Demens
(2023-08-29)
Smärtvändning på omsorgsboende
”På Klintesväng har man arbetat med BPSD (Svenskt register för Beteendemässiga och Psykiska Symptom vid Demens)-registret sedan år 2019. En stor del av registerarbetet har haft fokus på att kartlägga och minska smärtproblematiken hos vårdtagarna. Ta gärna del av reportaget och det goda arbetet som genomförts i Borås /…/ I reportaget delar enheten med sig av hur de uppmärksammade sambandet mellan svår BPSD och smärta hos vårdtagarna och om hur de har implementerat registerarbetet på enheten.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Svenskt register för Beteendemässiga och Psykiska Symptom vid Demens
(2023-08-29)
Statistikdagen – om statistikens roll i en ny värld
”Statistikdagen fokuserar på statistikens roll i en ny värld. Vad kan statistik göra för skillnad? Har statistiken en framtid, och i så fall vilken, för vem och hur? Hur används statistik idag, i morgon och i framtiden – i Sverige och världen?”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Registerforskning.se
(2023-08-29)
Klicka här för att komma till föregående periods artikeltips.
Vill du få artikeltipsen direkt i din mailkorg? Hör av dig till richard.bjorkman@regionblekinge.se.