Varannan vecka presenteras tips på artiklar kopplade till Registercentrum Syds register, kansliet för nationella kvalitetsregister, andra registercentrum samt nationell media.
Nedan följer tipsen gällande de senaste veckorna.
Riktade insatser gav snabbare vård
”Idag väntar mer än en tredjedel av alla patienter längre än vårdgarantins gränser på planerad och specialiserad vård. För att fler ska få hjälp i tid har Socialstyrelsen och E-hälsomyndigheten gjort en rad insatser för att stötta regionerna, bland annat genom att ta fram nationell lägesbild. Riktade pilotinsatser har också genomförts inom tre olika vård- och behandlingsområden – insatser som bidragit till att 130 patienter fått vård snabbare. /…/ E-hälsomyndigheten har i samband med uppdraget utvecklat en ny digital tjänst som visar väntetider till operation över hela landet. Uppgifterna hämtas från två nationella kvalitetsregister: Svenskt Perioperativt Register och Nationella kataraktregistret. Tjänsten visar vårdgivare med kortare väntetider, och kan användas av regionala vårdlotsar eller annan personal som arbetar med nationell vårdförmedling.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Socialstyrelsen
(2025-06-19)
Smärta efter hjärtinfarkt ökar risken att dö i förtid
”Långvarig smärta ett år efter en hjärtinfarkt är kopplad till en kraftigt ökad risk att dö i förtid. Enligt en ny studie är smärta en lika viktig riskfaktor som rökning, övervikt och diabetes – något som ofta förbises i vården. /…/ Studien bygger på data från kvalitetsregistret SWEDEHEART och omfattar 98 400 patienter. Under uppföljningstiden på upp till 16 år registrerades nästan 15 000 dödsfall. Av patienterna rapporterade 43 procent att de hade måttlig eller svår smärta ett år efter infarkten.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Forskning.se
(2025-06-23)
Early blood-thinning treatment safe and effective for stroke patients
”En ny internationell meta-analys visar att tidig insättning av blodförtunnande läkemedel, så kallade DOAK (direktverkande perorala antikoagulantia), efter ischemisk stroke hos patienter med förmaksflimmer är säkrare och mer effektiv än senare insättning. Resultaten är baserade på individdata från fyra randomiserade kontrollerade studier – däribland en svensk studie (TIMING) genomförd i samarbete mellan kvalitetsregistret Riksstroke och Uppsala Clinical Research Center (UCR) – och innebär potentiellt nya riktlinjer för strokebehandling.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Uppsala Clinical Research Centre
(2025-06-23)
Projektet i mål – nu börjar arbetet med att förverkliga en regiongemensam strategi för vårddata
”Efter tio månaders arbete har projektet ’Regiongemensam hantering av vårddata’ avslutats. I sin slutrapport föreslår projektet att Sveriges regioner tillsammans etablerar ett nationellt kompetenscentrum och en gemensam lösning, en datahubb, för att tillgängliggöra vårddata. Syftet är att möjliggöra för regionerna att ha tillgång till och nytta av den data de själva rapporterar, att kunna förädla, analysera och använda data för verksamhetsutveckling samt få nya möjligheter till uppföljning och jämförelser.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Kunskapsstyrning hälso- och sjukvård
(2025-06-26)
Automatisering utvecklar informationsförsörjningen till nationella kvalitetsregister
”Årsrapporten för 2024 om automatiserad informationsförsörjning till nationella kvalitetsregister (NKR) visar framsteg och effekter som har uppnåtts under året. De markerar en betydande förbättring i hur vårdinformation hanteras och rapporteras, vilket i sin tur påverkar både vårdpersonal och patienter positivt. En påtaglig förbättring är effektivare registrering. Automatiseringen har lett till tydlig minskning av den tid som krävs för att registrera data. Till exempel har registreringstiden för RiksSvikt (Nationellt hjärtsviktsregister) minskat från 15 till sju minuter per patient, vilket sparar cirka 682 timmar årligen.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Kunskapsstyrning hälso- och sjukvård
(2025-06-27)
Att driva svenskt njurregister i en orolig tid
”Svenskt njurregister har funnits som sammanhållet register sedan 2007 men redan långt dessförinnan fanns flera mindre register, startade av kollegor som tidigt förstod vikten av att kunna påvisa trender och tecken i stora datakällor för att utvärdera behandlingar, driva utveckling inom specifika områden och förbättra kvaliteten på den sjukvård vi levererar. /…/ Senaste åren har dock bjudit på stora utmaningar, både ekonomiskt och praktiskt. De ekonomiska ramarna har krympt samtidigt som kraven på att leverera bara ökar. /…/ Önskemålen från NPO (nationellt programområde) om specifika data och uppföljning av utvalda områden kommer dock inte med ekonomiska medel utan måste tas från den ordinarie driften, något som inte alltid är möjligt. Registret måste tyvärr åter ta ut avgift av deltagande enheter och vi har också slimmat vår organisation maximalt för att spara pengar. /…/ Flera register är oroade över sin framtid. Min, och övriga styrgruppens förhoppning, är trots allt att SNR (Svenskt njurregister) ska gå starkt ur dessa orostider.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Dialäsen
(2025-06-28)
Almedalsveckan 2025
”Veckan som gick tillbringade vi från BPSD (Beteendemässiga och Psykiska Symptom vid Demens)-registrets kansli (Moa, Carina, Karin och Maggie) samt ett par av våra styrgruppsmedlemmar (Linda från Eskilstuna, Kimmo från Köping och Johan från Luleå) i Visby. På plats fanns också Maria Cavalli, styrgruppsmedlem. Vi deltog under Almedalsveckan med en mötesplats dit vi välkomnade många besökare.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Svenskt register för Beteendemässiga och Psykiska Symptom vid Demens
(2025-06-30)
Sommarhälsning till alla medarbetare, RCC:s styrgrupp och andra samarbetspartners
”Inför sommarens ledigheter vill verksamhetschef Johan Ahlgren rikta en hälsning till alla medarbetare och samarbetspartners inom RCC (Regionala cancercentrum) och RBC (Regionalt biobankcentrum) Mellansverige – med några reflektioner kring året som gått och vad vi har framför oss. /…/ Om ni inte redan tittat i rapporten Cancer i Sverige 2025 – insjuknande och dödlighet 1970–2023 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som Socialstyrelsen publicerade i februari 2025 så är det dags att göra det! Data från Cancerregistret och Dödsorsaksregistret visar att för ett flertal av de vanliga cancerformerna i Sverige har dödligheten gått ner de senaste decennierna. Det gäller till exempel prostata-, bröst- och kolorektalcancer. Men även njurcellscancer och äggstockscancer.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Regionala cancercentrum i samverkan
(2025-07-03)
Uppsala län har Sveriges bästa tandhälsa bland barn och unga
”Uppsala län toppar Socialstyrelsens färska statistik över barns tandhälsa. I fyra av fem åldersgrupper ligger länet på första plats och för treåringar näst bäst i landet. Totalt är 84,1 procent av barnen som går hos Folktandvården kariesfria, att jämföra med rikssnittet på 80 procent. /…/ Faktaunderlag /…/ Socialstyrelsens rapport ’Karies bland barn och ungdomar 2024’ /…/ Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit /…/”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Region Uppsala
(2025-07-03)
Region Stockholm förlänger avtal med Ersta sjukhus
”I veckan fattade hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Stockholm beslut om att förlänga Ersta sjukhus avtal om att bedriva öppen- och slutenvård inom internmedicin och kirurgi. Vården som avtalet omfattar gäller främst uppdrag inom gastroenterologi/kirurgi men även endokrinologi och kardiologi. /…/ – Vi är både stolta och glada över att ha fått ett förnyat förtroende från Region Stockholm. Vi har goda resultat i samtliga åtta kvalitetsregister och bättre tillgänglighet än genomsnittet i regionen, det är fantastiskt, säger sjukhusdirektör Sara Lindholm Larsson.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Ersta diakoni
(2025-07-03)
Cancerscreening för personer med nytt juridiskt kön bygger på individens eget initiativ
”Personer som byter från kvinnligt till manligt juridiskt kön blir inte längre kallade till mammografi. De har fortfarande rätt att delta i screeningen men det finns juridiska hinder för att skicka kallelser. Här reder vi ut vad som gäller. /…/ Det är inte tillåtet att ha register över personer som har bytt juridiskt kön. Det innebär att det inte går att lägga till dem på listorna, oavsett om IT-systemen har funktionalitet för det eller inte. I stället måste individen själv ta kontakt med vården för att få remiss till screening. /…/ En möjlig lösning för screeningen vore att skapa ett så kallat Opt-In-register där individen kunde ge sin tillåtelse till att få screeningkallelser. Det skulle innebära att den som byter juridiskt kön bara behövde söka upp vården en gång för att sedan kunna delta i screening regelbundet. Regionala cancercentrum deltar i ett EU-projekt som kommer att testa detta.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Regionala cancercentrum i samverkan
(2025-07-04)
Rapport från SwedeAmps användarmöte 2025
”Fullsatt lokal, engagerade deltagare och viktiga insikter – vilket användarmöte vi fick under ISPO (The International Society for Prosthetics and Orthotics) World Congress i Stockholm! /…/ Vi hade räknat med ett 40-tal deltagare, men lokalen fylldes snabbt till maxkapacitet (och lite till!). Det värmer att så många är intresserade av hur vårt kvalitetsregister används för att förbättra amputationsvården i Sverige.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Amputations- och protesregister för nedre extremiteten
(2025-07-07)
God prognos för män med prostatacancer som behandlas enligt riktlinjer
”Överlevnaden för de flesta män med prostatacancer som får behandling enligt moderna riktlinjer är god och majoriteten av drabbade män dör av andra orsaker än av cancer. Det visar en studie från Uppsala universitet publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften Journal of the National Comprehensive Cancer Network. /…/ Med hjälp av data i PCBaSe som innehåller information från Nationella prostatacancerregistret (NPCR) och andra hälsodataregister om cancerns egenskaper, behandling och förväntad överlevnad undersöktes överlevnaden efter rekommenderad behandling.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Nationella prostatacancerregistret
(2025-07-11)
”Nationellt register avgörande om kvaliteten på hvb-hem ska säkras”
”En utfasning av privata hvb (hem för vård eller boende)-hem är inte lösningen på ungdomskriminaliteten. Det som behövs är ett nationellt kvalitetsregister som kan användas för att utvärdera vårdens resultat – oavsett driftsform, skriver Sandra Pilemalm, gruppledare för Liberalerna i Lomma-Bjärred.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Dagens Samhälle
(2025-07-14)
Kortare kötid för att få ut hälsoregisterdata från myndighet
”Lång väntan på att få ut hälsoregisterdata har länge väckt frustration bland många medicinska forskare. Förra året gav regeringen Socialstyrelsen i uppdrag att få till en snabbare, enklare och säkrare process. Nu har myndigheten lyckats korta kötiderna – men målet är att det ska ta max tre månader.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Läkartidningen
(2025-07-15)
Norrländska hjärtfonden stöder Therese Andersson och hennes jobb med SNKR, ett svenskt nationellt kvalitetsregister över ärftliga hjärt-kärlsjukdomar för att förhindra plötslig hjärtdöd
”Therese Andersson /…/ har fått 200 000 kr i stöd från Norrländska hjärtfonden. Therese jobbar på Centrum för kardiovaskulär genetik och Hjärtcentrum på Norrlands universitetssjukhus. Det aktuella projektet syftar till att skapa ett nationellt kvalitetsregister över ärftliga hjärtkärlsjukdomar, vilket inte finns idag. /…/ Efter flera års diskussioner i ett svenskt kardiogenetisk nätverket om att etablera ett gemensamt svenskt nationellt kardiogenetiskt kvalitetsregister (SNKR), bestämdes att verka för ett register i Umeå /…/ Registret utvecklas i nära samarbete mellan Registercentrum Norr och läkare i olika diagnosarbetsgrupper inom SNKR.”
Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Norrländska hjärtfonden
(Okänt exakt datum)
På grund av semester kommer det vecka 26–32 endast komma denna omgången artikeltips. Tipsen är åter tillbaka i normal frekvens från och med vecka 33.
Klicka här för att komma till föregående periods artikeltips.
Vill du få artikeltipsen direkt i din mailkorg? Hör av dig till richard.bjorkman@regionblekinge.se.