Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av RC SYD:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Gå direkt till textinnehållet
15 augusti 2024

Artikeltips 2 augusti till 15 augusti

 

Varannan vecka presenteras tips på artiklar kopplade till Registercentrum Syds register, kansliet för nationella kvalitetsregister, andra registercentrum samt nationell media.

Nedan följer tipsen gällande de senaste veckorna.

 

Hälsorelaterad livskvalitet vid inflammatorisk tarmsjukdom

”Inflammationsfrihet är ett viktigt behandlingsmål, eftersom det minskar risken för skov och komplikationer. God hälsorelaterad livskvalitet /…/ förutsätter dock att vården tillsammans med patienterna och deras närstående uppmärksammar fler faktorer av betydelse än sjukdomsfenotyp, klinisk remission och endoskopisk inflammationsfrihet. /…/ IBD (inflammatory bowel disease)-patienter [upplever] sämre hälsorelaterad livskvalitet även om de är symptomfria. Under de senaste två decennierna har därför mätning av hälsorelaterad livskvalitet vid IBD blivit en integrerad del såväl i kliniska prövningar som i uppföljningen av patienter i rutinsjukvård. I det svenska kvalitetsregistret för IBD, Swibreg, ingår sedan snart tio år ett validerat sjukdomsspecifikt formulär för hälsorelaterad livskvalitet, Short health scale (SHS), vilket också översatts och använts i ett flertal utländska studier. SHS består av fyra frågor som mäter var sin dimension av hälsorelaterad livskvalitet: symptom, social funktion, sjukdomsrelaterad oro och välbefinnande.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Läkartidningen
(2024-08-07)

Säkert att operera bort äggledare vid sterilisering

”Kvinnor vars äggledare tas bort vid sterilisering via titthål får bara marginellt fler kirurgiska komplikationer än om äggledare klipps av, visar en studie. Att operera bort äggledare är en säker metod som kan skydda mot framtida äggstockscancer. /…/ Bakom studien står forskare vid Göteborgs och Umeå universitet, i samarbete med Nationella kvalitetsregistret inom gynekologisk kirurgi, GynOp. Studien har därmed en bred bas med deltagare från en majoritet av landets opererande gynekologiska kliniker.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Göteborgs universitet
(2024-08-12)

Ingen talar om svälten i Sverige

”Parallellt med fetmaepidemin pågår en tyst epidemi av undernäring. I Sverige riskerar nästan 60 procent av alla som bor på äldreboenden att bli undernärda, enligt en riskbedömning från kvalitetsregistret Senior Alert. Värst är det för äldre människor som är inlagda på sjukhus och andra vårdinrättningar. Där är varannan patient undernärd, enligt ny svensk forskning. Trots att problemet är utbrett och lidandet stort går det under radarn. Undernäring kallas ’the silent killer’, som till skillnad från hjärtinfarkt eller stroke är en sjukdom som kommer smygande. /…/ Trots att det sedan två år tillbaka är lag på att äldreomsorgen ska arbeta aktivt mot undernäring råder det stor brist på expertkunskap i kommunerna. Åtta av tio svenska kommuner saknar anställda dietister.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Expressen
(2024-08-12)

Lovande behandlingsmetod mot ändtarmscancer bekräftas i stor studie

”En ny behandlingsmetod för lokalt avancerad ändtarmscancer visar goda resultat genom att operation ibland kan undvikas helt. Dessutom minskar risken för återfall. Metoden har i en omfattande studie gjord vid Uppsala universitet och publicerad i eClinMedicine, bekräftats vara effektiv. /…/ Ett stort antal läkare, forskare och forskningssjuksköterskor har bidragit till studien. Data om patienterna har hos många patienter samlats in via kvalitetsregistret för tjock- och ändtarmscancer (SCRCR) och omfattar 461 personer.”

Klicka här för att komma till artikeln i sin helhet.
Källa: Uppsala universitet
(2024-08-14)

 

Klicka här för att komma till föregående periods artikeltips.

Vill du få artikeltipsen direkt i din mailkorg? Hör av dig till richard.bjorkman@regionblekinge.se.

Share