Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av RC SYD:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Gå direkt till textinnehållet
13 september 2018

Artikeltips 30 augusti till 13 september

 

Varannan vecka presenteras tips på artiklar kopplade till RC Syds register, kansliet, andra registercentrum samt nationell media.

Nedan följer artikeltipsen gällande de senaste två veckorna:

 

https://www.life-time.se/framtidens-medicin/partierna-overens–primarvarden-ska-byggas-ut
”Partierna överens – primärvården ska byggas ut /…/ Patienter måste få tillgång till kvalitetsregister, liksom Life Science-sektorn eftersom det är där mycket utveckling sker, sade Lina Nordquist (L).”
(2018-08-30)

http://cpup.se/kylbehandling-av-nyfodda-minskar-hjarnskadan-vid-cp
”Kylbehandling av nyfödda med svår syrebrist vid förlossningen infördes som rutin i Sverige 2007, eftersom chansen att överleva ökar enligt vetenskapliga studier. I en ny artikel i Läkartidningen visar vi med hjälp av CPUP-data att barn med CP som kylbehandlats oftare får en bättre motorisk funktion än jämförelsegruppen med CP som inte fått kylbehandling /…/”
(2018-08-31)

https://www.svd.se/fler-dor-nar-de-slutar-anvanda-andningshjalp
”Många slutar att använda så kallad CPAP-behandling för att få hjälp med svår sömnapné. Det kan vara ödesdigert – dödligheten är större för dem som slutar använda andningshjälpen. /…/ Forskarna har granskat uppgifter i ett nationellt kvalitetsregister med nästan 17 000 patienter med sömnapné.”
(2018-09-02)

https://www.svd.se/fel-att-kapa-anslagen-till-vardens-kvalitetsregister
”De senaste två åren har staten kraftigt minskat stödet till kvalitetsregister och därmed till stor del avsagt sig det nationella ansvaret för vårdens kvalitet och utveckling. Det är dags att staten åter tar ansvar för den långsiktiga finansieringen, skriver 73 representanter för svenska medicinska kvalitetsregister.”
(2018-09-04)

https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2018/09/04/mer-byrakrati-leder-ingen-vart
”Vårt forskningslöfte står fast: Vi ska knyta forskningen närmare patienten genom hela vårdkedjan och minska byråkratin, skriver fyra företrädare för Alliansen i en debattreplik. /…/ De register och databanker som vi i Sverige har tillgång till i form av exempelvis biobanker, kvalitetsregister och journalsystem ger oss förutsättningarna att bedriva klinisk forskning som är få länder förunnande.”
(2018-09-04)

https://registercentrum.se/nyheter/vill-du-bli-var-nya-utvecklingsledare
”Registercentrum Västra Götaland söker nu ytterligare en utvecklingsledare. Uppgiften är primärt att hålla kontakt med anslutna kvalitetsregister och projektleda deras utveckling. Vi söker en person med hög kompetens i projektledning. Sista ansökningsdag är 21 september.”
(2018-09-06)

http://qrcstockholm.se/news/24-nya-forbattringscoacher-pa-hostens-kurs
”Nu startar en ny omgång av kursen Förbättringsarbete med stöd av kvalitetsregister. Tisdagen den 4 september deltog de blivande förbättringscoacherna i en uppstartsträff tillsammans med sina chefer.”
(2018-09-12)

https://registercentrum.se/nyheter/ny-studie-visar-riskfaktorer-foer-sjaelvmord-vid-bipolaer-sjukdom
”En ny studie med data från kvalitetsregistret BipoläR pekar ut riskfaktorer för självmord bland patienter med bipolär sjukdom.”
(2018-09-13)

https://www.cancercentrum.se/syd/om-oss/nyhetsarkiv/2018/september/professor-lisa-ryden-utses-till-verksamhetschef-for-regionalt-cancercentrum-syd
”Den 1 september tillträdde professor och överläkare i kirurgi Lisa Rydén som verksamhetschef för Regionalt cancercentrum syd.”
(2019-09-13)

Klicka här för att komma till föregående periods artikeltips.

Vill du få artikeltipsen direkt i din mailkorg? Hör av dig till richard.bjorkman@ltblekinge.se.

Share