Årets första styrgruppsmöte avlöpte 8/1 via Skype. Det var mycket att sammanfatta från 2018 och att påbörja inför arbetsåret 2019.
Från mötet kan bl.a. berättas:
2018-12-12 fick vi besked från SKL att SKRS beviljats tilldelning till Certifieringsnivå 3.
SKRS; Svenskt Kvalitetsregister för Rehabilitering vid Synnedsättning tilldelas 300 000 kronor för 2019, vilket är hälften av de medel som förväntas kunna tilldelas registret för nästa år. De förväntade resterande medlen kan beslutas om och betalas ut så snart överenskommelse om stöd till nationella Kvalitetsregister 2019 ingåtts.
Motivering:
SKRS; Svenskt Kvalitetsregister för Rehabilitering vid Synnedsättning har haft anslag som Nationellt Kvalitetsregister i 6 år. Jämfört med föregående år har antalet anslutna enheter och rapporteringar till registret ökat markant. Täckningsgraden är oklar eftersom målgruppen för registret inte finns beskriven. Registret behöver fortsatt framförallt prioritera ökad rapportering till registret för att fortsatt kunna utvärdera relevansen i det indikatorpaket som tagits fram. Registret har ännu inte kunnat redovisa någon forskningsaktivitet.
Att bättre definiera målgrupp och täckningsgraden är alltså något vi behöver jobba vidare med.
Vad det gäller forskningen kan vi berätta att;
SKRS nu är med i projektansökan om forskning om vinster med rehabilitering
Forskare vid Linnéuniversitetet har tillsammans med Synskadades Riksförbund och SKRS ansökt om projektmedel för forskning kring rehabilitering för personer med synnedsättning. Ansökan gjordes i november 2018 i samband med en särskild utlysning från Forte – Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd. Arbetsnamnet för projektet är ”Personcentrerad och allsidig rehabilitering för personer med synnedsättningar i Sverige: Mätning av fördelarna för hälsa, ekonomi och samhälle.”
Huvudansvarig forskare är Antonio Filipe Teixeira Macedo vid avdelningen för medicin och optometri vid Linnéuniversitetet. Besked om medel väntas ges i april 2019 och en eventuell projektstart kan i så fall ske andra halvåret 2019.
Projektet är tänkt att dels använda redan befintlig data, men också hitta metoder och instrument att utvärdera ekonomiska och sociala effekter med en god rehabilitering och generera bättre kunskaper om tidiga förebyggande åtgärder för att stödja personer med synnedsättning.
Mikael Ståhl, utredare/handläggare, Synskadades Riksförbund Tfn: 08-39 92 91
Arbetet med gemensamma KVÅ koder, definitioner och vad de står för konkret inom synrehabiliteringsarbete fortgår, nästa gång frågan tas upp är på nästa styrgruppsmöte 5/2.
Synenheten i Stockholm kommer att hjälpa oss att utvärdera befintlig manual och utbildningsfilmer som ligger på hemsidan.
Patientinformationen på hemsidan (både i svartskrift och i tal) kommer att uppdateras med anledning av GDPR.
2019 års kommande möten är planerade till:
5/2 Styrgruppsmöte
6/3 Styrgruppsmöte (via Skype)
3/4 Styrgruppsmöte (via Skype)
9/5 Styrgruppsmöte
27-28/8 Styrgruppsmöte
25/9 Styrgruppsmöte (via Skype)
16/10 SKRS 4:e Användarmöte
18/11 Styrgruppsmöte (via Skype)
9/12 Styrgruppsmöte (via Skype)
Efter varje möte kommer en sammanfattning läggas här under `NYHETER´
Men nu var det slut för den här gången.
Styrgruppen / Ann-Charlotte (Lotta) Edman