Indikatorer och täckningsgrad
Indikatorer
Vitalparametrar
Alla patienter inom ambulanssjukvården prioriteras efter genomförd undersökning med ledning av vitalparametrar, sjukhistoria, symptom och sjukdomstecken. Vitalparametrarna utgörs av andningsfrekvens, syresättning i blodet (Saturation O2), blodtryck, hjärtfrekvens, medvetandegrad och kroppstemperatur. Sjukhistoria, symptom och sjukdomstecken bedöms enskilt och fångar allvarligt sjuka patienter med normala vitalparametrar.
Ett resultatmått utgörs av andelen patienter inom ambulanssjukvården på vilka alla sex vitalparametrar är undersökta.
EKG (elektrokardiografi)
På alla patienter som vårdas med bröstsmärta, andningsbesvär och buksmärta ska ett diagnostiskt EKG utföras och bedömas enligt de nationella riktlinjer som finns.
Resultatmått är andelen patienter utav samtliga som bedömts ha misstänkt hjärtinfarkt där ett diagnostiskt EKG är utfört och bedömt.
Smärtbedömning
På alla patienter med smärta skall en smärtskattning göras enligt nationell standard VAS (visuell analog skala)/NRS (numerisk skala) 0–10 där 0 är ingen smärta och 10 är outhärdlig smärta. Patienter med smärta över 3 enligt VAS/NRS skall erhålla korrekt smärtlindring och effekten av given smärtlindring skall följas med upprepade bedömningar.
Resultatmått är andelen patienter där
- smärtskattning gjorts vid första bedömning
- smärtskattning gjorts efter eventuell behandling
- korrekt smärtlindring utförts (definierat som VAS/NRS <3 vid avlämning).
Täckningsgrad
Definitionen av täckningsgrad inom Ambulansregistret är ambulansuppdrag med koppling till patient enligt inklusionskriterier/registrerade ambulansuppdrag. Alla primäruppdrag oavsett ålder ska registreras i Ambulansregistret. Styrgruppen avser dock att inte analysera barndata (<18 år) i inledningsskedet.
Alla ambulansuppdrag och patientjournaler registreras digitalt. Dessa data kommer att kopplas ihop med registret och täckningsgraden kommer att utgöra 100 % för de verksamheter som deltar i registret. Ambitionen är att registret ska hämta data med automatik från varje region fortlöpande för att medge återkoppling i realtid.
Från och med år 2020 lämnar samtliga regioner data till AmbuReg.
Publicerad: 15 juli 2021Senast uppdaterad: 25 oktober 2022