De flesta som transporteras till sjukhus i ambulans är inte allvarligt skadade. Samtidigt bedöms en fjärdedel av alla allvarligt skadade patienter som lågprioriterade av ambulanssjukvården. Det visar en forskningsstudie som för första gången någonsin använder data från AmbuReg (Nationellt kvalitetsregister för ambulanssjukvård).
I en nyligen publicerad vetenskaplig artikel har deltagare från AmbuReg och medförfattarna matchat data från SweTrau (Svenska traumaregistret) med AmbuReg, som samlar information från samtliga ambulansuppdrag i Sverige. Det är första gången som data från AmbuReg används i en forskningsstudie.
Resultaten från datainsamlingen visar bland annat att relativt få patienter som transporterats till sjukhus varit riktigt allvarligt skadade och att risken för svåra funktionshinder eller död varit ganska låg. Samtidigt kunde ses att ungefär en fjärdedel med allvarliga skador bedömdes som lågprioriterade av ambulanssjukvården.
Studien har gjorts inom ramen för ett svenskt-norskt EU-projekt, KonTiki, där unika data samlats in som ska öka kunskapen och användas för att utveckla AI-baserade beslutsstöd för ambulanspersonal när personer drabbas av trauma, till exempel vid fall i hemmet eller trafikskador.
Projektet leds av Högskolan i Borås och Høgskolen i Østfold och involverar även aktörer som PICTA (Prehospital ICT Arena).
Artikel hos Högskolan i Borås
Högskolan i Borås har skrivit en längre artikel om studien och dess resultat.
Klicka här för att komma till artikeln.
Radioinslag hos P4 Sjuhärad
Sveriges Radio P4 Sjuhärad har också uppmärksammat studien och intervjuade AmbuRegs Glenn Larsson i programmet Eftermiddag.
Klicka här för att komma till radioinslaget.
Intervjun med Glenn börjar börjar vid tiden 46:07 i klippet.