Bakgrund och syfte

Bakgrund

Årligen görs cirka 3000 amputationer på nedre extremiteten i Sverige. Av dessa är cirka 35 % genom knäleden eller högre, cirka 40 % på underbenet och cirka 25 % nedanför eller genom fotleden.

Orsakerna till amputation är

  • diabetes med eller utan kärlsjukdom (nästan 50 % av fallen)
  • perifer kärlsjukdom utan diabetes (knappt 40 % av fallen)
  • övriga diagnoser, till exempel trauma, tumör eller missbildningar (cirka 15 % av fallen).

Indikationerna för amputation är relativt enhetliga i den svenska sjukvården, men kan tillämpas mycket olika och amputationsnivåerna, även på samma indikation, varierar mellan olika sjukhus på ett oacceptabelt sätt. Djupare analys av detta har tidigare inte varit möjlig.
Amputationsnivån har förändrats från proximal nivå till allt fler distala amputationer, men stora lokala skillnader finns både nationellt och internationellt.
Det finns endast ett fåtal lokala studier som beskriver protesförsörjning och rehabilitering. Riktlinjer saknas för såväl indikation och val av nivå som för optimal protesförsörjning och rehabilitering.

Arbetet med att starta ett register för amputation, protesförsörjning och rehabilitering startades 2008 av Bengt Söderberg och finansierades av Skandinaviska Ortopedtekniska Laboratoriet. När Sveriges Kommuner och Regioner 2011 godkände registret, då med namnet SwedeAmp, som ett nationellt kvalitetsregister gick finansieringen över i statlig regi.

Syfte

Registret har ett tydligt multidisciplinärt fokus och ger möjlighet till förbättringsarbete både inom och mellan olika vårdteam. Under 2019 etablerade styrgruppen för SwedeAmp en arbetsgrupp för att ta fram nationella riktlinjer för amputationer i syfte att förbättra och göra vården mer jämlik.

Som med alla register blir kvaliteten på den information man kan få ut beroende av hur många som registrerar. Styrgruppen vill uppmana alla yrkesgrupper, från ortopeden som amputerar till ortopedingenjören som tillverkar och provar ut protesen till fysioterapeuten som hjälper patienten att träna, att registrera i SwedeAmp. Vi kan på detta sätt se till att alla patienter får så bra vård som möjligt.
Alla amputationer registreras, man behöver inte på förhand ha bestämt om det blir protes eller ej. Vem som blir protesgångare är också en av de faktorer som sedan kan analyseras med hjälp av registerdata.

Publicerad: 12 augusti 2024
Senast uppdaterad: 5 september 2024