Bakgrund och syfte

Bakgrund

Svenska Cornearegistret startade 1996 och är sedan september 2006 webbaserat. I Sverige fanns tidigare ingen systematiserad uppföljning av resultaten och i de register som finns internationellt har man i allmänhet mest fokuserat på transplantatets överlevnad och inte så mycket på funktionen. Då det är en relativt resurskrävande verksamhet (transplantat, lång uppföljning) och lång rehabilitering för patienten är det särskilt viktigt att ha de rätta indikationerna för operation och att kunna informera patienten om vad man kan förvänta sig. Cirka hälften av de patienter som genomgår hornhinnetransplantation är i arbetsför ålder.

I Sverige utförs cirka 650 hornhinnetransplantationer årligen. Huvudsyftet med en hornhinnetransplantation är att förbättra synkvaliteten, men i vissa fall är orsaken smärtlindring eller mer sällan bulbbevarande.

Syfte

Registrets syfte är att skapa ett verktyg för kvalitetskontroll. I registret registreras data såsom diagnos, synskärpa, ålder och kön hos patienter som ska genomgå hornhinnetransplantation. Vid en uppföljning två år efter transplantationen (när man räknar med att ögat är relativt stabilt och läkningsprocessen är avslutad) registreras resultatet i form av synskärpa, huruvida transplantatet fungerar, samt eventuella komplikationer. Då det finns en stor mängd faktorer, kända och okända, som påverkar resultatet och nyttan för patienten efter en hornhinnetransplantation har det framstått som särskilt viktigt att ha en vetenskaplig uppföljning. Nya tekniker och operationsmetoder, exempelvis lamellär transplantation (byte av endast den sjuka delen av hornhinnan) gör att det blir allt viktigare med en kvalitetskontroll.

Publicerad: 19 december 2023
Senast uppdaterad: 19 december 2023