Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av RC SYD:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Gå direkt till textinnehållet
16 december 2020

Från användardag till SKRS-dag

 

I tidningen Nya Synvärlden publicerades nyligen en artikel om status för SKRS (Svenskt Kvalitetsregister för Rehabilitering vid Synnedsättning) och årets användardag som i år bytt namn från användardag till SKRS-dag. Nedan följer texten från artikeln.

Medlemmar i Svenskt Kvalitetsregister för Rehabilitering vid Synnedsättning (SKRS) har träffats i samband med SKRS-dag. Det är femte året i rad vi arrangerar denna dag. Från och med i år har vi bytt namn från användardag till SKRS-dag. Innehåll har samma syfte och mål, men namnet är mer kärnfullt. I år träffades vi digitalt via Teams. Totalt med kontaktpersoner, chefer och styrgrupp var vi 51 deltagare. Tekniken fungerade bra och var till stora delar med oss, så programmet kunde genomföras utan problem.

Vi i styrgruppen vill gärna presentera oss och även berätta om en del som stod på agendan och vad vi har på gång. Styrgruppen ska vara representativ för synverksamheterna i Sverige, där verksamheternas olika funktioner är representerade, samt att det också finns en koppling till vetenskap/forskning och att det finns en samverkan med brukarorganisationen.

Medlemmar i styrgruppen är följande:

Sara Andersson, enhetschef/optiker, Västra Götalandsregionen
Eva Karlström, enhetschef, Stockholm
Anna-Karin Öhman, verksamhetsutvecklare, Region Västerbotten
Ann-Charlotte Edman, synpedagog, Region Halland
Emelie Lombard, kurator/verksamhetsutvecklare, Region Skåne
Susanne Albrecht, RC Syd
Jeanette Källstrand, Högskolan Halmstad
Mikael Ståhl, SRF
Fanny Petersson, registerhållare/verksamhetschef, Region Halland

En redovisning av årsrapport 2019 gjordes av Susanne Albrecht, RC Syd och Fanny Petersson, registerhållare.

– Förra året fick vi frågan om vad man skulle kunna göra för att täckningsgraden skulle kunna öka. En utmaning i en del regioner var hur registrering skulle kunna ske utifrån egen vårdbegäran. Detta har synverksamheterna arbetat med och sammantaget upplevs det som om vi är på rätt väg. Region Blekinge är en av synverksamheterna som framgångsrikt arbetar med täckningsgraden. Peter Henriksson från Region Blekinge delade med sig av om hur de arbetar, säger Fanny Petersson.

Andra frågor som också varit aktuella och som registret också kommit ett steg vidare med är hur SKRS arbetar med KVÅ (klassifikation av vårdåtgärder)-koder och med rehabiliteringsplaner. Nu har styrgruppen fattat beslut om hur detta kommer att se ut i SKRS-arbetet. Det kan säkert skilja sig en del mellan det som redovisas inom egna verksamheten, men det skapar också en tydlighet framåt.

Pilotprojekt inom SKRS som drivs inom Västra Götaland och Halland, som går ut på att mäta rehabiliteringens effekter, håller nu på att utvärderas. Enligt plan som är gjord ska detta vara klart till årsskiftet och då kunna redovisas inom registret till våren. Tidsplan för detta är i dagsläget inte klart.

SKRS har nu funnits i några år och data har fyllts på i modulen. Ett nästa steg kring att kunna arbeta aktivt med statistiken är att cheferna själva enkelt ska kunna göra det, en form av visualisering. Detta arbete är nu på gång och kommer att stå klart i slutet av 2020 eller i början av 2021.

Parallellt pågår arbete med att ta fram nationella vårdprocesser inom synområdet. Arbetet med det kan tillsammans med SKRS erbjuda synsverige en mer jämlik rehabilitering, oavsett var man bor i vårt land. Redan till 2021 kommer en del av vårdprocesserna att implementeras.

– Avslutningsvis vill jag i min roll som registerhållare tacka för allt engagemang och arbete med att registrera och utveckla SKRS-arbetet på hemmaplan. Jag tänker att det under 2021 kommer att ske mer utveckling inom SKRS, säger Fanny Petersson.