Malvas berättelse

Att få veta att vår lilla Malva hade katarakt när hon föddes i april 2016 kom inte som någon överraskning eftersom det är ärftligt. Malvas pappa och flera i hans familj är också födda med denna synnedsättning, något som gått i arv i generationer. Vi blev givetvis ledsna över att hon föddes med sämre förutsättningar, men stödet från ögonmottagning och synverksamhet i Göteborg har hjälpt oss att gynna hennes synutveckling.

Malva föddes med en helt grumlad lins, vilket gör att ögat inte kan se. Vid den första undersökningen lyste läkaren med en lampa mot hennes pupill för att söka efter en röd reflex från näthinnan, men den reflexen var svår att få fram på Malva så hon fick en remiss direkt till ögonmottagningen. När Malva sedan opererades då hon var sju veckor gammal satte ögonläkaren även in en plastlins på den ursprungliga linsens plats. Detta gjorde man inte förr då Malvas pappa och hans syskon opererades. Då opererade man även så tidigt som möjligt, men nu avvaktar man lite för att minska risken för glaukom och efterstarr.

Första ögonkontakten med Malva fick vi när hon var fyra månader och det var ungefär då hon började följa föremål med blicken. Innan dess noterade hon bara saker som lyste eller blinkade. Malva har haft kontaktlinser sedan hon var två månader gammal. När hon var liten lapptränade vi för att träna högerögat, men idag, vid snart tre års ålder, har hon en mer jämn syn så vi behöver inte göra det längre. Idag ser hon ungefär 50 % på nära håll och 25 % på långt håll med sina kontaktlinser.

Utöver ögonmottagningen där vi träffar optiker och ögonläkare så går vi även till Synverksamheten i Göteborg där vi träffar en synpedagog och kurator. Där har vi fått tips om metoder för att underlätta för barn med synnedsättning. Synpedagogen besöker även förskolan för att titta på miljön och hur den kan anpassas efter Malvas behov.

Med allt stöd vi har fått ser vi positivt på framtiden. Malva är en mycket glad, nyfiken och kreativ tjej. Hon älskar att utforska sin omgivning och tycker särskilt mycket om böcker och pyssel som kräver mycket koncentration och finmotorik. Vi tänker mycket på avstånd, färger, kontraster och belysning i olika miljöer och vi hjälper henne att undersöka med hjälp av flera sinnen. Alldeles nyligen fick Malva en lillebror och vi kunde faktiskt undersöka hans ögon redan i fosterlivet genom ultraljud. Han föddes utan grå starr, vilket vi är mycket glada över. Samtidigt har Malvas pappa vuxit upp i en familj där fyra av sju syskon har kongenital katarakt och en synnedsättning behöver inte hindra en från att följa sina önskningar och drömmar i livet. Med uppmuntran, samarbete, engagemang och acceptans kommer man långt.

Karin Östergren, Malvas mamma, våren 2019

Malva sitter på en blå matta och lägger ett pussel. Pusslet hon lägger föreställer fyra symboler som ska passa in i fyra likadant utformade hål. På sig har Malva grå tröja och rosa byxor.
Malva Östergren besöker Synverksamheten i Göteborg. Pusslet hon lägger föreställer symboler som används för att mäta synskärpan hos små barn.
Publicerad: 24 januari 2019
Senast uppdaterad: 26 augusti 2020